Mood nak berblog makin pudar ibu rasa akibat
kesibukkan yang melanda.
Hari Jumaat ni sekolah ibu akan dikunjungi Menteri Besar Johor pula.
Faham-faham ajalah bila tetamu VVIP nak berkunjung.....
Nantilah ibu cerita lain kali.....
Oklah kali ni ibu nak cerita kisah yang dah agak lama terperam.
Kisah 1st time mencuba sata ikan home made....
5F peminat sata ikan....
kesibukkan yang melanda.
Hari Jumaat ni sekolah ibu akan dikunjungi Menteri Besar Johor pula.
Faham-faham ajalah bila tetamu VVIP nak berkunjung.....
Nantilah ibu cerita lain kali.....
Oklah kali ni ibu nak cerita kisah yang dah agak lama terperam.
Kisah 1st time mencuba sata ikan home made....
5F peminat sata ikan....
Kalau pergi pasar malam confirm kena beli sata dan otak2.
Bila anak-anak dah suka ibu mulalah intai-intai resepi kat internet.
Dan biasanya Beby yang selalu volunteer untuk masak.......
Isi ikan bersama bahan-bahan digaul sebati.
Sata yang telah siap dimasak.
Alahai Beby, ada yang gemuk,
Ada yang kurus,
ada yang panjang dan ada yang pendek.
Hentam jelah Beby........
Alahai Beby, ada yang gemuk,
Ada yang kurus,
ada yang panjang dan ada yang pendek.
Hentam jelah Beby........
Percubaan yang pertama.
Buruk sungguh rupa sata ikan kami.
Kalau jual agaknya tak siapa yang berkenan.
Tapi rasanya lebih kurang sama seperti yang dibeli di
pasar malam tu...cit!!!! perasan + syok sendiri......
Buruk sungguh rupa sata ikan kami.
Kalau jual agaknya tak siapa yang berkenan.
Tapi rasanya lebih kurang sama seperti yang dibeli di
pasar malam tu...cit!!!! perasan + syok sendiri......
Jemput makan.....
RESEPI SATA IKAN
BAHAN – BAHAN :
1 kg isi ikan kembung
1 biji kelapa parut – diambil patinya saja
500 gm cili merah – dihiris
500 gm bawang merah – dihiris
100 gm halia – dihiris
garam ,gula, dan sedikit serbuk perasa
BAHAN UNTUK MEMBUNGKUS
Daun pisang yang dilayur atas api
CARA MEMBUATNYA :
-Tumbuk isi ikan dan kelapa parut
-Campurkan dengan bahan – bahan yang dihiris
-Bungkus seperti bentuk kon
-Bakar hingga masak dengan api yang sederhana.
*Beby masak atas ceper je.....
39 ulasan:
assalamualaikum - sedapnya sata ni...saya sangat2 suka...mintak izin nak C&P resepi (tk)- satu masa nanti nak cuba jg...he3x
Tak kira ler rupa cemana pun. Bukan nak jual pun. Makan sendiri. Yang penting rasa yummy! I jeles okeh.
sata..sedapnya..akak suka sgt ni..tp x pernah buat..asyik beli je..sib baik kat Kuantan ni senang nak dapat..:)
Hasil buatan sendiri mesti sedap ni, x kira lah macam mana pun rupanya..:)
tak pandai nk mkn ni..wp duk ganu...huhu
nak cuba buat jugak la akak. saya suka gak sata tapi slalu beli ja. mesti try ni, tq
sata! i likeeee very much !
rajen betul beby... ;)
wah vvip nk mari..mesti akk super bizi...
Sedapnya NzA, bestlah NzA kalau dah pandai buat sendiri.Ummi kalau bulan puasa selalu teringin nak makan sata ikan ni..
......kalau lah kalau kita dok setaman.....huh!dah merasalah mamaijat sata yang jadi pujaan hatiku ini....
apakan daya....
to sonata
boleh3X..silakan....sharing is caring....slamat mencuba....
to AA
mmg buruk no rupanya tu....hik.hik.hik...
to adriana
kat pntai timur mmg byk sata ni kan kak... senang nk dpt..kalau kt sini kena tunggu pasar mlm la dulu....
to JS
he.he.he....biasalh tu, ada mknan yg biasa dpn mata ttp xkena dgn selera kita....
to mamasyaza
selama ni pn akak beli je ttp beby request nk buat.....
to ummi hanie
sedapkan hanie...Beby agak rajin ke dapur brbanding 2 kakak2nya tu....
2lh, kesibukkan yg tramat....
to ummiross
prcubaan prtama ummi...he.he.he...ttp mmg sedap mknan ni....xjemukan....
to mamaijat
yelh mamaijat..alangkan bestnya jika kita dok setmn..mkn bersama2 smbil brkongsi kisah suka duka.......
aduihhh terliurrr tgk sata ni.... boleh pass sikit heeee
wah..cheqna suka ni =)
kalau rajin boleh try =)
Akak mesti singgah di Kuala Kemaman untuk makan sata dan otak 2 dalam perjalanan balik ke Terengganu.
Sekarang ni susah nak dapat sata sedap selalunya rasa kelapa saja, ikan entah hilang ke mana.
Baguslah NZA rajin mencukupi, dah beberapa kali mesti sedap.
wow!! kelas akak...buat sendiri hah sata...mmg rajin dan pandai....lieya first time mkn mase kat kemaman gi kursus...terus jatuh cinta ngan rase die...sedap sgt rupenyer!
waahh...rajinnya akak.... Memang satu keunikan Malaysia yang sedap makanan nie..sayangnya ramai sungguh yang masih belum pernah makan sata di Malaysia nie...
KAK IBU!!!!!!!!!! saya peminat sata.... Kejap nak tanya ni, i biji kelapa parut, diperah atau ditumbuk sekali kelapa parut dgn ikan tu.....
Rajinnya buat sata sendiri. :)
Buruk pun takpa, janji boleh makan sebab kita pun nak makan sendiri ja, bukan nak jual kan. Rajin & pandai Beby masak, tinggi saham anak dara sorang ni! Way to go Beby!
Soal rupa tolak tepi, Yah. Yang penting rasanya tu.. Kalau duduk dekat mcm dulu boleh juga mengintai2..
to amieylee
dh habis la...hu.hu.hu...
to cheqna
sedapkan...org2 pntai timur mesti la sukakan....ngee....
to kunang2
yelh kak, skrg ni lebih kelapa dr ikannya..pulak tu trkdg manis. xsesuai dgn tekak..kalau buat sndiri boleh ikut selera.....
to lieya
dh tringin nk makan, kena la buat lieya....mmg sedap...
to aziela
betul tu azie, akak ni pn awalnya xmencuba ttp lelama suka lak......
to mamaQS
akak ambil pati sntannya n sedikit je letak kelapa.....ikut citarasa cz anak2 xsuka yg byk kelapa....
to yati
sekadar mencuba yati....he...
to dinas
he.he.he...2 lh..kalau jual confirm org lari..
Oooo..gitu ke???? nk kena letak hrga tinggi sikit nie...wakaka....
to k.mie
he.he.he....kelakar je tgk rupanya tu..
Yelh k.mie, rindu saat itu....bestkan kalau mcm dulu2....
wah sedap sata nie,kt johor je ada.area utara mmg tak jumpa..hehe..
bey la tiru resepi ni sbb kt rumah nie ikan kembung sentiasa tak laku..:)
to PK
kalau nk makan sata kena tunggu pasar malam..2pn kalau brnasib baik......
Rupa belakang kra kan beby. Yg penting sedap.. :D
to zefa
apa nk buatkan.....he.he.he.....
suka jugak dgn sata.
Catat Ulasan