Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

11 Oktober 2018

Kembara Turkey-Bursa

Siri ke 3
Hari ke 3-18 Mac 2018
Daerah ke 2-Bursa
Setelah Siri Jelajah di Istanbul, petangnya kami bertolak ke Bursa.
Perjalanan dari Topkapi ke Bursa mengambil masa selama 2 jam.
Kami menginap di Kervansaray Termal Hotel.


Kami sekeluarga di depan pintu masuk hotel.


Geng kami.

Hotelnya di atas puncak bukit.
Melalui jalan-jalan kawasan perumahan.
Memang cantiklah pemandangannya.
Rumah di sini cantik tersusun.
Penuh dengan bunga-bunga sedang mekar.

Bawah tu kolam reang...
Tengok airnya pun dah menggiggil......
Kat sini suhunya dalam 5-10 darjah celcius....

Kawasan hotel.


Menunya banyak.
Pilih je nak makan apa yang berkenan di hati....

Bersedia nak ke Bursa.


Taraaaaaa......Posing kat depan mercu tandanya.

Kat Bursa bunga tulip dah mula berbunga berbanding di Istanbul.
Kami di bawa ke sebuah masjid.
Masjid ni dikenali sebagai Green Mosque.
Marmar berwarna hijau.




Diperkarangan masjid dipenuhi bunga tulip pelbagai warna....

Bahagian dalam Green Mosque

Bahagian tengah ada kolam tempat mengambil wuduk.
Masjid di negara Turkey ni kebanyakkan dihiasi indah dengan candeliar yang besar.

Shopping timeeeee......
Kami di bawa ke bazar untuk membeli manisan yang terkenal di Turkey.
Kalau ke Turkey tak sah kalau tak beli manisannya yang pelbagai rupa.....
Kat Bursa ni banyak kedai menjual desert Turkey.
Kadang-kadang tak tahu nak pilih yang mana...
Kena pandai memilih la sebab harga diantara kedai berbeza.


Susunan manisan Turkey...

Selesai "melabur" di sini kami meneruskan perjalanan ke destanasi seterusnya.....


28 September 2018

Kembara Turkey-Istanbul

Bersua lagi.
Ibu cuba gagahkan jari dan memerah otak untuk membuat catatan di sini.
Alahai banyak dah yang ibu lupa sebab dah 5 bulan berlalu.
Hari ini ibu nak share Siri ke 2 kisah Jelajah Negara Turkey.
Sila klik untuk Siri 1 Jelajah Turkey 

 Day 2-Istanbul 17.3.2018
Kami menginap di Courtyard Hotel.
Sangat selesa dan menu nya pun banyak sangat.
(Sebelum lupa....waktu Turkey lewat 5 jam dari Malaysia.)

Kali pertama jejak ke Istanbul...
Wow....kagum melihat seni bina bangunannya yang klasik dan indah
Sebuah negara yang terletak diantara 2 buah benua...Asia dan Eropah.
Orangnya yang tinggi lampai...cantik bergaya dan bahasa mereka sangat asing bagi ibu.
Istanbul adalah ibu negari yang terbesar di Turkey.

Seni bina bangunan di sana sangat indah...kagum ibu melihatnya.
Kalau ikutkan hati semua tempat nak ibu snap gambarnya....
Ya Allah...indah sungguh ciptaaNya.
Semasa tiba di Istanbul...cuaca masih sejuk.
Perubahan dari musim sejuk ke musim bunga.
Mengiggil kami dibuatnya.
Ada kalanya suhu jatuh hingga 4 darjah celcius.


Destinasi pertama kami dibawa ke Topkapi Palace.
Sebuah kawasan yang luas dan dijadikan muzium.
Kat dalam ni ada beberapa buah bangunan yang dijaga dengan baik.
Indah dan kagum ibu melihatnya.

kat belakang kami tu salah satu bangunan yang dijadikan muzeum.

Semua pokok tidak berdaun.....
Begitupun pemandangan tetap indah.

Along dan Aqis.

Masing-masing kesejukkan......

Family ibu

ni dipenghujung kawasan.
terbentang indah pemandangan di sini.


Bahagian bawah tu ada restaurant.

Pra musim bunga tapi dah ada bunga yang mula menampakkan diri....
Indah sangat terutama bunga tulip.

Salah satu seni bina bangunan yang sangat cantik.

Setelah keluar dari kawasan muzium itu kami dibawa ke bahagian sekitarnya.....
Kami dibawa ke Haigo Sophia (Foto Stop).
Sini terkenal dengan Empayar Byzantine dan Ottoman. Asalnya sebuah gereja dan dijadikan sebuah masjid dan muzeum...

Ya Allah...tak dapat digambarkan keindahan di sini dengan sejuknya...dengan seni bina bangunannya yang unik dan dijaga rapi.
Cuma yang tak bestnya terlalu banyak anjing di kawasan ni.
Nasib baik cuaca sejuk jadinya anjing-anjing tu "membuta" jelah.

Berlatar belakang sebuah bangunan.
Kadang-kadang tak dapat nak bezakan antara masjid dan gereja.....
Jom kita layan gambar-gambar disekitar kawasan yang kami lawati.


Yang tinggi kat belakang kami pegang bendera travel tu Omar...dialah yang menjadi pemandu pelancong.
Warga Turkey tapi sangat fasih berbahasa Indonesia.











Kat belakang tu adalah Blue Mosque a.k.a Masjid Biru.
Senibina dalamnya sangat unik dan dinding sekelilingnya diperbuat dengan jubin biru
Dibina pada tahun1609 dan 1616 semasa pemerintahan Sultan Ahmed 1.

Setelah diberi masa beberapa jam di sini, kami meneruskan lagi perjalanan ke sebuah Daerah Bursa.
Tunggu kisah selanjutnya....

24 September 2018

Kembara Turkey-Part 1

Assalamulaikum semua...
Bersua kembali.
Fuh..blog ibu dah penuh sawang...makin hari jari dah macam kaku nak menaip.
Nak kata sibuk..ibu lalui rutin harian seperti biasa cuma mood nak update blog makin lama makin ke laut.

Kali ni ibu nak catatkan satu lagi kenangan dan pengalaman ibu ke sebuah negara nun jauh di sana.
Negara idaman ibu sekian lama dan Alhamdulillah Allah makbulkan impian ibu nak jejakkan kaki ke negara Turkey.
Kisah kembara ke negara Turkey ni dah 5 bulan berlalu.
Banyak dah memori indah di sana semakin luput dalam ingatan...huhuhu.
So kita ber huhuhu jelah.
Ibu cuba recall setakat yang mampu.
Setakat ni sel-sel neutron macam dah banyak putus.......

Day 1-16 Mac 2018
Perjalanan dari KLIA ke Almaty memakan masa selama 8 jam.
Kami transit selama 1 jam di Almaty.
Sebuah negara asing bagi kami.
Almatybersempadan dengan negara Russia
Tiba je kat sana kami bergegas check in untuk penerbangan ke Istanbul.
Perjalanan dari Almaty ke Istanbul pula mengambil masa selama 6 jam.
Sepanjang kembara ibu inilah  perjalanan pertama yang memakan masa selama 14 jam dalam penerbangan.
Paling lama pun sebelum ni semasa ibu mengerjakan umrah iaitu selama12 jam perjalanan.

Group kami yang best dan happening
Ibu biasanya pergi melancong dengan Tursina Travel.
Memang terbaiklah..
Paling best makanan dan penginapan yang disediakan.
Bayangkan sampai Along cakap...bila tengok makanan rasa nak nangis sebab perut sentiasa kenyang dengan menu hotel yang sedap dan mewah...
Sampai kami tak larat nak rasa semua makanan kat sana......
Rugi rasanya tapi nak buat macam mana kan......


Along dan makan tak dapat dipisahkan...he.he.he....
Makanan dalam penerbangan Astana Air memang sedap...
Pramugari dan pramugara nya pun cantik-cantik dan handsom kebabom

Bosan layan movie...layan perasaan...dan paling kerap layan tidur....zzzzzzzz

Macam-macam aktiviti dah kami lakukan namun masih belum sampai ke destinasi.....
Yang paling best tempat duduk kami kiri dan kanan kosong...
Apa lagi Along baring golek-golek macam katil kat rumah je.....
Memang bestlah

8 jam perjalanan kami transit 1 jam di Almaty Kazasthan.
Suhu di sana mencecah 5 darjah celcius.....sejuk mengigil dibuatnya.
Kejap je kat sini...
Sekadar main hembus-hembus mulut keluar asap...ha3x

Penerbangan di teruskan dari Almaty ke Turkey.
Akhirnya..........Taraaaaaaaaaaa

Kami mendarat dengan selamatnya di Courtyard by Marriot Istanbul International Airport.
Alhamdulillah......
Semasa mendarat suhu mencecah  7-10 darjah celcius....sejukkkkkkk

Maka bermulalah siri jelajah kami ke beberapa negeri di Turkey.
Tungguuuuuuuuu..........


About me