Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

23 Mei 2016

Selamat Ulang Tahun Mama

Selamat Ulang Tahun mama a.k.a bonda Hajah Hanisah bt Abdullah yang ke 68thn.
Seorang insan yang paling ibu sayang dunia/akhirat.
Seorang ibu yang hebat.

Kakak doakan moga mama sentiasa dibawah lindungan dan kasih sayang Allah.
Dipermudahkan segala urusan
Panjang umur, murah rezeki dan dikurniakan kesihatan yang baik.
Terima kasih Allah kerana masih memberi ruang dan peluang untuk hambaMu ini merasai kasih sayang dan belaian mama hingga kesaat ini....
Sayang mama.....


20 Mei 2016

Milik Siapakah Gadis Ini?

Pada malam 9.5.2016 kami didatangi seekor kucing.
Keadaan kotor...kurus kering....selsema....
Kesian sangat ibu tengokkan.
Pagi esok ada lagi si kucing ni di depan pintu.
Sebelum ibu pergi kerja, ibu letakkan makanan di luar rumah.
Balik sekolah ibu lihat si kucing ni masih ada di depan rumah
Lantas ibu mandikan...bagi makan dan bersihkan hidungnya yang kotor dan tersumbat.

Sayu hati melihat keadaan si comel ni.
Hari ke 2 ibu lihat si comel berak berdarah.
Ya Allah..sakit apakah si comel ini...
Kakinya bengkak dan jalan terhinjut-hinjut....
Ibu cuma mampu sapukan ubat..masih tidak punya masa untuk bawa ke klinik vetarina.
Makan pun tak selera.....macam sakit tekak nak menelan makanan.

Ibu sepakat dengan 2F namakan si comel ni Binggo.
Penganti Si Binggo yang hadir hanya seketika dalam family kami beberapa bulan lalu..

Beginilah keadaan si comel semasa kali pertama hadir...
Ni pun setelah ibu bersihkan mata dan hidungnya yang sangat kotor.

Ni selepas ibu dah mandikan....bersihkan mata dan hidungnya
(tu pun belum sempat dibersihkan sepenuhnya sebab Binggo mengelak).

11.5.2016-Belum sihat sepenuhnya....nampaknya hari ni najisnya dah ok.
Si Binggo pun dah mula nak makan walaupun sedikit.

Pelbagai jenis jenama makanan kucing ibu beli namun Binggo masih tak ada selera nak makan.
Akhirnya Along belikan PC ni.
Sekali hadap 2 bungkus...
Lega rasa hati ibu lihat Binggo berselera makan.

Kakinya masih membengkak.
Binggo berjalan mengunakan 3 kali.
Cepat sembuh ye Binggo......Kesian tengokkan.
Walaupun Binggo bukan milik kami tapi atas rasa simpati dan belas ikhsan
ibu merawatnya..........

18.5.2016- Gambar yang ibu snap setelah 9 hari Binggo di sini.

19.5.2016- Genap 10 hari Binggo di sini....
Ekor dan bulu Binggo mula nampak kembang dan gebu.....

Pot yang Binggo mula teroka...Bilik air jadi pilihan.

Alhamdulillah Binggo makin sihat, ceria dan badan dah nampak berisi sikit.
Cuma kaki Binggo masih sakit walaupun bengkak dah berkurangan.
Moga cepat sembuh ye Binggo.
Jika ditakdirkan Binggo ingin kembali kepangkuan tuannya ibu relakan........
Yang penting ibu dah lakukan yang terbaik untuk merawat Binggo..



17 Mei 2016

Sepetang di Pantai Telok Cempedak

Kisah weekend yang dah terobek...
14.5.2016- Seawal pagi en ayah fly ke Sabah kerana ada program di sana.
Tarikh yang sama ibu perlu ke Kuantan untuk mengangkut barang-barang Beby.
Ibu terpaksa pergi awal mengambil barang Beby sebab sayang rasanya nak mohon CRK.

Kesian Along.
Malam sebelumnya bersekang mata menyiapkan tugasan U.
Awal pagi Along hantar Ayah untuk ke airport.
Berkejar balik ke rumah dari Melaka.
Walaupun masih penat dan baru sampai rumah namun senyuman tak pernah lekang dari bibir Along.....

Along lah jadi penyelamat ibu.
Dalam kesibukan dengan studynya yang dah nak sampai ke penghujung,
 Along terpaksa berkejar balik untuk menjadi peneman a.k.a driver ibu.
Memang ibu kesian sangat tapi syukurlah Along seorang yang pentingkan keluarga melebihi kepentingan dirinya sendiri.
Sanggup ketepikan rasa penat dan lelah.
Syukur sangat...Along mampu menjadi sebahagian tulang belakang ibu dan ayah.
Along amat memahami kesibukkan ayah yang menjadi milik masyarakat.
Along tidak pernah sekali2 mengeluh dan merungut.
Sering menjadi penganti ayah menguruskan adik2.
Sering menjadi pendorong dan pemakar semangat adik2 untuk cemerlang..
Sering menyejukkan hati ibu....
Ya Alllah..bertapa ibu rasa begitu bertuah memiliki bidadari ini.......

Kami bertolak ke Kuantan lebih kurang pukul 10.30 pagi.
Tiba di Kuantan pada 1.30 petang.
Singgah tempat Beby untuk mengangkut barang-barangnya yang mengunung.
Ayah dah pesan suruh bawa MPV sebab risau HRV tak mampu menampung barang anak dara ni.
Ha.ha.ha....nampak tak ayah risau dan memahami anak2 daranya yang punya koleksi kain baju dan teddy bear yang tinggi menggunung......


Ibu pinjam Beby dan BFF nya sekejap.
Saja singgah makan-makan kat Pantai Telok Cempedak.

Petang yang damai di PTC

Sekadar menghirup udara nyaman di tepi pantai.
Kebetulan petang Jumaat tu cuaca agak redup dan nyaman.
Air pun pasang......

3F

Sekadar celup-celup kaki dalam air....
Bina istana pasir katanya.....

Setelah senja kami betolak semula untuk pulangkan Beby n BFF nya ke kolej.

About me