Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

24 Jun 2016

Selamat Hari Tua

Bersua di Ramadhan ke 19.
Hari ini bertambah lagi usia ibu.
Hari Lahir yang kini tidak pernah ibu ambil perduli...

Terima kasih Allah kerana masih meminjamkan lagi sisa-sia usia.
Masih beri ruang dan peluang untuk ibu melihat anak-anak membesar..
.melihat seorang demi seorang anak-anak melangkah membina kejayaan....
Memberi peluang untuk ibu perbaiki kelemahan diri dari hari ke hari..
Memberi peluang untuk ibu menabur bakti yang tidak seberapa....

Terima kasih Allah kerana kurniakan ibu rezeki melimpah ruah...
Anak-anak yang baik...
Kesihatan yang baik dan kebahagian yang bertambah mekar....
Itulah rezeki dah rahmat Allah buat ibu...

Bagi ibu ulang tahun bermakna hari semakin diambang senja...
Semakin hampir ke penghujung jalan.
Semoga Allah berikan lagi sedikit waktu untuk ibu melihat anak-anak berjaya
membina hidup sendiri......InsyaAllah..
 Terima kasih buat kaum keluarga.....rakan-rakan yang sejak diawal pagi memberi ucapan dan mendoakan kesejahteraan ibu melalui w,apps, fb, dan ig..
Terlalu bahagia memiliki rakan-rakan yang begitu perihatin dan hebat.
TERIMA KASIH semua.....

Selingan.....
Ibu di usia 20an....bersama 3Farahs. 
Dan sekarang 3Farahs pula dah di usia 20an.....
Terlalu cepat masa berlalu meninggalkan kita.

23 Jun 2016

2 Kali Musibah

Kisah ni juga dah agak lama terjadi.
Maklumlah..ibu suka peram n3 macam orang buat pekasam.....

Ceritanya bermula bila ibu tengok kecomelan bunga-bunga rose jepun
yang ditanam di sekolah.
Maka tergedik-gedik jugalah ibu nak tanam pokok-pokok ni di halaman rumah.


KISAH 1
Maka suatu hari ibu pun  sibuklah memetik tangkai pokok tu.
Sampai rumah....keluar kereta terus capai cangkul.
Bagai ditarik-tarik tangan ibu untuk mengcangkul tanah.
Tiba-tiba...bersembur keluar air dari tanah...
Ya Allah...berderau darah ibu.
Batang paip pecah terkena hanyunan cangkul....
Panik...takut...risau dan binggung.
Orang yang tak pernah pegang cangkul..sekali mengcangkul habis lakukan kerosakkan.
Bimbang dan risau en Ayah marah.
Terus ibu berlari tutup paipbesar...
W.apps En Ayah.
Hantar macam-macam emoji. Emoji nangis..emoji sedih...emoji panik dll.
Siap-siap mintak maaf sebelum kena marah.
Ibu tahu mesti en Ayah dah gelak sakan baca ayat-ayat sedih dan emoji2 yang
mengambarkan kesedihan ibu tu.....

Bila dengar kereta En Ayah...ibu cepat-cepat bukakan pintu..
Sambut depan pintu padahal tak pernah dibuat sebelum ini.
Buat muka sedih mintak simpati.
Cerita...bla..bla..bla....dari A-Z.
En Ayah : Emmm...nanti petang sikit lah abang betulkan....
Aik....gitu je jawapannya...menjadi jugak lakonan ibu.
Mungkin En Ayah kesian tengok muka ibu yang sedih....
Terus muka yang sedih jadi gembira + tersengeh-sengeh macam kerang busuk...ha3x...


KISAH 2
Tidak cukup dengan apa yang ada dan bersifat tamak haloba maka
kali ke2 ibu sekali lagi memetik tangkai pokok 'rose Jepun".
Tengah leka memetik tiba-tiba handphone dalam handbag terpelanting jatuh
atas simen pero.
Retak cerminnya......Huwaaaa.....rasa nak meraung kat situ.
Baru 1 minggu guna Samsung Note ni.......
Apalah malang sangat angkara pokok 'rose Jepun" ni...
Alahai...banyak ujian kali ini.....

Sekarang pokok tu sedang mekar berbunga di laman rumah ibu.
Disebalik kemeriahan bunga2 comel tu terselit kisah pahit.

21 Jun 2016

Kisah Cuti Di Kelantan

Maaf lah ye terpaksa melayan n3 ibu yang agak berlapuk.
Ibu ni kalau buat n3 ikut mood.
Kalau datangnya kerajinan maka wujudlah 2-3 n3 tapi yang jadi masalahnya
 ibu peram dulu dalam draf.

Kisah cuti sekolah hari tu ibu balik ke Kelantan bermula 27.5.2016-5.6.2016.
Tak banyak aktiviti kali ni sebab ibu banyak habiskan masa menjadi Baby Sitter pada anak-anak saudara..klik SINI

Pintu gerbang yang buat hati ibu berbunga riang.....

 Ibu sempat pergi ke Pengkalan Kubur.
Beli alatan untuk raya kononnya..
At last barang-banrang tu tertinggal di kampung.....huhuhu....
Ni gambar depan kedai kawan ibu D.
Nadi Collection.
Juga rakan zaman persekolahan dulu.
Kalau sapa-sapa pergi Pengkalan Kubur bolehlah singgah sebab handbag kat kedai D
ni memang berkualiti tinggi dan cantik.....
D sendiri yang pergi obesi dan pilih rekabentuk terkini.
Dekat-dekat nak raya ni katanya stok baru dah sampai.....
Meh la ramai-ramai menjana pendapatan rakan-rakan kita....
Kalau nak diskaun cakaplah kawan D...he3x.....ok tak D?
p/s: Dapat diskaun tak untuk Y tolong promosi kedai D?...he3x...

 Sempat ibu meluangkan masa ber'dating' dengan BFF ibu Nie dan Yatie.
Kawan zaman persekolahan dan sampai sekarang kami masih rapat....
Itupun setelah anak-anak dah besar dan kami dah punya banyak masa terluang...
Bila jumpa tak sedar masa berlalu..
Rasa begitu pantas.
Terima kasih Nie belanja makan dan Yati bawakan roti jala dan popia sira yang sangat sedap.
Yati ni memang pakar dalam masakan....

Along, Angah, Ayah Yu dan Ayah Su pun berpeluang ber'dating'.
Lagi best 2F ni selalu dapat makan free sebab Ayah Yu dah kerja..
Pantang keluar pasti Ayah Yu akan belanja makan.
Ibu suka tengok kemesraan 2F dengan bapa saudara.
Umur mereka tak banyak beza dan keakraban mereka terjalin sampai kini...Alhamdulillah...

About me