Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

Memaparkan catatan dengan label AB-JOHOR. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label AB-JOHOR. Papar semua catatan

9 November 2016

Legoland

3.11.2016......Lawatan Sambil Belajar murid sekolah ibu ke Legoland.
So Farouk pun join sekali kebetulan masih ada 2 tempat duduk kosong.
Ibu tak pergi pun sebab hari persekolahan dan wakilnya Farouk.
Tiket bas + Legoland + Ayer Itam + makan = RM120.
Kiranya murah dan berbaloilah kan.

Oklah...kita tengok gambar ajelah.
Gambar ni Miss Ika yang w.apps.

Bertolak lebih kurang pukul 7.40 pagi dan tiba di sana pukul 10.30 pagi.

Posing dulu di pintu masuk.


Out-Door

Farouk berbaju hijau 3 dari kanan.
Sampai nangis-nangis katanya naik benda alah ni...gayat..
Alahai Farouk...macam mananak jadi hero ibu nih.....





 Tempat menyejukkan badan.

In-Door


Pakej makan tengahari di Legoland
 Posing sebelum bertolak ke Ayer Itam Kluang.

Tiba di sekolah dah pukul 10.15 malam......

25 Februari 2014

Cuti-cuti Weekend di MSuites Hotel

Kerja kerja jugak, family tetap nombor 1.
Setelah penat seminggu dengan program luar sekolah,
ibu rancang nak santai-santai + rehat di rumah pada hujung minggu.
 Namun ayah pulak booking ibu untuk ikut dia berseminar + dinner + cuti-cuti weekend.
Kalau ikutkan hati ibu penat sangat namun demi orang tersayang ibu
perlu berkorban untuk mereka......

Percutian 2 hari 1 malam sudah cukup untuk ibu rehatkan minda
dari kekusutan dan kepenatan dengan tugasan.....

Di sinilah kami menginap 2 hari 1 malam.
Bilik luas dan selesa.


Kali ni ahli 5F makin berkurangan.
Daripada 5F dah tinggal 2F....
Apa nak buatkan......huhuhu......

Tinggallah mereka berdua melayan TV dan bersantai2 + cuti-cuti + shopping-shopping.....

Masing-masing buat hal sendiri.
Dulu masa 5F berkumpul rasa meriah sikit dengan pelbagai cerita......
Sekarang cuma ada Naurah dan Farouk....

Selesai check in macam biasa ayah bawa kami pergi ke tempat yang
paling diminati.
 
 Hari ini dalam sejarah bila ibu sekadar melihat + belek-belek tanpa membeli apa-apa.
Mungkin ketiadaan Along, Angah dan Beby mematikan semangat ibu untuk bershopping....
Naurah pun masih belum cukup dewasa untuk itu.....

Aktiviti wajib kanak-kanak rebina bila menginap di hotel.
Mereka akan cari info kat lif letaknya swiming pool.
Bergegas balik ke bilik semata-mata nak mandi kat kolam...aduyai....
Hari pertama ibu terpaksa melayan mereka berendam selama 2 jam lebih.
Hari ke 2 ibu terpaksa menunggu selama 3 jam lebih.
Fuh, penat sungguh.......
 Dah tak sabar nak mandi.
Nak tangkap gambar pun dah bo layan.....

Ibu lepak di sini....

2F

Muka dah cuak bila ibu tak habis-habis nak tangkap gambar...hahaha....

 Masa untuk mandiiiiiii......pukul 7 petang baru naik.
Itu pun sebab dah nak tutup...
Agaknya kalau buka 24 jam, sanggup tidur kat swimming pool......

Malamnya ibu dan ayah ada program lain.
Naurah dan Farouk kami tinggalkan dalam bilik......
 Dinner @Tautan kasih bagi meraikan persaraan mantan president CUEPECS.

Makan-makan dan diiringi persembahan nyanyian...
Ayahlah yang jadi juru gambar ibu malam tu.
Maklumlah ibu ni agak pemalu nak snap gambar kalau masuk majlis macam nie.
Agaknya ayah perasan selama ni memang tak pernah ada gambar
ibu pergi dinner bersama ayah.....
Dan ayah sempat minta rakannya, Mantan President Cuepecs
bergambar dengan ibu sebagai kenangan.........walah.....

Ybhg Dato Hj Omar HjOsman, mantan president Cuepecs yang merupakan rakan seperjuangan ayah.
Kecik je orangnya.
Kalau tengok kat TV tak sangka orangnya kecik....hehehe.....
Ayah merangkap jurugambar.
Majlis tamat lewat malam....
Balik bilik 2F dah terbongkang tidur.
Masing-masing kongker 1 katil seorang.
Terpaksalah ibu dan ayah menyelit kat celah 2F.

Paginya ibu turun breakfast dengan Naurah je.
Ayah dan Farouk sedap berpelukan tidurrrrr setelah selesai berjemaah solat subuh...........aduyai....
Ni je yang kami makan sebab masih awal pagi.
Macam-macam ada tapi pagi-pagi selera nak makan belum terbuka....

Lepas breakfast 2F berendam lagi sampai kami check out tengahari.....
Rasa lapang sikit kepala ni bila dapat luangkan masa bersama insan tersayang...



31 Mei 2013

Tenangkan Fikiran di Gunung Ledang

Seingat ibu dah agak lama juga tak ke Gunung Ledang.
Ibu pun tak pasti kenapa dan mengapa???????
Sedangkan GL tu takdelah jauh sangat.....

Tiba-tiba idea datang.
Tanpa merancang terus kami buat keputusan ke sana.....
Ibu siapkan bekal yang ibu masak seawal pagi.....
Beli ayam goreng rangup dan air.
Kami lunch di sana....

 4F...Beby ditinggalkan sebab dia ada tuisyen.

 Gunung ledang yang indah......
Kawasan yang redup dan airnya sejuk bak aissssss..................

Budak demam yang tak sabar nak mandi...
Farouk yang beria-ia nak kesana.
Katanya "nabi" cakap, kalau nak cepat baik demam kena duduk
bawa aliran air sungai..........
Yelah Farouk, bakal ulamak nie...InshaAllah.....

 Bukan main seronok dapat mandi..Lupa seketika yang dia demam....

 Mengigil kesejukannnn....

2 orang kanak-kanak ribena berendam.....

Lepas mandi lapar...
Makan dulu......

 Puteri Gunung Ledang dah kesejukan sampai bibir dah biru.........hehehe....

 Dalam dok memantau Farouk dan Naurah mandi, mata ibu tertumpu pada 3 orang jejaka nie.
Tanpa membuang masa 'mamarazzi' snap pic ni melalui celah semak samun.
Ibu sebenarnya tertarik melihat aksi @ gaya 3 jejaka nie.
Cecuba perhatikan mereka bertiga.
Lebih 1/2 jam berpeluk tubuh dalam air tanpa bergerak.
Ibu jadi confius........macam budak sekolah yang kena denda sebab tak buat homework....ngeh..ngeh..ngeh...

 Aksi stunt dari kanak-kanak ribena.
Risau jugak ibu tengok budak-budak ni buat stunt.
Manalah tau dalam dok galak beraksi kot-kot nanti terlepas tangan dan kepala terhantuk ke batu.
Hish!!!! macam-macam dalam fikiran ibu yang risau lihat aksi kanak-kanak tu
tanpa pemantauan ibubapa........

Along dan Angah sekadar lepak-lepak....
Dah besar katanya segan dah nak mandi manda walaupun teringin.....

Selamat tinggal Gunung Ledang...
Entah bila la nak ke sana lagi...
Cit!!!! macamlah jauh no.....

2 Mei 2013

Sepetang @Ayer Hitam, Kluang.

Kisah basi lagi dan lagi.
Kisah berlaku semasa weekend yang lepas nie....

Lama dah ibu tak singgah kat Ayer Hitam, Kluang.
Dulu masa tinggal kat Mersing, mesti singgah sini OTW balik kampung ayah di Muar.
Antara Muar ke Ayer Hitam dalam lebih kurang 2 jam jugaklah kalau melalui lebuh raya.

Kami singgah sini dah petang.
Itu pun ayah singgah diatas prmintaan ibu.
Kebetulan hujan renyai2 dan makin lama makin bertambah lebat.
Kalau dulu kegilaan ibu membeli pasu seramik untuk dibuat koleksi.
Sekarang hobi itu seolah-olah berkubur........

Jom layan gambar 2 anak dara ibu di sebuah kedai di Ayer Hitam.....
 Gadis bungaaaaa.....

 Angah dan Naurah sekadar menemankan ibu cuci-cuci mata.....

Ayah dan Farouk sempat beli cenderahati sempena hari guru nanti.

p/s:
Mungkin blog ibu bercuti seketika kerana esok ibu bertolak
balik ke Kelantan untuk mengundi.
Selamat mengundi semua.
Pilihlah calon yang terbaik .........
Undi ditangan kita...................


29 April 2013

Ayah Berseminar , Kami Bercuti.

Seperti biasa kalau ayah berseminar, kami anak beranak ikut serta
dalam erti kata bercuti dihujung minggu.....
Walaupun sekarang ibu tidak lagi mampu mengikut ayah OT
pada setiap weekend tapi sekali-sekala ibu pergi jugak untuk tenangkan fikiran..
Masa tu anak-anak terpaksa "di pontengkan" dari
menghadirkan diri ke kelas tambahan atau Kelas Khas Agama.

 Menunggu ayah check in bilik.
Beby tak dapat bersama kerana dia ada program di sekolah.
Yang ikut cuma 3F.......

 Jom pergi bilik......

 Edisi sepah-menyepah bilik ibu/ayah dulu....
Rutin F&Co posing atas katil dulu sebelum edisi menyepah bilik jadi tongkang pecah......

Dah selesai urusan menyepah bilik ibu/ayah barulah mereka beredar ke bilik mereka pulak.
Itupun dah lepas Maghrib mereka kembali ke bilik mereka
padahal bilik terletak bersebelahan je...

 Sweet je bilik diaorang nie...Warna pink...
Sibuk Angah dan Naurah ajak ibu join tidur kat bilik mereka dan
Farouk dipaksa temankan ayah dibilik sebelah......
Punyalah Farouk sedih bila kena reject oleh kakak-kakaknya tu.......hehehe...
Malamnya kami keluar untuk shopping apa yang patut....

 Tak ada kerja, benda alah ni pun nak snap......hehehe....

 Dan ini......

Tempat pertama yang Farouk pergi pantau ialah bilik mandi.....
Motif : nak berendam sampai kecut......

 Macam biasa aktiviti Farouk kat bilik hotel bila ayah berseminar.....
Main game.

 Lepak-lepak +  tengok TV sambil buat homework.

Menu yang paling famos-emos masa menginap kat hotel.......MAGGIE!!!!.
Memang kena bawa stok banyak-banyak.
Maklumlah kalau dok terkurung perut asyik lapar je.........
Penyelamatnya adalah maggie....

Paginya kami bersarapan di cafe hotel.
Malas nak keluar.
Ayah sibuk melayan Naurah dan Farouk bersarapan.

 Bersarapan dengan nasi lemak.
Boleh tahan jugak sedap terutama sambal ikan bilisnya yang nyummy....
Bila pekena nasi lemak, dah tak layan makanan lain...Kenyanggggg.....

Ni jelah yang Farouk makan + emping jagung + susu segar......
Maklumlah Farouk tak suka makan nasi.
Memang membazir bayar sarapan untuk budak ni.......

About me