Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

Memaparkan catatan dengan label AB-TERENGGANU. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label AB-TERENGGANU. Papar semua catatan

15 Oktober 2014

Pantai Batu Rakit Mengamit Kenangan

Buka draf...rupanya ada kisah semasa cuti sekolah
yang belum ibu terbitkan...Adeh...dah berkulat dah.
Lama sudah terperam di sini.

Semasa cuti yang lepas ibu hadir ke Reunion MPKTBR/IPGKDRI 90/92.
Hari ke 2 di Kelantan ibu bertolak Batu Rakit Terengganu.
Perjalanan memakan masa 3jam dari Pasir Mas.
Terlalu banyak yang dah berubah.
Maklumlah dah lebih 20 tahun ibu tak lagi jejak kaki ke Batu Rakit nie.

Sampai je di sana kami terus ke homestay.
Letak barang dan terus ke Pantai Batu Rakit.
Mencari sesuatu yang sangat ibu rindukan.

Masa bergelar Guru Pelatih (GP),
pantai ini lah tempat kami semua release tension.
Berjogging, berdating, makan-makan......terkenal dengan panggilan GERKO BEBAS..he3x...
Yang paling kelakar bila ada aktiviti merentas desa anjuran maktab.
Merentas desa kemana......kami cilok mencilok pergi makan-makan keropok lekor
dan seafood celup tepung.
Dah kenyang masing-masing balik naik teksi ke maktab.
Konon-konon buat muka penat tahap gaban...adeh.

Hanya Naurah dan Farouk je ikut ibu.
Banyak cerita yang ibu kongsikan semasa zaman remaja di sini.

Inilah makanan kegemaran ibu dulu,kini dan selamanya...sotong dan udang celup tepung....
Sepinggan sotong tu RM10.
Secucuk udang yang sedang tu RM5.
Kami juga makan ABC yang sangat sedap.
Semangkuk ABC tu RM4.

Memang berbaloi-baloi dengan harga makanan tu.
Segar + sedap sangat.
Tak cukup sepinggan, kami pergi order lagi dan lagi.
Kalau ikutkan hati nak tambah lagi tapi segan pulak rasa....

Dah kenyang ibu bawa Naurah dan Farouk ke tepi pantai.
Masa tu dah pukul 6 petang.
 Nyaman je udara kat sini.

Banyak bot-bot nelayan tersadai kat sini dan jeti terletak berhampiran.
Geram ibu tengok ikan-ikan segar dilelong kat situ.
Kalau ikutkan hati memang nak beli tapi kami bermalam di homestay....

Bukan main seronok lagi mereka berdua.

Bukan main teruja Farouk mengutip ikan-ikan bilis yang bertaburan tepi pantai.
Katanya bilis-bilis tu nak bagi ketam makan...
Apa-apa jelah Farouk.....

 Naurah pun sama...Seronok bukan main dia..

 Awal-awal ibu bagi amaran...jangan basahkan seluar.
Jadinya Farouk y"Yang Menurut Perintah" hanya main kuis-kuis pasir jelah.

Tak lama kami di sini sebab tiba-tiba gerimis turun diikuti dengan petir.

Entah bilalah ibu akan jejak kaki ke sini lagi.
Banyak kenangan indah yang tertinggal di sini sewaktu ibu bergelar
Guru Pelatih MPKTBR@IPGKDRI.

26 Februari 2014

Masjid Ulul Albab

Setiap kali OTW balik ke kampung di Kelantan
pasti mata ibu tidak lepas memandang sebuah masjid yang sangat unik dan dibina berasaskan kayu.
Masjid ini terletak di jalan utama dari Jertih ke Kota Bharu.
Nama masjid ini diberikan oleh Sultan Mizan ZainalAbidin.
Masjid Ulul Albab mula digunakan pada 2011.
Hingga ke hari ini ibu belum berkesempatan untuk singgah ke situ
kerana kedudukannya berhampiran trafik light dan jalannya amat-amat sibuk.
InsyaAllah jika berkesempatan, ibu akan singgah.
Nak sangat singgah solat kat masjid nie....

Kalau nak info lanjut boleh klik ke SINI 




10 Mei 2012

Muzium Negeri Terengganu

Destinasi pertama ibu semasa di Terengganu ialah ke Muzium Negeri.
Kebetulan masa tu kami ingin pergi ke Taman Tamaddun Islam
yang terletak bersebelahan.


Di pintu masuk Muzium Negeri

Model ibu.
Nak buat macam mana, cuma Beby je yang pergi bersama ibu.
4F tinggal dengan ayah....

posing lagi......
Pelawat tidak dibenarkan membawa masuk kamera.
So kameranya ibu tinggal di kaunter dan sebenarnya 1 lagi ada dalam hbag....ngee.....

Cuma 2-3 keping je gambar ibu snap kat bahagian dalam......

Hari terakhir sempat singgah solat jamak di Masjid terapung
dan ibu makan tengahari di sini.......
 masjid terapung.

p/s:
Kesibukan melanda.
Nak update blog pun tak sempat.
Dah rindu nak BW blog kekawan.........hu.hu.hu......




9 Mei 2012

Kerinduan Terubat....

Sepanjang berada di Terengganu,
perkara pertama dalam minda ibu nak cari makanan tradisional.
Ingin melepaskan gian pada makanan yang jadi iguan ibu.
Sebenarnya ibu rindu pada kampung....hu.hu.hu.....

Makanan Negeri Terengganu dan Kelantan tak banyak beza.
Dan ibu pernah belajar di Maktab Perguruan Kuala Terengganu yang sekarang
dikenali sebagai  IPGM Kampus Dato' Razali Ismail.
Ibu sudah sebati dengan dialek Terengganu kerana ibu ramai kawan dari sana.

Seawal pagi hari pertama di K.Terengganu,
ibu bersarapan dengan nasi kerabu + ayam bakar madu.
Tak terkata nikmatnya.
Padahal suatu ketika dulu ibu langsung tak makan nasi kerabu walaupun ibu anak jati Kelantan.
Sekarang nasi kerabu jadi makanan yang dalam senarai teratas sejak berhijrah ke Johor.....

Hari ke dua, ibu bersarapan dengan Laksam.
Makanan kegemaran ibu sejak kecil.
Sedapnya tak terucap dengan kata-kata.
Kuah pekat secukup rasa ditambah ikan segar......

Pagi itu juga ibu order nasi dagangan walaupun ibu tak begitu mengemari nasi dagang.,
Sekadar melepaskan rindu kerana nasi dagang adalah makanan kegemaran mama.......

Juga keropok losong.
Yang suatu ketika dulu mejadi santapan ibu bila outing dengan kawan-kawan masa di kampus.....

Pencarian ibu seterusnya ialah di Pasar Payang.
Mencari serunding daging atau lebih dikenali dengan "sambal daging".
Banyak juga melabur kat Pasar Payang...hu.hu.hu......


Cuma ibu amat terkilan bila misi utama ibu untuk mencari kuih belimbing tidak kesampaian.
Puas ibu merayau sekitar Pasar Payang namun bayang kuih belimbing tidak ibu temui.....hu.hu.hu...
Ibu juga terkilan kerana niat hati untuk makan ikan + seafood celup tepung tidak kesampaian...
Kempunan...kempunan.....

Dengan gigihnya ibu search resepi ni kat internet.
Yang kelakarnya kat rumah takde acuan.
Suka suki je jadi kuih belimbing buluh tetapi rasanya lebih kurang sama........

beginilah rupa orang yang dah mula lupa diri......

hasil rembatan ibu.....

Hajat yang utama ialah bershopping....
Hampir muflis ibu dibuatnya.
Rembat beberapa pasang kain batik sutera yang semuanya cantik dimata ibu.
Rasa nak je kedai kain sutera tu ibu angkut sekali.
Tiba-tiba lupa diri....
Perangai yang tidak mampu ibu kikis sejak dulu...hu.hu.hu......
Bila nak bayar tiba-tiba terbelik biji mata ibu melihat
jumlah rembatan ibu........terketar-ketar tangan ibu membayarnyaaaaa....
Sabar jelah..
Boleh claim tak ayah???????.......

8 Mei 2012

Taman Tamaddun Islam @ Terengganu

4 hari ibu menyepi dan membawa diri.
Mesti kalian rindukan ibu kan..kan...kan......
Perasan je.....he.he.he.....

Sebenarnya ibu membawa diri ke Terengganu.
Pergi berdua bersama Beby @ FArah Najdah.
Membawa hati yang lara....
Sila jangan percaya....he.he.he.....
Ibu sebenarnya pergi bercuti ke sana selama 3 hari 2 malam.
Dan yang paling best ibu pergi bersama-sama 2 orang best friend ibu Ani dan E.
Gempak habis.
Tak habis-habis dengan gelak ketawa.

So giliran ayah pula jaga anak-anak di rumah....
TQSM ayah kerana tolong jadi baby sitter + tukang masak untuk
anak2 dara Ayah yang dah besar tu...he.he.he....

Ibu pergi ke beberapa destinasi.
Hari pertama kami ke Taman Tamaddun Islam, Masjid Kristal dan shopping di Desa Murni.
Yang tak tahan ibu hampir muflis masa kat Desa Murni tu.
Rasa nak je rembat semua kain batik sutera kat sini.
Sabar jelah.....

Hari seterusnya sibuk dengan aktiviti bershopping sampai lupa diri.
Nasib baik masih ingat nak balik.
Dan yang paling seronok dapat jumpa abang angkat ibu bersama family.
Berpisah selepas tamat belajar dan bila jumpa masing-masing dah punya
anak2 yang dah besar.....
Anak-anak kami pula hampir sebaya...
Jawabnya boleh berbesan la nanti......ngee.....

Oklah jom layan gambar semasa di Taman Tamaddun Islam...
Sila jangan muak ye....
Model ibu, Beby.......

Ibu pun menyelit......

Beby lagi......

dan ibu...macam orang jakun lak......


 bahagian dalam replika....

 dan lagi.....

 dan lagi.....


banyak sangat gambar.....malas dah nak upload......

ni Masjid Kristal.
Beby snap gambar ni masa kami di dalam cruise semasa menyusuri
muara Sungai Terengganu....
Ibu solat Jamak di sana tetapi lupa pula nak snap pic di sana.....

Ok tunggu ke destinasi seterusnya.......................!!!!!!

3 Februari 2012

Sepetang di Tasik Puteri,Terengganu.

Cerita semasa cuti CNY.
Sempat singgah kat Tasik Puteri, Terengganu.
Sekarang ibu suka sangat menyaksikan keindahan alam ciptaan Allah.
Jiwa jadi tenang dan damai.
Hilang seketika kekusutan dan keserabutan dalam minda ni......
Subhanallah!!!!!!

Keindahan alam semulajadi.

Farouk pun suka dengan tasik dan pantai....

Naurah makan-makan sambil menikmati keindahan tasik.

Farouk berangan + posing maut......

Pondok tempat berehat sambil menikmati makanan.

Air yang tenang....

Di kelilingi kehijauan pokok2 hutan.....

Berehat seketika sambil menikmati keindahan alam.....

Terkadang terfikir, alangkan indahnya jika
ibu mampu membina sebuah rumah di atas sebuah bukit berhampiran sebuah tasik yang indah.
Alahai, macam Mat Jenin pulak ibu nie...

p/s :
Petang ni sehingga esok ibu habiskan masa di sekolah.
Jika orang lain bercuti, kami tetap ke sekolah.
Dan malam ni ibu akan tidur di sekolah bersama
murid-murid Tahun 6.....

30 Januari 2012

Cuti-cuti @ Tasik Kenyir

Percutian yang singkat kami di Tasik Kenyir, Terengganu.
Kali terakhir ibu ke sini semasa
Along berumur 3 tahun.
Angah 2 tahun dan Beby 1 tahun.
Segala-galanya berubah namun pemandangan Tasik Kenyir tetap
menambat hati...

Jom layan gambar jelah......
Keindahan Tasik Kenyir......

 Semasa kami tiba, hanya ada 3-4 buah kereta saja.....

 Pintu masuk ke pejabat penerangan Tasik Kenyir

Masing-masing kepenatan dan Beby sampai termuntah-muntah....

 Posing-posing.....

Menuju ke cafe.

 Rehat-rehat sekejap sambil menikmati keindahan alam semulajadi....

 2 orang budak kepenatan dan tak ada mood......

 Model ibu yang sentiasa sporting....

Pemandangan di cafe.

Hanya 3 orang saja yang masih ok.
Angah dan Beby dah kepenatan dan lepak-lepak je...

Farouk di pintu masuk....

dan Naurah....

Naurah lagi dan lagi....

Menikmati keindahan tasik di anjung....

About me