Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

24 Mac 2012

Western Food

Tiba-tiba je tekak ni nak makan makanan barat.
Entah kenapa la minah mix Melayu ni tetiba nak jadi minah Salleh...
Nak harap ayah bawak keluar makan memang takde maknanya.
Kesian ibukan.
Hari ni pun ayah outstation lagi..
4 hari ayah tak ada.....hu.hu.hu.....menchi!!!!!.

 Home made chicken chop....
Resepi Chicken chop versi ibu yang simple, sila jengah sini....

Makaroni bersos lada hitam.
Yang ni ibu masak untuk sarapan beberapa hari lepas...
Resepi suka suki yang dimasak ikut kepala tuan rumah.....
Tapi jangan risau sebab anda tak akan keracunan dan dijamin halal.

Resepinya:
Rebus makaroni + 1 senduk kecil minyak + sedikit garam.
Toskan.

Sos:
Panaskan minyak/majerin.
Tumis bawang besar + bawang putih yang diketuk.
Masukkan susu cair + air + sos tiram + lada hitam + perisa/kuib ayam.
Kalau ada cendawan budang lagi sedap.
Tapi tuan ruman non-ada......
Masukkan apa sesuai dengan tekak seperti daging cincang/ sosej/ udang.
Akhir sekali masukkan air + 1 sudu tepung jagung untuk memekatkan kuahnya.
Kacau hingga pekat dan tuangkan di atas makaroni.
Kalau ada serbuk daun pasli, taburkan di atas untuk menambahkan kelazatan.

p/s:
Ayah jangan lupa beli souvineer ye.......

32 ulasan:

Joanna Yunus berkata...Reply To This Comment

nampak sedap le kak ibu... kalaulah rumah kak ibu ekat alangkah enaknya dapat menjamah bersama :)

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamaQS
thanks dear....2lh, bestkan kalau kita brjiran...everyday dpt brjumpa.....n mkn brsama2.....

Dinas Aldi berkata...Reply To This Comment

Kak Nza, nak ciket! Teringin sangat nih!

Norsalmi berkata...Reply To This Comment

Alaa, terasa lapar la pulak.. Menggoda betul sebab dah lama x makan chicken chop. Nak buat sendiri, x rajin macam tuan rumah ni..

NzA berkata...Reply To This Comment

to dinas
alahai kesiannya..kalau dekat2 mmg confirm akak dh anto.....

NzA berkata...Reply To This Comment

to kak mie
he.he.he...saja nk goda k.mie ptg2 nie.....yah pn ikut mood kak, kakau dh tringin baru masak.....

sizuka[Izzati] berkata...Reply To This Comment

yummyyyyyyy~

ckLah @xiiinam berkata...Reply To This Comment

Rajin sungguh ibu Farah n Farouq ni....

puanbee berkata...Reply To This Comment

minah mix apa ibu ? alahai ayam tu kan nampak sedap sgt jek

mamaijat berkata...Reply To This Comment

...alhamdulillah...mesti dah kenyang!

mamaijat tunggu semua yang tersayang berkumpul..then nak minta anak2 dara tolong buatkan....
bila lagi nak request dari mereka..kan!!!
uurrmm..no 3 course tourism, hospitality & management...kat MSU...
selalu dia masakkan western ni utk kami..
Tq NzA bagi idea ni....

saniah berkata...Reply To This Comment

Memang betul tu bersih dan dpt jgak jimat klau dpt masak western sendiri kan...kat luar amat2 mahal... :)

NzA berkata...Reply To This Comment

to sizuka
nyum...nyum...nyum....

NzA berkata...Reply To This Comment

to cklah
anak ramai trpaksa merajinkn diri cklah...ngee....

NzA berkata...Reply To This Comment

to Bee
ibu ni lahir dr kluarga cmpuran Bee..mcm2 ada...ngee....

boleh thn la..xle sesedap yg kt restaurant tu....

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamaijat
dh lapar balik la nie.....ngee..

wah mmg seronok kalau dh brkumpul ramai2 camtu..makan2 + gosip2 dgn anak2 dara tu....no 3 mamaijat sama dgn Beby (no 3 jugk). amat minat ke dapur brbnding yg lain n lebih take care ttg ibunya.......

sama2 mamaijat n slamat menjamu selera.....

NzA berkata...Reply To This Comment

to saniah
itulh kelebihan masak sndiri..lagi pn en ayah mmg susah nk mkn luar...ada je alasan cz dia mmg xminat mkn kt luar.....

♥MAMASYAZA♥ berkata...Reply To This Comment

resipi suka suki pun takpe kak janji sodappp

cheqna berkata...Reply To This Comment

boleh try ni
nanti bila dah kahwin r sebab cheqna tak makan mende2 alah ni
kalau incik bakal suami memang pemakan orangnyer...=)

NzA berkata...Reply To This Comment

to mmasyaza
yg pnting licin...ngee....

NzA berkata...Reply To This Comment

to cheqna
he.he.he......jgn pulak lupa nk masakkan ye......

Izan Ishak berkata...Reply To This Comment

sedapnya kak nza... izan pun berangan nak makan makaroni camtu.

tapi nak buat dok rasa malas je. makan pun apatah lagi... tunggu selera naik balik nampaknya.

NzA berkata...Reply To This Comment

to izan
2lh, kalau time ngandung mcm izan byk brgntung pd mood kitakan...xpelh, moga selera izan kembali.....take care....

amna berkata...Reply To This Comment

simple n nmpk sedap. lg2 chicken chop tu :)

ummiross berkata...Reply To This Comment

Simple tapi nampak sedap sangat tu NzA,
mai sepinggan!hehe..

Zefa NorAsmara berkata...Reply To This Comment

Ibu Yusuf ni jenis tak memilih makanan tau kak. Tapi tang makaroni kurang sikit sukanya. Entah nape..

Puan Kutu berkata...Reply To This Comment

en suami tak makan makaroni.so kt rumah nie tak pernah beli.tp tengok chicken choop tu mmg terliur..:)

Ummi Hanie berkata...Reply To This Comment

yum yum yumm... sedap nyeee...

NzA berkata...Reply To This Comment

to amna
meh sini...nnti cikgu masakkan....

NzA berkata...Reply To This Comment

to ummiross
demi ummi snggup masak apa saja...he.he.he.....

NzA berkata...Reply To This Comment

to zefa
akak pn kurg suka makaroni tu ttp anak2 suka sgt.....

NzA berkata...Reply To This Comment

to PK
alahai..mmg macam tulh kita....demi krn org trsyg....akak pn xgitu suka ttp anak2 mmg suka sgt2....

NzA berkata...Reply To This Comment

to ummihanie
nyum...nyum...nyum....

About me