Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

Memaparkan catatan dengan label FARAH NAURAH. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label FARAH NAURAH. Papar semua catatan

20 November 2016

Konsert Perdana 100 Tahun Pandu Puteri Malaysia 2016

Pada 12.11.2016 (Sabtu) yang lepas sekali lagi 
Naurah terpilih mewakili negeri Johor ke 
Program Pandu Puteri.
Kali ini Naurah bersama 4 orang rakan ke 
Konsert Perdana 100 Tahun Pandu Puteri Malaysia.

Bertolak dari rumah jam 9.15 pagi dan ibu tinggalkan aje dia kat tol.....
Bas agak lewat katanya.
Tiba di KL dah tengahari.

Inilah wakil-wakilnya.....
Depan tu teacher Lee dan teacher Lim.
Terima kasih banyak-banyak miss sebab selalu bagi peluang untuk Naurah dan menjaga Naurah sebaiknya setiap kali mengikuti program di luar kawasan....

Sebelum ke Angkasapuri mereka singgah dulu di GM.
Lebih kurang 2 jam mereka shopping2 dulu......dan barulah meneruskan perjalanan.
Inilah wakil Negeri Johor dari 10 buah daerah.

Posing dulu di depan Angkasapuri....


Naurah yang paling kanan bersama cikgu dan rakan-rakan...alahai kecik comel je kakak.

Antara tetamu VIP yang hadir ialah 
Raja Permaisuri Agong, Datin Rosmah dan beberapa orang lagi kenamaan.
Antara artis yang membuat persembahan : 
Datin Alya, Faziah Latif, Tomok, Aizat dan beberapa orang artis.


Bergambar selepas konsert.
Naurah kata memang best masa kat sana.
Konsert tamat dah pukul 11 malam.
Bertolak balik dan sampai rumah dah pukul 3 pagi lebih.

KIsah Lanjut tentang Konsert :












5 Oktober 2016

Tahniah Naurah dan Sambutan Hari 1 Malaysia PPM Johor

Lama jugak ibu tak buat n3 tentang 5F.
Banyak cerita terabai begitu aje.
Pasal result 3farahs kat IPTA..kisah 2F yang masih bersekolah.....emmmm
Ibu pun dah lupa kisah-kisah tu.

Oklah..ni nak cerita kisah puteri ke 4 yang ibu panggil kakak a.k.a Farah Naurah.
Alhamdulillah result exam Naurah maintain cemerlang..
Masih dalam kategori TOP 3/254 keseluruhan tingkatan 4.

Pada 24.9.2016-Sabtu
 Naurah mewakili daerah ke pertandingan peringkat negeri sempena
Sambutan Hari 1 Malaysia dan Khidmat Hospital PPM Negeri Johor 2016 di Daerah Pontian
Seawal 4.30 pagi ayah hantar Naurah berhampiran plaza tol.
Setiap daerah menghantar wakil pelbagai kategori pertandingan.

Kakak mewakili sekolah dalam kategori Inovasi Sandwich.
Comel je tajuk pertandingan tu....

Gambar sekitar program :
Persembahan yang comel....

Ni antara peserta pertandingan kolaj.

Kali ini Naurah masuk pertandingan Inovasi sandwich
Tekun menyiapkan sandwich.

Naurah dan pasangannya.

Comelkan sandwich airtangan Naurah bersama seorang rakan.
Alhamdulillah Naurah dapat ke 4 Peringkat Negeri dan satunya wakil tunggal
daerah yang meraih kemenangan.
Walaupun dapat tempat ke 4 ibu sangat bangga dengan Naurah...
Hasil usaha sendiri tanpa bantuan sesiapa.
Awal2 pagi teacher w.apps ucap tahniah.

gambar yang teacher Naurah w.apps...

Piala dan sijil.

Tahniah Kakak...semoga terus cemerlang....InsyaAllah.

18 Jun 2016

Pandu Puteri Peringkat Negeri dan Kebangsaan

Kisah yang dah nak hampir basi juga ni.....
Tapi tepek jugalah untuk kenangan Kakak a.k.a Farah Naurah.

Pada 2.4.2016 yang lepas...Kakak terpilih untuk ke
Sambutan Hari Peringatan Sedunia 2016 Pandu Puteri 
Peringkat Negeri Johor.
Tak banyak yang Kakak kongsikan dengan ibu sebab kakak ni
seorang yang agak pendiam.
Bila ditanya baru nak bercerita.

Gambar pun ibu jumpa sekeping ni je......

Pada 31 Mei 2016 hingga 2 Jun 2016 sekali lagi Kakak tarpilih.
Kali ini mewakili Negeri Johor pula ke Peringkat Kebangsaan di Kuala Lumpur.
Sebenarnya masa tu kami dalam dilema.
Kakak terpaksa ke program tu masa cuti sekolah.
Sedangkan masa tu saja Along dan Angah cuti.
Beby pulak ada program sebagai Juri Taekwando di Kuantan.
Ayah macam biasa terbang sana sini dengan kerjanya yang tak pernah habis....
Ibu nyaris nak batalkan balik kampung sebab program Ayah dan anak-anak
bertindih dengan tarikh ibu balik kampung....huhuhu....

Setelah berbincang dengan 5F dan mengambil pandangan cikgu Kakak maka dengan
rela hati Kakak sertai program tu.
Yelah kan...bukan senang nak join aktiviti Peringkat Kebangsaan.
Ibu pun dengan berat hati terpaksa bersetuju sebab sebelum ni ibu tak pernah
tinggalkan Kakak kalau balik kampung atau pergi luar dari Johor....

Kakak dan beberapa peserta daerah berkumpul sebelum bertolak....

Aktiviti Kakak di sana.
Mehlah kita tengok gambar je.....




15 Julai 2014

Naurah dan Hari Terbuka

Lama dah tak cerita tentang puteri ke 4 ibu, Farah Naurah.
Sejak dia melangkah ke sekolah menengah ibu dah tak begitu
kerap mengikuti aktiviti dia.

Minggu lepas sekolah Naurah mengadakan Hari Terbuka.
Yang sadisnya ibu tidak hadir kerana ada urusan.
Naurah pun dengan redha menerima keadaan itu.

Syukur Alhamdulillah Naurah masih mampu mengekalkan kecemerlangannya.
Walaupun dia menolak tawaran ke sekolah berasrama penuh (SBP) dulu
 namun dia kotakan janjinya untuk terus cemerlang.
Sekarang Naurah dah berada di tingkatan 2 Ibnu Sina-RKA ( Kelas Rancangan Khas Agama).
Kelas yang pernah diduduki oleh Along, Angah dan Beby dulu.
Walaupun kecewa kerana tidak dapat kekalkan top 2/260+ sewaktu
peperiksaan akhir tahun dulu namun dia
sekarang berada diranking ke 4 keseluruhan tingkatan.
Yang penting bebunga "A" maintain pada markah, terutama subjek teras.
Bersama guru kelas.

Good luck kakak.
Ibu doakan semoga kakak terus kekalkan kecemerlangan dari segi akademik dan akhlak....
InsyaAllah.


8 Februari 2014

Birthday Naurah di Marry Brown

Birthday Naurah dah berlalu beberapa hari yang lepas.
Kebetulan masa birthday naurah kami masih di kampung.
Malam Jumaat baru sempat meraikan birthday naurah.
Ni masa Naurah keluar
celebrate dengan kawan-kawan kat KFC.

Kalau dah biasa jalan-jalan blog ibu pasti tahu citarasa anak-anak ibu.
Restauran fast food jadi pilihan mereka.

Layan tab sementara menunggu hidangan sampai.

Farouk duduk sesorang di sudut berhampiran playland nie.
Ibu dah tahu motif dia.
Kebetulan ada kawan sekelas dia makan kat situ.
Apa lagi.......menjadilah main perang-perang baling bola....
Kalau sorang-sorang Farouk dah segan nak masuk ke situ.

Birthday girl dan Along.

Feveret Along...mee kari ayam yang pedas dan pekat....

Menu biasa fish n chip.

Cheese cake sponser daripada "daddy" angkat 5F, Sir Lee.
TQSM Sir Lee sebab tak pernah lupa birthday kami.
Pasti akan tiba hadiah dan kek disetiap hari bersejarah kami....

22 November 2012

Syahdunya...

Pagi semalam ibu terima panggilan telefon dari Sekolah Menengah Sains Kluang (SBP).
Naurah terpilih untuk ditemuduga dibawah kuota Pengetua.
Special kes sebab masa trial UPSR pun Naurah meraih 5A...
Lagipun Naurah bersekolah di sebuah sekolah luar bandar dan aktif Ko-ku..
Kelebihan ada padanya.......

Tengahari ibu terima panggilan telefon dari pihak sekolah pula.
Naurah terpilih untuk hadiri temuduga  bagi sekolah kawalan iaitu
 SMA Maahad, Muar (antara sekolah terbaik kat Johor).
Kedua-dua temuduga tu berjalan pada hari yang sama iaitu Sabtu nie....

Bila ibu maklumkan pada Naurah, si tuan badan mula sedih.
Mulutnya muncung macam sup bunjut.
Mata bergenang dengan airmata.

Ibu usik lagi, nanti ibu mohonkan ke MRSM la kalau camtu.
Bertambah kesedihan si anak dara ibu....
Keluar dari mulutnya : 
Kakak tak nak masuk sekolah asrama penuh.
Kakak tak nak tinggal kat asrama, kakak kecik lagi...
Kakak nak sekolah kat sini macam along, angah dan kak Nana.
Along, Angah dan Kak Nana pun cemerlang jugak sekolah kt sini...
Kakak janji dengan ibu, kakak  belajar bersungguh-sungguh.....
Ibu diam membisu seribu bahasa...dalam hati berbunga riang...hehehe....

Bila ayah balik, Naurah maklumkan pada ayah tentang temuduga atas desakan dari ibu....
Ayah : Bukan niat ayah nak halang along, angah dan kak Nana terima tawaran ke asrama dulu.
Ayah nak anak-anak ayah membesar depan mata.
Kalau sedari tingkatan 1 anak-anak ayah dah masuk ke asrama 
bermakna bermulalah langkah anak-anak ayah meninggalkan ayah dan ibu.
Naurah  fikirlah yang terbaik...Ayah tak halang kalau kakak nak pergi.
(*Ayat yg sama ayah gunakan pada Along, Angah dan Beby dulu.......cakap dengan nada sedih macam orang raih simpati...main politik betul ayah nie)

Naurah : Yahoooooo...ayah sokong kakak...Kakak nekad nak sekolah sini.
Kakak nak ikut jejak along, angah dan kak nana......
Tapi kalau ibu nak suruh kakak pergi interview kakak akan pergi tapi
kakak tak nak masuk asrama.
*tak de maknanya nak pergi interview bagai kalau dah tak nak.
Buang masa ibu jelah kakak.......

Ayah  tersenggih sebab menang lagi dan lagi dan lagi dan lagi........

Ibu : terpingga2......
Alahai ayah nie.....sentimental sungguh.....

Apa-apa jelah wahai anak-anak ibu.
Yang penting anak-anak ibu buktikan terus cemerlang 
dan mampu bersaing walaupun berada di sekolah harian.
Ibu tahu, family, rakan ibu dan rakan ayah tidak begitu setuju dengan tindakan kami namun ibu percaya dengan anak-anak ibu.
InsyaAllah, ibu dan ayah sentiasa lakukan yang terbaik untuk anak-anak.......

Status kt FB ibu semalam:
Terima panggilan dari SM Sains Kluang . Farah Naurah Mahmud terpilih utk sesi temuduga Sabtu nie..Masalah skrg si tuan punya badan tak berminat...Nk mohon MRSM pun tak minat..Bila usik2 suruh pergi ,muncungnya mcm sup bunjut......Katanya nak sekolah kt BG jugak...alahai anak ayah!!!!!!
*Alhamdulillah, ibu terima respon yang amat positif dari rakan2 dan family.
Bukan nak sia2kan peluang yang diberi tetapi biarlah anak-anak yang menentukan yang terbaik untuk mereka....

8 November 2012

Tahniah dan Terima Kasih Anak ibu...

Bukan ingin mendabik dada.
Semua catatan di sini sebagai dairy kenang-kenangan buat kami sekeluarga..
Kegembiraan hati seorang ibu bila dihadiahkan dengan kejayaan anak-anak.
Siang malam pasti seorang ibu tidak pernah lupa mendoakan kesejahteraan dan kejayaan anak-anak...

Hish!!! lain macam je bunyi ayat ibu.....hehehe......
Maaf ye, ibu ni tak pandai menulis.
Sekadar membuat catatan mengikut kata hati....

N3 terperam lagi akibat kesibukan ibu disaat akhir hari persekolahan.
Biar macam mana pun kesibukan ibu, 
ibu cuba pastikan dairy ini ada catatan.....

Majlis Khatam Al-Quran dan Hari Anugerah berjalan serentak.
Majlis 2 in 1....

A. Khatam Al-Quran.
Naurah mengenakan baju nikah yang ibu pakai 20 tahun yang lalu.
Anak-anak terperanjat melihat saiz baju ibu "xs" suatu masa dulu dan kini telah mengembang
dengan begitu dasyat sekali....huhuhu......

Majlis Khatam Al-Quran beramai-ramai....

Naurah bersama-sama rakan2 diraikan di majlis khatam al-quran secara rasmi..
Kali pertama Naurah khatam sewaktu melangkah Tahun 1.
Ini adalah khatam yang ke 4-5 buat Naurah....

Naurah......

Bunga Pahar untuk ustaz yang mengajar Naurah dan 4F lain mengaji.
Terima kasih Ustaz kerana mengajar anak-anak ibu mengaji dengan begitu baik sekali.
Mereka juga pandai bertaranum......
Syukur Alhamdulillah mereka khatam seawal usia 7-9 tahun.....

B. Hari Anugerah Kecemerlangan
Sesi ke 2 pula diadakan Hari Anugerah Kecemerlangan.
Ibu pun tak sempat nak tengok kakak Naurah terima hadiah.
Ibu pun tak tahu hadiah apa yang Naurah terima turun naik pentas 
lebih kurang 8-9 kali......
Gambar ni pun ibu ambil dari FB sekolah....









Gambar yang ibu snap.
Penerima Anugerah NILAM 2012.
Naurah 5 dari kiri.

9 hadiah yang Naurah terima pada Hari Anugerah kecemerlangan....
TAHNIAH anak-anak ibu kerana memberikan hadiah yang sangat berharga buat ibu dan ayah di hari ulang tahun perkawinan ibu dan ayah yang ke 20 tahun ....
Ibu sentiasa berdoa agar anak-anak ibu menjadi anak yang cemerlang dunia dan akhirat...
InsyaAllah........

p/s:
Terima kasih di atas ucapan dan doa2 sempena ulang tahun perkahwinan ibu dan ayah.... 

29 Oktober 2012

Bila Izrail.... Datang Memanggil....Sayunya Hati Ini....

Sedih, sayu, sebak dan syahdu hati ibu.
Walaupun semua ni sekadar teori dan amali/praktikal demi menimba ilmu.
 Farah Naurah dipilih untuk jadi model jenazah pada Program Pengurusan Jenazah.
Walaupun lakonan semata-mata tapi hati seorang ibu tiba-tiba rasa sebak.
Ibu terlebih emo sedangkan Naurah releks aje....
Ni amali memandikan jenazah........

 Saat di kapankan.
Ibu dah berlari keluar dari makmal komputer.
Sayu rasa hati menyaksikan semua ini, sedangkan semua ini akan kita alami juga suatu hari nanti......
Kebetulan ibu sibuk menguruskan 1 lagi program yang sedang berjalan serentak (alasan.!!!!!!).

 Gambar ini pun ustazah Naurah yang snapkan dan ibu sekadar masukkan dalam FB PSS.....
Sedihnya melihat gambar ni walaupun lakonan semata-mata........

 Selesai urusan kapan....

Ibu siap tanya Naurah masa tengok gambar nie :
Tak lemas ke kakak?
Tak takut ke kakak?
Tak sedih ke kakak?
Naurah: Takde lah ibu. Ustazah tutup sekejap je. Kakak siap gelak2 dalam kain kapan tu..
Ibu yang terlebih sudah....huhuhu.....

Dan saat untuk di solatkan....

Selesai majlis ustazah dari Jabatan Agama datang berjumpa ibu.
Bersalaman dan memeluk ibu.
Memohon maaf jika ada kekasaran.
Jika ada yang menguris hati seorang ibu.
Jika ada sesuatu yang tidak disenangi berlaku.
Jika ada terlepas cakap semasa proses amali berjalan.
Bagi ibu semua itu tiada masalah cuma disudut hati ibu timbul rasa sayu.
Terbayang saat kita dikapankan nanti..
Bersediakah kita mengadap Ilahi.......

Sebelum balik ibu usik Naurah : 
Nanti balik sekolah kakak jalan kaki ye...Ibu tak suka bau kapur barus tu....
Nanti kereta ibu berbau....ibu rasa serammmm la kakak......

Balik rumah terus ibu suruh Naurah ke bilik air.
Mandi sampai 1 jam.
Siap suruh sental dengan sabun lifeboey sampai wangi.
Pakai bedak banyak-banyak....
Baju2 Naurah ibu curah sabun + softlan berkali-kali untuk hilangkan bau kapur barus yang kuat itu....
Alahai ibu nie...terover la pulak........huhuhu....

p/s:
Pagi yang suram ibu dah memecut  ke Pagoh.
Hari ni adalah hari kemuncak pemilihan calon NILAM daerah.......

About me