Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

22 Mac 2012

Emm...Sibuk Sokmo.

Hari ini memang tak ada peluang langsung untuk menjenguk FB dan blog.
Kalau ikutkan memang sibuk sokmo.
Mood pun melayang ke laut.

 Hari ini ibu cuba menyiapkan serba sedikit fail KSSR.
Ye ke sikit???????
Cuba perhatikan kertas dalam fail tu.
Kertas sebanyak tu perlu diisi setiap kali jalankan P&P.
Pentafsiran individu.
Dalam 1 kelas ada 40+++ murid dan setiap orang perlu ditafsirkan......
Bayangkan jika setiap kali mengajar + sehari +seminggu + sebulan + setahun.
Kertas-kertas tu nanti kena angkut dengan lori.......

Yang ada anak-anak Tahun 1 dan 2 dah sedia maklum tentang KSSR.
KSSR-Kerja Sarat Sampai Rebah.
Bila dengar iklan kat radio rasa nak je lempang2 muka si juru cakap tu.
"KSSR menyenangkan kerja-kerja guru, ibu bapa dan murid-murid.....
(lebih kurang macam tulah bunyinya iklan tu.).....
Senang la sangat..Cakap memang senang.....
Yang cikgu-cikgu ni rasa macam nak pitam.
Tak gitu mamaijat, kak Salmi, Mulut Payau dan rakan sealiran ibu??????
Hish membebel lak ibu.........
Saya Yang menurut Perintah = Redha + Pasrah.

Dan hari Sabtu ni ada Karnival Ko-Akademik pulak.
Hari ini ibu terima surat perlantikan....

Disamping itu terpaksa  mencuri masa melatih peserta Matematik
yang mewakili sekolah ke karnival nanti.......

Mood=penat + lesu...
Tak sempat nak BW.....hu.hu.hu....

23 ulasan:

sizuka[Izzati] berkata...Reply To This Comment

KSSR sepatutnya kena dijalankan dalam kelas yg lebih kecil bilangan pelajarnya.itu sy rasalah sbb kesian cikgu byk kerja.huhu.ktorg pun kena blajar psl KSSR skg.

mamaijat berkata...Reply To This Comment

.....La La La La.....
nak hibur kan hati....
malas nak jawab persoalan dinda tu....
kepala ni baru nak ringan...
Esok nak 'bersedekah' rm100 kat parents thn 1....
Sabtu...PIBG meeting...

hua hua hua....
kerja 6 ari minggu ni.....

mamaijat berkata...Reply To This Comment

.....La La La La.....
nak hibur kan hati....
malas nak jawab persoalan dinda tu....
kepala ni baru nak ringan...
Esok nak 'bersedekah' rm100 kat parents thn 1....
Sabtu...PIBG meeting...

hua hua hua....
kerja 6 ari minggu ni.....

Norsalmi berkata...Reply To This Comment

Betul Yah, akak pun dah naik menyampah bila dengar pasal kssr.. Walaupun tidak terlibat secara langsung (sebab x mengajar tahun 1 & 2) tapi kesian bila tengok kwn2 lain. Setakat cakap & arah je memang senang. Belum lagi ambik kira pasal aplikasi online SAPS, APDM yg terpaksa isi beberapa kali.. (ambik kesempatan lepaskan geram..)

NzA berkata...Reply To This Comment

to sizuka
itu sepatutnya n murid2nya mesti xlebih dr 15 org..mau cikgu xstress buat kerja yg muridnya lebih 40 org....

Aduyai, rasa nk pencen je....

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamaijat
la..la..la....rasa makin gumbira + soronok jadi cikgu zaman siber nie.....boleh tak smbung 70 thn....muha...ha.ha...rasa2 mcm org stress tak?????

Slamat bekerja wahai kekandaku....6 hari 1 minggu 24 jam sehari.....

jemarisuri berkata...Reply To This Comment

js tak brapa nk memahami problem ibu sbb js bkn geng cikgi...hehe

***apa pun semoga ibu dpt melaksanakan dgn baik sekali...

NzA berkata...Reply To This Comment

to kak mie
mmg amat2 menyampah k.mie....org atasan ingat 1 kelas ada 10 org murid ka?????? aduyai, mana nk jimat kertas + dakwat sprti yg diwar2kan...byk pembaziran brlaku n kita skrg umpama robot brnyawa....rasa nk je pencen hr ni..dh xseronok ke sekolh rasanya...

NzA berkata...Reply To This Comment

to JS
xpelh JS, sekurg2nya JS sering dtg menghiburkan hati cikgu2 yg dh stress thp maksimum......

Joanna Yunus berkata...Reply To This Comment

Tertunggu status kak ibu....rindu le..sebenarnya mamaqs pun sama dok sibuk mendesign sampai pening.... Kak ibu rindunya

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamaQS
rindu mamaQS jugak..miss you so much dear...muah..
minggu yg tramat sibuk..nk curi2 tgk blog pn dh xsmpt...hu.hu.hu.....

aLiMaZ rOn berkata...Reply To This Comment

Pengorbanan seorang guru....

Dinas Aldi berkata...Reply To This Comment

Saya pun paham perasaan kak Nza..

Huhu..huu..huwaaaaaaahhhhhhh!!!

ummiross berkata...Reply To This Comment

Betul tu NzA bercakap memang senang, hanya yang melaksanakannya yang layak memberi komen sebenar.
Harap NzA terus tabah dengan kerjaya yang bunyinya lembut tapi mencabar ni, jaga kesihatan ye.

Aziela berkata...Reply To This Comment

Berat sungguh bahu yang memikul....

NzA berkata...Reply To This Comment

to alimaz
pngorbanan demi tugas yg xlogik...

Zefa NorAsmara berkata...Reply To This Comment

Tahniah kerana berjaya menjadi cikgu yang menyumbang tenaga, mental dan fizikal kepada anak2 bangsa.

Hanya Allah swt yang dapat membalasnya.. :D

NzA berkata...Reply To This Comment

to dinas
kaum kerabat kita amat2 memahami tugas2 yg smkin membebankan...hu.hu.hu.....

NzA berkata...Reply To This Comment

to ummiross
2lh skrg ni betul2 mencabar ummi..rasa nk je pencen awal kalau camni...hu.hu.hu.....

thanks ummi..trkdg kesibukkan kita lupa jg diri....

NzA berkata...Reply To This Comment

to aziela
beban yg makin menyesakkan....

NzA berkata...Reply To This Comment

to zefa
InsyaAllah, moga terus diberi kekuatan utk lalui semua ujian tu...dh itu pilihan akak juga....

Puan Kutu berkata...Reply To This Comment

sabo jer la, dh tugas..semangat sikit kak,jgn lesu2.kihkih

NzA berkata...Reply To This Comment

to PK
xpernah ada istilah lesu masa buat kerja ttp lepas tu lepak habis....

About me