Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

Memaparkan catatan dengan label AB-PAHANG. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label AB-PAHANG. Papar semua catatan

17 November 2016

Berhujung Minggu di Kuantan

Bersua
kembali di kala minggu-minggu terakhir persekolahan.
Kesibukan para guru berganda-ganda...Fuhhhhh...

Hari Jumaat 11.11.2016 ibu mencuri sedikit waktu untuk menziarahi Beby yang sedang menduduki final exam dan memunggah khazanah Beby.

Perjalanan Muar-Kuantan memakan masa lebih 3 jam.
Tiba di Kuantan terus menuju ke tempat Beby.
Kidnap Beby dan kami ke ECM..
Makan-makan....shopping-shopping sambil gosip-gosip.

Singgah kat expo berhadapan Stadium Kuantan.
Geram je ibu tengok pokok bunga orkid ni.
Cantik sangat tapi terpaksa ibu pendamkan hasrat nak beli sebab ibu bukanlah seorang yang rajin membelai pokok-pokok tu......

Lepas tu kami ke ECM.
Along belanja kami makan Kenny Roger's kat ECM.

Singgah shopping kat out-let branded.
Si bujang ibu dah mula bosan menunggu ibu dan kakaks bershopping....

Saat dah tiba untuk ibu berangkat pulang semua ke Johor.
Good luck Beby...
Moga terus cemerlang dan mampu kekalkan Anugerah Dekan pada final exam.
InsyaAllah.



17 Mei 2016

Sepetang di Pantai Telok Cempedak

Kisah weekend yang dah terobek...
14.5.2016- Seawal pagi en ayah fly ke Sabah kerana ada program di sana.
Tarikh yang sama ibu perlu ke Kuantan untuk mengangkut barang-barang Beby.
Ibu terpaksa pergi awal mengambil barang Beby sebab sayang rasanya nak mohon CRK.

Kesian Along.
Malam sebelumnya bersekang mata menyiapkan tugasan U.
Awal pagi Along hantar Ayah untuk ke airport.
Berkejar balik ke rumah dari Melaka.
Walaupun masih penat dan baru sampai rumah namun senyuman tak pernah lekang dari bibir Along.....

Along lah jadi penyelamat ibu.
Dalam kesibukan dengan studynya yang dah nak sampai ke penghujung,
 Along terpaksa berkejar balik untuk menjadi peneman a.k.a driver ibu.
Memang ibu kesian sangat tapi syukurlah Along seorang yang pentingkan keluarga melebihi kepentingan dirinya sendiri.
Sanggup ketepikan rasa penat dan lelah.
Syukur sangat...Along mampu menjadi sebahagian tulang belakang ibu dan ayah.
Along amat memahami kesibukkan ayah yang menjadi milik masyarakat.
Along tidak pernah sekali2 mengeluh dan merungut.
Sering menjadi penganti ayah menguruskan adik2.
Sering menjadi pendorong dan pemakar semangat adik2 untuk cemerlang..
Sering menyejukkan hati ibu....
Ya Alllah..bertapa ibu rasa begitu bertuah memiliki bidadari ini.......

Kami bertolak ke Kuantan lebih kurang pukul 10.30 pagi.
Tiba di Kuantan pada 1.30 petang.
Singgah tempat Beby untuk mengangkut barang-barangnya yang mengunung.
Ayah dah pesan suruh bawa MPV sebab risau HRV tak mampu menampung barang anak dara ni.
Ha.ha.ha....nampak tak ayah risau dan memahami anak2 daranya yang punya koleksi kain baju dan teddy bear yang tinggi menggunung......


Ibu pinjam Beby dan BFF nya sekejap.
Saja singgah makan-makan kat Pantai Telok Cempedak.

Petang yang damai di PTC

Sekadar menghirup udara nyaman di tepi pantai.
Kebetulan petang Jumaat tu cuaca agak redup dan nyaman.
Air pun pasang......

3F

Sekadar celup-celup kaki dalam air....
Bina istana pasir katanya.....

Setelah senja kami betolak semula untuk pulangkan Beby n BFF nya ke kolej.

26 Februari 2016

Gambang Water Park

Salam kerinduan semua.
Bersua kembali setelah rumah ibu sunyi sepi tanpa berita lebih sebulan yang lalu...
Fuh....makin lama ibu makin lenyap dari dunia blog.
Masih adakah kawan-kawan kat sini mengingati ibu????
huk..huk..huk......

Banyak kisah berlaku sepanjang ibu menyepi.
Kisah percutian...kisah suka duka......alahai..sampai memori ibu dah loding
untuk mengingati tarikh-tarikh itu.....

Ibu akan catatkan dulu di sini kisah berlapuk yang berlaku
bulan Januari....ye bulan Januari....
Kalau tak silap ibu 12.1.2016.....
Fuh.....

Kami bertolak dari rumah lebih kurang pukul 7 pagi.
Sampai ke Kuantan 3 jam kemudian.
Tersesak lebih kurang 25km gara-gara guna wase......

Akhirnya pukul 11 pagi baru tiba kat Water Park Gambang.
Tak ramai orang sebab masa kami datang hari Jumaat.
Hari bekerja di Pahang tapi cuti hujung minggu bagi warga Johor....

Meh kita layan gambar.
Pintu masuk ke Resort...


Mesti bergambar kat pintu masuk kan......
Kalau tak silap ibu tiket masuk untuk dewasa RM32 dan kanak2 RM22.

 4F....Beby tak dapat ikut serta sebab dia ada program di kolej.

Rasanya kat sini cuma ada 2 pot tempat mandi..1 tempat dewasa dan 1 kanak2.
Ada 1 tempat macam tali air.....

 Area sini air lebih cetek dan ada teduhan...So kanak-kanak memang sesuai mandi manda kat sini sebab lebih redup.
Kat sini disediakan gelongsur.....
Budak yang paling seronok bila dapat jumpa air.....

Area sini lebih lapang dan dalam.....

Ni je yang kami beli untuk alas perut.
Cheese wedges.....

Tak lama kami kat sini.
Pukul 2 petang kami dah keluar.
Singgah kejap kat kolej Beby dan terus bertolak balik.

16 Jun 2015

Cuti-cuti Malaysia- Lata Iskandar

Destinasi terakhir rombongan Cik Kiah setelah melawat kawasan ala-ala YB di
ZOO TAIPING dan CAMERON HIGHLAND.....he3x.
Kami singgah ke Lata Iskandar.

Cantik jugak tempat ni...
Bersih dan nyaman cuma agak bahaya jalannya..
Sempit dan ada selekoh......

Tiba kat sini dalam area 12 tengahari....
Masa tu cuaca panas so bukan main seronok la kanak-kanak rebina mandi manda.

Bukan main seronok lagi Farouk dan rakan-rakan dapat berendam kat air yang sejuk dan nyaman ni.
Tak lama sangat kat sini.
Lepas layan anak-anak berendam kami meneruskan perjalanan.
Tiba di sekolah dah pukul 11.30 malam.
Alhamdulillah....Allah permudahkan perjalanan kami....


15 Jun 2015

Cuti-cuti Malaysia-Cameron Highland

Bersua kembali setelah ibu menyepi lagi dan lagi.
Nama je cuti-cuti Malaysia tapi kesibukkan ibu tetap berterusan.
Bila cuti kesibukkan ibu bersama family pulak.

Sambung kisah awal cuti.
Rombongan Cik Kiah ke Cameron pulak setelah seharian di Zoo Taiping.
Macam di Zoo Taiping...di Cameron pun Farouk membawa diri bersama rakan-rakan.
Gambar-gambar ni pun ibu ambil dari tab farouk.

Dah pandai wefie dah "baby boy" ibu ni...

Kalau pergi Cameron macam biasalah kita pergi lawat kawasan.....tak perlulah
ibu tepek gambar banyak2 dan ulas banyak2 ye sebab CH dah semua orang jejakkan...he3x......
Mardi

Kilang BOH

Ladang strawberry.
Lupa dah pulak namanya.....neutron dah putus2.
Ladang ni sebelah homestay penginapan kami.

Inilah geng rombongan Cik Kiah...
2 buah bas.
Adik-adik ibu kagum bila lihat gambar ni.
Katanya "macam manalah akak boleh kawal murid seramai 2 buah bas ni...
Kami nak kawal anak2 2-3 orang dah naik pening.."
Itulah kelebihan yang Allah kurniakan pada kaum guru....Kelebihan yang sukar dimata orang lain
tapi Allah permudahkan urusan kami...Alhamdulillah.

27 Mei 2015

Hutan Bandar Bistro Telok Cempedak

Kisah weekend yang lepas.
Ibu anak beranak ke Kuantan untuk jemput Beby.
Selesai urusan di kolej Beby kami singgah ke Telok Cempedak.
Tujuan utama nak pergi makan chicken chop yang femes emos di Hutan Bandar Bistro

Restaurant di buka area 5 petang.
Kami sampai lebih kurang pukul 5.20 petang.
Dah panjang beratur rupanya.......

Kami order chicken chop 5 set dan 1 set fish n chip dan air cola-float.
Murah sangat-sangat.
Sepinggan cuma RM5 tanpa gst.
Kos makan untuk 6 hidangan beserta air cuma RM40+.
Murahkan.

Cuba lihat dalam pinggan.
Ada 3 ketul dada ayam + fun fries + choslow + sos black pepper beserta mayonis.
Rasa boleh tahan sedap dan kalau makan memang kenyang la.
Kami semua tak dapat habiskan sebab kuantiti makanannya banyak.

Sementara menunggu ibu beratur, 2 orang kanak-kanak rebina ni pergi posing tepi pantai.
Dapat pegang pasir pantai pun jadilah.
Ombak memang kuat masa tu.
Kami tidak lama kat sini sebab kena terus balik ke Muar.
InsyaAllah, kalau berkesempatan kami akan singgah lagi ke sini......

11 Februari 2014

Telok Chempedak Yang Nyaman

Hari terakhir cuti-cuti Malaysia ibu singgah di Telok Chempedak.
Singgah ambil Angah di UiTM Kuantan.
Terus kami ke Telok Chempedak yang terletak lebih kurang
24km dari kolej Angah.

Telok Chempedak yang mendamaikan.

Naurah dicelah-celah batu...


4F yang gembira bila dapat berkumpul bersama.

Menghabiskan masa bersama walaupun seketika.

Farouk begitu teruja melihat aliran air di pasir.

Dapat rendam kaki pun jadilah....

Dapat main pasir pun jadilah.
Kalau ikutkan Farouk teringin sangat nak mandi tapi hari dah petang....

Along dan Farouk.

Sempat beli FM sebagai kenangan.....

Kami singgah isi perut di sini.
Naurah makan nasi patayya...rasanya biasa-biasa saja...

Budak anti nasi minta nak makan mee hailam.
Isi sotong dan udang melimpah ruah tapi rasanya pun biasa-biasa aja...

Angah dan Along order nasi goreng cina.

Kami tunggu Azan Maghrib dan solat jamak di situ.
Lebih kurang pukul 8 malam kami bergerak ke UiTM untuk
pulangkan Angah semula ke kolej dan bertolak balik ke Muar.
Tiba di rumah dah pukul 12 malam......zzzzzzzzzzzzzz.....

26 Ogos 2012

Sepetang di Pantai Batu Hitam, Pahang

Raya ke 5 kami sempat singgah ke Pantai Batu Hitam, Kuantan Pahang OTW balik ke Johor.
Kalau berjalan dengan Ayah, entah kemana-mana je dia bawa kami.
Mungkin dengan cara begini ayah nak hilangkan penatnya....
Anak-anak pun boleh hilangkan stress.....

Pantai Batu Hitam Beserah, Pahang.

4F yang pantang jumpa air....

2F yang dah jadi best friend sejak ketiadaan Along....

 Sempat main pasir di bawah panas terik matahari.....

3F berendam dalam air dengan gaun kembang...tak sesuaiiiiiii!!!!!

 Mencari kulit siput...

2F....Jangan lupa dah nak UPSR ye kakak Naurah dan SPM untuk Angah.
Bukan main beraya sakan mereka berdua nie.
Angkut buku bawa balik kampung penuh 1 beg 
tetapi akhirnya buku tersadai sepi di tepi dinding...huhuhu....

Tunggu pakcik aiskrim....

                                                  Main air sambil layan aiskrim....


p/s:
Esok dah kembali ke sekolah....

About me