Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

Memaparkan catatan dengan label AKTIVITI KELUARGA. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label AKTIVITI KELUARGA. Papar semua catatan

4 Julai 2014

Kisah Minggu Lepas

Hari ni dah masuk puasa ke 6.
Cepat sungguh masa berlalu.
Minggu ni cuma 2 N3 yang mampu ibu karang.
Sadis sungguh.
Sibuk memang sentiasa sibuk ditambah dengan "mood"dah ke laut.

Kisah praRamadhan terperap dalam draf.
Berhabuk dan bersawang.

Cuti 4 hari sebelum dan diawal Ramadhan sempat layan 4Farahs bershopping kat Melaka.
Niat hati nak cari baju raya yang ready-made.
Si ibu dah 2 tahun "bersara" jahit baju raya anak-anak.
Punyalah cerewet 4Farahs ni.
Habis lengguh kaki dan lutut si ibu nie.
Ayah tak ikut serta kerana sibuk dengan meeting Cuepecs tang bonus gomen minggu lepas.
So ibulah jadi mangsa melayan 4Farahs.
Adeh....ikut sapalah tu cerewet sangat tang memilih baju tu??????
Akhirnya balik tanpa baju raya.
Rasanya dah lebih 4-5 buah kedai kain baju tu kami masuk.

Hari dah makin petang.
Tekak dah kering...perut dah lapar minta diisi.
Kami pergi ni 2 hari sebelum puasa.
Layan jelah tekak 5F tu.
Macam biasa fast food jugaklah pilihan mereka.
Baru senyap dan takde komen.
Ibu sekadar alas perut dengan zinger burger je.
Tekak ibu dah tak macam dulu lagi.

Dah bertapa kat rumah ibu ambil kesempatan selongkar khazanah yang tersadai kaku
kat sudut bilik.
Itupun sebab Along sibuk nak berkemas.
Buka beg travel...MasyaAllah...rupanya banyak lagi khazanah kain baju yang ibu beli
semasa melancong luar negara tahun lepas.
6 pasang kain berbaki yang ibu beli di Bandung,
 2 pasang dari Vietnam, 2 pasang masa beli kat Shenzuan dan
2 pasang beli kat Ghuangzho......
Nasib baik masa ke Macau dan Hong Kong tak beli kain baju.....Adeh.

Nampak tak ibu ni menang membeli tapi kalah bab-bab membudget duit.....
Itulah kelemahan ibu sejak dulu sampai sekarang.

Tiba-tiba mood menjahit datang membara.
Tengah syok menjahit stok benang pulak habis.
Syiok betul.
Terus hilang mood yang ibu tunggu berbulan-bulan.
Tergendala lagi cita-cita nak jahit baju.......
Maka tertangguhlah lagi kerja-kerja ibu nie.
Nampak gaya weekend ni kena seru balik
mood menjahit ibu yang telah hilang entah kemana.

27 Januari 2014

Kisah Weekend ke 3- 2014

Kisah dah basi dalam draf nie...hehehe...
Minggu lepas 3 hari cuti kononnya ibu nak lepak-lepak je kat rumah.
Nak bermalas-malasan di rumah.
Boleh caya ke??????

Hari pertama weekend, Farouk dah sibuk ajak ibu pergi recycle buku-buku tahun lepas.
Bersusah payah dia mengangkut tong-tong kertas ke dalam kereta.
Adalah tu projek Farouk.
Dapatlah dalam RM10.
Sedih je muka Farouk sambil merungut :
RM10 je......sikitnya....
Ibu : Oklah tu....rezeki Farouk untuk hari ni....

Lepas pergi recycle Farouk aja ibu pergi econsave.
Katanya nak ke kedai Samsung.....
RUpanya nak beli baju baru untuk tabnya.

Pilih punya pilih......Farouk berbisik:
"Ibu semua mahal...tak ada ke yang harga RM10....
Sambil membelek duit dalam gengaman dia...
Adeiiiiii....sedih pulak ibu tengok Farouk.
Sejak kecik dia tidak pernah mengamuk minta apa-apa mainan yang diingini.
Biasanya dia akan tanya ibu ada duit ke tidak........
Ibu suruh dia pilih yang berkenan...
Dengan berat hati dia pilih cover Ice Ace tu.
Tak pe ke ibu....Tak mahal ke? Ibu ada duit tak?...
Bertalu-talu dia menyoal.........
Alahai Farouk...Farouk.....

Hari ke 2 ibu ajak Along ke Tangkak.
Niat hati nak beli kain untuk dibuat jubah mama.
Lama dah nak beli kain tu tapi bertangguh-tangguh.....

Singgah pizza-hut dulu.....
Upah 2Farah ni makan.

Bukan main seronok la Along dan Naurah nie.

Tak sabar nak makan.
Kami cuba Golden Fortune yang baru tu.

Hidangan sampingan untuk set golden fortune nie...

Beserta pizza nie.
Boleh tahan jugak la rasanya....

Dah makan mulalah projek shopping-shopping kami ke Tangkak.
Biasalah lain yang nak dibeli..lain pulak yang disambar.....

Deretan kedai kain dan langsir di Tangkak.
Hari dah mula gelap.
Masa ni dah pukul 6 petang....

Singgah-singgah belek-belek tudung dan blouse.
Sempat sambar jugak.......
Malam baru bergerak balik.

Hari ke 3 baru sempat merealisasikan impian ibu untuk lepak-lepak di rumah.
Seharian ibu berehat sambil bermalas-malasan......

12 Januari 2014

Kisah Weekend Hari Jumaat..

Minggu pertama weekend hari Jumaat.
Segalanya buat ibu blur.
Rasa agak janggal sebab dah terbiasa bekerja hari Jumaat.

Di kawasan ibu ni dah berkurun ada pasar lambak pada pagi Jumaat.
Ambil peluang ke sana kerana selama ini tidak berpeluang.
Pasar ni beroperasi seawal pagi dan tamat dalam pukul 11 pagi.
Macam-macam ada dijual macam kat pasar malam.


Weekend ke 2 Jumaat ibu masih blur.
Celik mata pagi-pagi kebingungan.
Termenung seketika tepi katil.
Maklumlah sukar jugak nak suaikan diri berhujung minggu hari Jumaat.
InsyaAllah lama-lama oklah....

Bila Along dan Angah ada,
langkah lebih panjang sebab merekalah jadi driver.
Ayah..??? setiap hari Jumaat ayah biasanya ada meeting Cuepecs.
Jadi bila weekend bertukar hari Jumaat ayah tak dapat la join aktiviti kami....
Kami ke Melaka.

Pot kegemaran 4F sudah semestinya Mahkota Parade Melaka.
Rancang nak pergi tengok movie tapi bila tengok cerita macam tak best so kami batalkan.

Singgah besi aiskrim kat kios McD.
Harga cuma RM1 tapi banyak aiskrimnya.
Farouklah tukang habiskan aiskrim kami.....

Konon-kononnya nak window shopping je.
Tapi dah jadi lain.
Memang tak boleh dipercayai.....
Ibu pun cuba kawal perbelanjaan.
Dalam dompet cuma bawa dalam RM360.
Farouk tukang jaga barang bila kakak2nya sambung masuk ke F.O.S....

Sini pun pot kegemaran 4F.
Masa kami pergi semalam tak ada diskaun so harganya mahal.
Tak jadilah mereka nak bershopping kat sini kali nie.

Singgah ke Dataran Pahlawan.
Cuci-cuci mata tengok souvineer kat sini.
Sekarang ni lebih mudah sebab kereta parkin kat dalam bangunan
dan ada laluan menghubungkan Mahkota Prade dengan Dataran Pahlawan

3F teringin nak makan Tutti Frutti.
3F je ada sebab Angah dah mula sem 2 dan Beby dah mula
bekerja sementara result SPM keluar.

2 FARAH makan perisa peach dan vanila..

Penggemar coklat.

Feveret Farouk....

Lama juga kami kat Melaka.
Singgah tesco untuk beli sushi.
Bila belek-belek dompet duit berbaki tak sampai RM20...
Terkawal jugaklah berbelanja hari tu.

Dalam pukul 9 malam baru tiba rumah.
Dalam 15 minit..baru ayah tiba.
Ibu ingatkan ayah bermalam kat KL.......

22 Ogos 2013

Pemandu-pemandu Baru.

2-3 hari menyepi dari update blog dah jadi rutin sekarang nie.
Konon-kononnya blog ni catatan harian a.k.a dairy harian dah tergelincir daripada matlamat asal
akibat kesibukan diri tuan rumah..
Hari ni nak cerita tentang kisah yang berlaku beberapa minggu lepas.
Harap maaf....huhuhu.....

Kalau dulu balik kampung jenuh ayah drive sesorang.
Ibu pulak sedap terbongkang kat sebelah ayah dengan dengkuran yang mendayu + ayu.
Sekarang ayah dah mampu berehat, bersantai-santai baca paper
jika badan lenguh-lenguh + mengantuk sewaktu memandu.
Biasanya Alonglah yang mengambil alih menjadi driver kerana kecekapannya
berbanding  Angah yang agak skema + terlalu berhemah bila memandu....hehehe...

OTW balik kampung semasa menjelang raya.
12 jam perjalanan bermula dari Johor---Pahang ---Terengganu---Kelantan.
Jika dulu ayah keseorangan, sekarang kami bergilir-gilir memandu.
Tak rugi ayah melabur untuk anak-anak dapatkan lesen memandu diawal usia 17 tahun...

Maklumlah usia Ayah dah meningkat makin.........
Daya ketahanan ayah dah tak sehebat dulu....

Macam-macamlah aktiviti sepanjang 12 jam perjalanan.
Aktiviti yang paling femes untuk ibu ialah tidurr...zzzzzzzzz...he3x.
Kalau 5F tu macam-macam la mereka buat.
Layan movie, bertenet, baca novel, bergurau senda dan macam-macam.
Terfikir juga macam manalah bila usia ibu makin meningkat.
Mampu lagikah melalui perjalanan jauh sebegini untuk menjenguk kampung halaman..
Walaupun terkadang kami balik naik flight tapi yang lecehnya
daripada Muar nak ke KLIA/LCCT mengambil masa juga.
Jika dihitung sama jugaklah masa yang perlu diambil.
Tambahan kalau flight delay..aduyai.....rasa nak jerit kuat-kuat.......

Dan budak yang sudah bosan ni menghiburkan hatinya sendiri.
Bukannya tahu main gitar pun.
Makin buat jiwa ibu gundah adalah.......
Main belasah je...hahaha...
Gitar tu sebenarnya pemberian "Ayah Mie" pada Along.
Sebagai tanda kenang-kenangan untuk anak buah kesayangan.......


20 Ogos 2013

BIla Mereka Bersama.

 Bila cuti sekolah dan raya biasanya anak-anak ibu akan berjumpa sepupu-sepupu yang sebaya.
Farouklah orang yang paling gembira.
Maklumlah di rumah Farouk keseorangan tanpa kawan.

Yang paling menarik mereka tidak pernah bergaduh sejak kecil.
Semua dikongsi bersama.
Dan saat inilah kaum ibu mengambil kesempatan berkumpul + gosip2....he3X...


 Saat yang paling indah dan menyusuk jiwa raga bila tiba waktu solat.
Suara huru hara tiba-tiba akan senyap.
Dalam samaran cahaya lampu.
Sayu-sayu terdengar suara kanak-kanak membaca surah-surah lazim.
Kadang-kadang kaum ibu tersentap dan malu sendiri.
Anak-anak menjalani ibadah wajib tanpa bertangguh 
sedangkan kami tak sudah-sudah bergelak ketawa dan berkongsi cerita.....

Mereka bersolat tanpa bimbingan dan arahan sesiapa.
Setiap kali solat mereka bergilir-gilir jadi imam.
Biasanya Farouklah yang mengetuai solat dan membaca doa.
Terkadang Danial bergilir-gilir mengambil alih tugas itu kerana
mereka berdua yang lebih besar berbanding adik-adik sepupu yang lain..

Mungkin darah "tok guru" yang diwarisi daripada atok ibu yang menetap selama puluhan
tahun di Kota Mekah dan juga daripada abah ibu yang juga dilahirkan di Tanah Suci Mekah.
Moga ada diantara mereka mampu mewarisi darah 'tok guru' daripada atok ayah dan moyang mereka....InsyaAllah....

When they meet together...
they playing together as a normal kids...
they stop playing once prayer time is come...
then they praying together (solat berjemaah)...
Thank You Allah for touching my heart and showing me the light when 1 turned to You..
This is all about power of dua from our grandparents were accepted by Allah...
May Allah blessed us...
Amin..

29 Julai 2013

Ramadhan 18- Persiapan Minggu Terakhir.

Salam Ramadhan ke 20.
Orang dah Ramadhan ke 20, ibu baru terheggeh buat n3 Ramadhan ke 18.

Hari Sabtu ibu curi sedikit waktu untuk ke Mydin Melaka.
Kiranya tinggal minggu ni saja untuk ibu buat persiapan terakhir.
Minggu depan dah mula cuti.
Diawal cuti ayah dah booking kami untuk ikut ke KL.
Ayah ada majlis berbuka dihotel dengan VIP
dan ayah teringin nak bawa anak-anak bershopping baju raya di KL.
Dalam keadaan tidak begitu sihat, kepala ayah masih ligat memikirkan tentang kerja.
Aduyai.

Ibu minta izin ayah untuk ke Melaka bersama along, Naurah dan Farouk.
Masa ibu pergi ayah masih di wad.
Along jadi driver dan ibu jadi mem besar.

Yang kelakarnya kami boleh melencong ke lorong yang
 salah akibat leka berbual.
Tak pasal-pasal kami sampai ke Negeri Sembilan
bila papan tanda highway menunjukkan
arah dah hampir lencongan ke Seremban....
Terpaksa pasang GPS dan keluar dari hway.
Lama juga kami sesat.
GPS pun satu, entah kemana kami dibawa.
Naik bukit, turun bukit..macam nak ke Cameron lak rasa.
Dalam risau kami sempat gelak-gelak sebab nak sedapkan hati.....

 Setelah 1 jam tersesat, akhirnya kami jumpa jugak highway.
Lega sangat rasa.

 Tempat yang kami tuju.

 Naurah dan Along menemankan ibu bershopping..

 Tak sah kalau datang Mydin kalau tak beli big apple donut.

Motif ke sini untuk cari coklat untuk mama.
Mama dah pesan awal-awal sebelum balik kampung,
belikan coklat home-made yang dijual kat Mydin.
Biasanya coklat tu dijual pada musim perayaan je.
Beberapa jam ibu habiskan masa kat sini.
Macam-macam yang ibu sambar.
Lebih kurang pukul 2 petang baru sampai rumah.......

p/s:
Alhamdulillah ayah dah dibenarkan keluar dari wad.
Masih dalam pemantauan doktor.
Dan yang pasti selepas ini ayah perlu banyak berehat dan menjaga pemakanan.
Ayah mewarisi 3 jenis penyakit keturunan yang ditakuti selama ini.
Apapun kami redha.......

27 Julai 2013

Ramahan 17- Outing

Hari ni masuk hari ke 3 ayah terlantar di wad.
Petang semalam ibu rasa tak ada mood nak masak.
Biasanya ayahlah peminat tegar masakan ibu selain anak-anak.
Walaupun meeting di KL atau JB biasanya ayah sanggup berkejar balik semata-mata
nak berbuka di rumah.
Bila ayah tak ada disaat begini , mood memasak pun ke laut.

Semalam, selepas sepetang menemankan ayah di wad 
ibu dan anak-anak ke Giant Muar.
Kami berbuka di RasaMas je.

 Tinggal kami berlima.
Alhamdulillah masa kami sampai tak ramai orang.
Masa tu lebih kurang 7 petang.

Ibu order set untuk 6 orang.
Pelbagai menu..
3 set nasi ayam + 1 ekor ayam blackpepper, spagheti, mee laksa asam, chicken chop,
aiskrim, vanila oreo ais blanded.
Macam nak makan 10 orang gayanya.

 Menunggu waktu berbuka.

 6 gelas Coke dan 2 gelas vanila oreo

 Waktu untuk makan....
Banyak yang tak habis dimakan....huhuhu....

Selesai berbuka kami solat dulu.
Selepas solat ibu dan 4F shopping-shopping.
Saat begini merekalah penghibur hati ibu.

Penawar dikala suka duka.
Cuma angah je tak ada saat ini.

p/s:
Terima kasih semua diatas doa-doa untuk ayah.
Semoga Allah makbulkan doa-doa kita semua.

15 Jun 2013

Tukar Kad Pengenalan.

N3 basi lagi.
Kisah masa awal cuti sekolah.
Projek menukar ic ibu dan 2Farah...ayat skema!!!!!!

Seingat ibu, ic yang ada dalam gengaman ibu tidak bertukar sejak 20 tahun lalu.
Yelah, sebelum along wujud lagi.
Sayng rasanya nak tukar sebab gambar kat ic tu ayu sangat..
Cit!!!!alasan orang yang malas nak tukar ic...

Sementara Along dan Angah masih ada disisi ibu masa cuti sekolah hari tu,
so kami bertiga berpakat ke Tangkak untuk
tukar ic baru.......

Ini lah pejabat JPN Daerah Tangkak..
Comel lote jerrr.....
Tempat pulak strategik.
Amat senang nak cari parking...
Ibu lebih suka berurusan di Tangkak berbanding Muar kerana di sini segalanya cepat dan pantas.
Maklumlah Muar tu bandar besar, so pejabatnya sentiasa sesak berbanding Tangkak...
Lagipun jarak antara rumah ibu ke Muar dan Tangkak lebih kurang sama je.....
So Tangkaklah yang jadi pilihan.
Dannnnnnnnn kat Tangkak tu banyak deretan kedai kainnnn.....

Masa pergi cuma ada seorang je pelanggan.
Amat-amat  mengembirakan ibu sebab ibu ni jenis yang tak tahan menunggu......
Dalam 10 minit selesai urusan kami bertiga.....
Setiap seorang dikenakan RM10.
IC siap dalam tempoh 3 minggu.
Maklumlah, kami buat di cawangan kecil je.
Kalau dekat bandar ic siap dalam 1 jam je....

Model JPN......Akta paksaan dari ibu...hik.hik.hik....
Kami dah macam kawan. Kemana-mana bersama.
Yang paling best mereka jadi driver ibu...rasa macam "mem besar" la pulak...
Best3X......

Tema : Hitam Putih Kehidupan.....

Along dan Angah umpama saudara kembar.

Hari tu kami pakat-pakat pakai baju warna hitam.
Motif: Tak perlu tukar tudung kat JPN sebab dah ready pakai tudung warna gelap.....

p/s: Tengok gambar ni ibu sayu hati.
Rindu angah sangat2....huhuhu......

Jap lagi nak pergi kembangkan badan di majlis kenduri kawin....

19 Mac 2013

Edisi Makan-makan Pulak...

Terima kasih semua di atas ucapan dan doa-doa untuk Along dan anak-anak ibu yang lain..
TQSM.....kerana sentiasa mendoakan kami sekeluarga.
Ibu tak berkesempatan lagi untuk membalas komen-komen...huhuhu...

Hari Ahad kami ke Melaka lagi untuk pulangkan Along ke kolej.
Kali ini kami dah tak shopping tapi window shopping sambil makan-makan je.
Stok duit dah habis sewaktu  pergi shopping masa jemput along
hari Jumaat.....

Naurah dan Along sedang memilih aiskrim yogurt.
Dari belakang dah nampak mereka macam sebaya walau beza umur
antara mereka berdua agak jauh (6 tahun)......

2 skop = Rm5.60.
Macam-macam perisa ada.
Rasanya pun sedapppppp.....


3Farah sedang menikmati aiskrim yogurt dan kek.
Edisi mengembangkan badan.
Yang peliknya Naurah dan Angah tetap sekeping je cuma Along je
dah berisi sejak masuk matrik.
Alasannya sebab makan nasi kawah....hehehe...alasan je tu.

Selesai makan kami sekadar window shopping.
Sambil-sambil tu  along ajak ayah ke pesta buku
yang sedang berlangsung kat Melaka Mall untuk
habiskan boucer buku yang dia dapat bulan lepas.
Tapi rupanya banyak buku-buku lama yang dilelong kat situ.

Rasa rugi pulak sebab Along dapat baucer setelah dah nak tamat
pengajian sedangkan baucer tu tarikh luput pada akhir bulan 5 nie.....
Terpaksalah KIV dulu dan ibu cadangkan agar along beli masa balik bulan 5 nanti.....

Penat berjalan haus la  pula.
Masing-masing nampak oreo shake .
Singgah dan order lagi.

Tak cukup makan di sana tapau makan dalam kereta pulak.....

                                     
Besarkan roti ni....Naurah panggil roti dynasor....

Kesian budak ni.
Lapar agaknya... 
Kembang pipi dia sebab penuh dengan roti....
Kalau pergi shopping confirm farouk kami tinggalkan window shopping dengan ayah....
hehehe.....

Kesimpulan : Kalau keluar dengan anak-anak kena sediakan
stok duit yang lebih.
Kalau tak shopping kain/baju/beg/kasut mereka nak makan macam-macam...
Alahai.........Apapun ibu bahagia bila bersama mereka.....

About me