Pagi-pagi teringin nak makan ikan sardin.
So pagi-pagi dah siap masak.
Tiba2 pula nak makan ikan keli masak lemak...
Waduh, kerajinan melanda tetapi kedua-dua lauk tu
langsung tak maching untuk dimakan bersama.
langsung tak maching untuk dimakan bersama.
Tetapi bila dah teringin masak jelah.
Lagipun stok lauk dalam peti ais tu banyak sangat2.
Ada ke patut sebelum terbang ke China, ayah beli
6 ekor ayam + 2 kg ikan keli + 2 kg ikan kembung + 1 kg ikan siakap +
lauk-lauk sampingan.
lauk-lauk sampingan.
Alahai ayah macam nak pergi sebulan.....
Tapi ayah dah tau perangai ibu....tak suka ke pasar.....
Tapi ayah dah tau perangai ibu....tak suka ke pasar.....
Meh tengok resepi ibu:
Ikan keli dikelar + digaul bersama garam dan kunyit.
Kemudian digoreng.......
Bahan A
2 batang serai dihiris nipis2..
1 biji bawang besar/merah dimayang
2 biji cili besar dihiris (kalau nak pedas masukkan cili padi)
1 ulas bawang putih dihiris.
Kunyit hidup (ibu guna serbuk kunyit je)
Bahan B
4 helai daun limau purut.
Santan.
Garam dan gula secukup rasa.
Asam keping.
Minyak untuk menumis.
Panaskan minyak dan tumis bahan A sehingga naik bau.
Masukkan bahan B.
Masukkan ikan.
Pastikan kuahnya pekat.
Siap untuk dimakan.......
19 ulasan:
bagus en hubby akak, siap sedia stok barang basah kemain byk tu hah....lieya tgh terpikir ni kalo byk gitu sah2 peti ais akak jenis yg besar gile tu....fuh!
to lieya
gitulah cik abe akak tu lieya..kalau nk g outstation mmg penuh peti ais tu dgn lauk pauk..anak2 ramai kenalh beli peti ais besar lieya..kalau tak xmuat...he.he.he....
Wah, dah siap masak!! Akak baru berkira2 nak masak apa hari ni..
Akak tak pernah masak ikan keli sebab kat rumah ni suami je yg makan ikan keli..
to k.mie
ni yang smlm k.mie...baru kluar n3 tu....he.he.he...yah pn blm masak lagi nie....buntu, xtau nk masak apa hr nie....
Anak2 yah semua suka mkn ikan keli kak....
....alhamdulillah....
keep up the good attitude ayah.....
.....dinda,kita serupa....
'pasar' bukan tempat pilihan..
x kiralah..basah or malam...
kecuali terpaksa!!!
boleh di hitung...berapa kali ke sana...
..tapi kalau pasaraya @ supermarket @shopping complex....@pusat membeli belah......
tu kena pikir sebelum jawab 'NO"..
hahahhaha....
kagum kat akak..pagi2 dh siap2 masak sume..smpat update blog lagi wlupon kat skolah keja pon byk bersmbung2..pndai akak behagikan masa..=)
sedapnye kak. kena try la resipi camni
saya suka keli masak berlada. sedap.
to mamaijat
ayah risau anak2 dia kebulur kalau xsiapkan semua tu....ha.ha.ha....
tau xpe...kalau p pasar leceh la kak..dgn airnya, baunya ttp kalau p shopping komplek xpe....he.he.he...
to lily @mama 2 Z
xdelh lily..sbnarnya akak ni masak simple je..mayb akak ni jenis buat kerja 4 in 1..smbil masak boleh layan tenet, siap2kan kerja2 sk n tv...hi.hi.hi....
to mamasyaza
cubalh su, sedap n senang nk masak...
to anisalya
sedap jugak tu..akak pn suka ttp anak2 xgitu suka....
Alahaii....sedapnyaaaaa.....nak masak jugalah... Harus ke pasar tani minggu nie...
to aziela
cubalah...sedap jugak....
NzA, sedapnya nampak, pekat pulak kuahnya, makan dengan nasi panas2 sure bertambah
to ummiross
biasanya kalau masak lemak tumis, kuahnya akn jadi pekat ummi..mmg sedap mkn dgn nasi panas2.....
byknya stok..macam ikan tu klu disimpan lama2 bukan ke tak sedap?hilang manisnya.sy klu ikan kembung tiga empat hari punya dh tak makan.almaklum hari2 makan ikan fresh.hihi..
ayah mmg suami yg baik.kenapa tak suka pasar kak?hiks..
Wah, 6 ekor ayam tu. Tp sesuailah dgn isi rumah akak. Tak buat menara ayam? hehe..
sama le kite kak.. xberapa suke ke pasar... tau nk ada brg je.. hehe.. kdg tu manja, nak abg masak jugak sekali sekala...
Catat Ulasan