Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

Memaparkan catatan dengan label KEJAYAAN ANAK-ANAK. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label KEJAYAAN ANAK-ANAK. Papar semua catatan

26 November 2016

SAPS Tahniah Kakak dan Farouk

Bersua kembali.
Minggu terakhir persekolahan ni ibu amat-amat sibuk dengan pelbagai program.
Nak update status kat fb pun tak sempat apatah lagi kat blog.
Lama dah ibu tak buat n3 tentang 5F.

Kisah 3 minggu lepas.
SAPS Farouk dan Kakak Naurah.
Tinggal mereka berdua jelah yang masih bersekolah.

Adik dan Kakak.
Macam kembar walaupun usia mereka berbeza 3 tahun.
Sekarang Farouk dah lebih tinggi dari kakak...

Alhamdulillah..syukur pada Allah kerana Kakak tetap kekalkan kecemerlangan walaupun
memilih untuk bersekolah di sekolah harian biasa.
Usaha gigih cikgu-cikgu dan kakak membuahkan hasil.
Kakak dapat 8A1B. 1B pun dah tinggal 1 markah nak ke A-.
Kedudukan dalam kelas 2/30 dan 2/285 orang keseluruhan tingkatan 4.
Semoga Kakak Naurah mampu kekalkan prestasi cemerlang sehingga SPM nanti.

Alhamdulillah...Farouk juga menunjukkan peningkatan dalam pelajaran walaupun dalam dirinya membiak penyakit "M" nya tu..
Adeh....
Namun ibu tetap bersyukur kerana disebalik "main hentam jelah" masa exam (mungkinlah kot sebab sepanjang exam tu ibu lihat sangat sedikit dia pegang buku.Lebih banyak melayan hp...),
Farouk mampu meraih tempat ke 3/30 di dalam kelas walaupun keseluruhan tingkatan dia tidak tersenarai dalam top pun.
Yang paling penting Farouk mampu melangkah ke kelas yang lebih baik tahun 2017.
Alhamdulillah...TERIMA KASIH ALLAH kerana sentiasa memberi ibu dan anak-anak rezeki
yang melebihi dari apa yang ibu minta.

Kisah disebalik tabir yang buat airmata ibu tumpah bila mendengar kata-kata Farouk.
Dibawah ini ibu printe screen dialog yang dialog Farouk yang meruntun jiwa ibu :
"Buka SAPS kakak naurah....tersenyum bahagia ibu. Alhamdulillah syukur pd Allah. Kakak mampu kekalkan prestasi cemerlang w.pn bersekolah di sk harian biasa. 8A1B dgn kedudukan 2/285 drp keseluruhan tingkatan 4. Jeng..jeng..jeng...baru nk buka yg farouk..tiba2 dgn lindangan airmata farouk brkata 'ibu..ibu jgn compare farouk dgn kakak..farouk xpandai mcm kakak..'...terkedu ibu..hilang kata2..mata ibu berkaca... Jantung bagai ditusuk sembilu. Alhamdulillah farouk dpt no 3/30 dlm kelas w.pn bukan keseluruhan tingkatan. Ibu pujuk farouk : 'farouk pn sama dgn kakaks semua..xde beza...Ibu bangga dgn pencapaian ank2 ibu..cuma kalau farouk usha lebih mcm kakak, farouk pn akn bijak mcm kakak2 semua..huhuhu... Ibu xpernah membezakan kalian berdasarkan prestasi. Kalian tetap yg trbaik buat ibu. Tahniah kakak dan farouk. Peringatan buat ibu...JANGAN SESEKALI MEMBANDINGKAN ANK2. Terima kelebihan dan kelemahan mrk seadanya."

Untuk Farouk :
Ibu tidak pernah sesekali membezakan kalian berdasarkan prestasi kecemerlangan.
Ibu sayang anak-anak ibu sepenuh jiwa ibu tanpa ada perbezaan.
Kalian adalah nyawa ibu.....
Kelebihan yang Farouk miliki bila setiap kali ibu bersua dengan rakan-rakan dan orang-orang kampung..mereka selalu memuji Farouk :
"Sejuk mata saya bila tengok Farouk..."
"Bagusnya Farouk...setiap waktu bersolat jemaah di surau. Subuh pun di surau.."
"Merdunya suara Farouk bila azan di surau.."
Farouk jadi kesayangan pakcik-pakcik di surau.
Jika Farouk pergi bercuti mereka akan tercari-cari gelibat Farouk..mereka akan rindukan Farouk....
Ibu kelebihan yang Farouk miliki yang tidak ada pada yang lain.....

Untuk anak-anak ibu :
Ibu menerima anak-anak ibu seadanya dan ibu amat-amat bangga dengan kalian terutama
dari segi akhlak kerana kalian tidak pernah sesekali meninggikan suara pada ibu.
Amat patuh dan mendengar kata tanpa bantahan.
Sentiasa bercakap dengan lemah lembut dan penuh sopan santun.
Memberi keutamaan kepada ibu dan ayah,.
Sentiasa menjaga solat dan adab.
Itu yang paling penting dan kecemerlangan kalian adalah satu bonus dan rezeki 
yang ALLAH berikan buat ibu dan ayah.
TERIMA KASIH ALLAH.
Syukur Alhamdulillah....

12 April 2016

Anugerah Cemerlang PT3/2015

Kisah berlapuk minggu lepas dan ibu baru terheggeh nak
update kat sini.

Ibu dan ayah terima surat ni.
Kebetulan Farah Naurah a.k.a Kakak pun ada program pada tarikh yang sama.
Naurah terpilih mewakili sekolah ke Program Pandu Puteri Peringkat Negeri
di Johor Bahru.
Serba salah dan terkilan juga Kakak sebab masa
PT3 diumumkan last year pun Naurah tak hadir naik ke pentas untuk menerima
slip kerana masa tu kami masih bercuti di kampung......
Atas nasihat ibu, Naurah pergi juga ke JB kerana sijil tu
dapat membantu dia untuk ke IPTA nanti.....InsyaAllah.
So tak merasalah Naurah memakai JUBAH KONVO kali ni...he3x..
Lagi dia terkilan melihat lg kawan2 yang mengusik dia.....

Ni ig kawan Kakak Naurah...
dengan status " Kosong tu utk nau..."
(nau=Naurah)
Sorry ye Anis...acik kidnap pic ni kat ig.
Apappun Tahniah buat kawan2  Naurah yang sama-sama cemerlang dalam PT3.

InsyaAllah..semoga masih ada peluang untuk Naurah menyarung JUBAH KONVO
itu nanti.....
Hampir 1 minggu Hari Anugerah Kecemerlangan ,Naurah baru terima
benda alah ni.
Lagipun kebelakangan ni Naurah tak begitu sihat.

Gambar selingan:
gambar ni semasa penyampaian anugerah dalaman.
Kakak dan rakan2 yang cemerlang menerima 'hadiah berupa wang tunai'.

Alhamdulillah Naurah terus buktikan kecemerlangan dalam peperiksaan UPPM 1-2016.
Klik SINI.

Alhamdulillah....alhamdulillah....alhamdulillah.
Terima Kasih Ya ALLAH kerana terlalu banyak nikmat yang dikurniakan
buat kami sekeluarga.
Pertama yang paling indah ALLAH kurniakan permata hati yang sangat baik,
 tidak pernah melawan cakap dan mendengar kata...
menjadi penyejuk hati ibu dan ayah....
Dan bonusnya..ALLAH kurniakan ank2 yang cemerlang buat kami...

Terima kasih tidak terhingga buat cikgu-cikgu 5F yang mendidik
anak-anak ibu sejak di PraSekolah, Taj (Tadika Agama Johor), KEMASdan  ABIM,
SABG, SKPK dan SMKBG.....
Jasa-jasa cikgu mendidik tidak mampu ibu balas.
Walaupun ibu seorang guru namun ibu tidak mampu mendidik anak-anak
sebaik ini tanpa cikgu-cikgu semua......
Hanya ALLAH yang mampu membalasnya.

1 April 2016

Permulaan Yang Baik

Alhamdulillah UPPM 1 telah berlalu dan ibu rasa ibu bapa dah
terima result anak-anak.
Sekarang tak ada masalah nak check sebab beberapa tahun ni dah ada sistem on9
SAPS (Sistem Analisa Peperiksaan  Sekolah ) dah beroperasikan.

Kisah minggu lepas.
Syukur Alhamdulillah.....Kakak Naurah terus kekalkan kecemerlangan
setelah melangkah ke Tingkatan 4Sc1.
Walaupun Kakak Naurah terus memilih sekolah harian seperti 3 orang kakaks,
dia buktikan kecemerlang bergantung pada usaha disamping cikgu-cikgu
yang gigih mengajar. 
Kakak meraih 8A 1B+ dalam UPPM 1.
Yang Naurah frust dia mampu dapat A+ dalam addmaths tapi dapat
B+ dalam Maths...Ha3x....dah nyaris kena cepuk dengan cikgu sebab
hanya tertinggal 1 markah nak dapat A....
Kebetulan cikgu Maths adalah cikgu yang sama mengajar Addmaths...
Maunya cikgu tak gerammm...ha3x
Alhamdulillah dia dalam rangkin 3/260+ orang keseluruhan pelajar tingkatan 4.

Farouk pun dah mula menunjukkan prestasi yang membanggakan ibu.
Kalau yang pernah ikuti blog ibu pasti dah tahu Farouk tak secemerlang 4Farahs
disebabkan penyakit M yang begitu membiak.
Setelah melangkah ke tingkatan 1 ada sedikit perubahan pada Farouk.
Dia dah "agak" rajin membuat homework..dah "agak" rajin belek2 buku.....
dah "agak"' matang dari tahun lepas.......
Syukur Alhamdulillah dia mampu mendapat nombor 2/30 orang dan rangkin
40+/233 orang....
Ibu tidak meletakkan harapan yang tinggi tapi ibu tetap bangga melihat prestasi Farouk
yang mula menunjukkan tanda-tanda positif.....

Terima kasih cikgu-cikgu di atas jasa cikgu-cikgu sekelian  
mendidik anak-anak ibu dengan tulus, ikhlas, sabar dan gigih.
Anak-anak ibu bergantung sepenuhnya pada cikgu2nya tanpa
mengambil tuisyen luar.
Syabas anak-anak ibu kerana terus buktikan kemampuan kalian.
Semoga Naurah dan Farouk juga mampu mengikut jejak langkah 3Farahs 
melangkah ke menara gading suatu hari kelak....Insyaallah....


Ramai yang kata mereka kembar sebab muka seiras dan sekarang Farouk 
dah lebih tinggi daripada kakak walaupun Farouk 13 tahun dan kakak 16 tahun....

Sejak anak melangkah ke tadika ibu dah terapkan dalam jiwa anak-anak..
cikgu adalah insan yang mulia selepas ibu dan ayah.
Ibu dah terap dalam jiwa ibu...cikgu adalah insan yang perlu
dihormati dan disangungi....
Jangan sesekali mencari salah cikgu.
Apa yang cikgu lakukan pasti untuk melihat kecemerlangan pelajar-pelajarnya
disamping mendidik anak-anak menjadi insan yang berguna...
yang terkadang kita sebagai ibu bapa tak mampu lakukan bersendirian.

18 Februari 2015

Alhamdulillah...Tahniah Anak2 dan Adik2.

N3 ni kiranya dah basi jugak la.
Kisah berlaku minggu-minggu yang lepas.

Result pelajar di IPTA dah keluar bermula 2 minggu lepas.
Syukur Alhamdulillah kerana 3Farah mampu buat hati ibu berbunga bahagia.


Tahniah Angah kerana mampu meraih Anugerah Dekan dalam
exam sem yang lepas.
Semoga Angah terus cemerlang dimasa akan datang...InsyaAllah

Juga  tahniah Beby yang juga dapat result cemerlang.
Alhamdulillah Beby tidak silap membuat pilihan kerana berjaya
dapat best student dalam unitnya.

Tahniah juga buat Along.
Walaupun Along tidak mampu meraih Anugerah Dekan sem ni namun
result Along pun cemerlang.
Tinggal brapa point je lagi Along mampu meraih Anugerah Dekan.
Teruskan usha agar mampu meraih Anugerah Dekan pada sem depan...

Tidak terucap dengan kata-kata melihat barisan "A" di dalam result mereka
bertiga....
Ya Allah.....sujud syukur hambaMu ini.

Tidak lupa pada 2 orang adik kesayangan ibu Adik Syarif n Adik Yu.
Syabas kerana adik Syarif dapat result yang cemerlang dan dinobatkan sebagai best student jugak.
Juga ucapan Tahniah dan syabas pada adik Yu yang tidak berapa hari
lagi berkonvo. Kalau tak silap ibu 20-23 hb ni....Syabas doktor muda.
Tak sabar menunggu adik Yu dan abah pulang ke tanah air dengan membawa segulung ijazah
bersama gelaran "Dr".

Ibu sesungguhnya bangga dengan kecemerlangan kalian semua.....
Alhamdulillah.
Terima Kasih Ya Allah....

Abahlah sumber insperasi kami.....


p/s:
Mungkin blog ni sepi seketika kerana tuan rumah cuti-cuti Malaysia
sempena CNY.

18 Ogos 2014

Tolak Tawaran ke Australia, Malaysia Tetap di Hati

Terima Kasih semua atas ucapan takziah
di atas pemergian Kak Long dan Abg Long.
Hingga ke saat ini kami masih bersedih di atas pemergian
arwah...
Kehidupan perlu diteruskan.
Cuma doa yang mampu kami kirimkan buat arwah berdua....
Tenanglah kalian di sana....

Hari ni ibu nak buat n3 tentang Angah.
Nak ubat kesedihan dan kelukaan hati.
Ibu pasti kak longlah orang yang paling gembira dan bahagia
di atas kejayaan anak-anak ibu.
Kak Long dan Abg Longlah orang yang pertama
akan memberi ucapan tahniah buat anak-anak ibu.
Terkilannya ibu tak sempat nak maklumkan penempatan
Angah kepada arwah berdua...
Ya Allah.......

Minggu lepas debaran bekas pelajar-pelajar Asasi, Matrikulasi dan STPM
berakhir bila penempatan ke universiti telah diketahui.

Tahniah kepada yang berjaya dan kepada
yang tidak berjaya jangan bersedih kerana ada hikmah disebalik yang Allah aturkan.
Tak semestinya tidak berjaya jejak kaki ke menara gading segala-galanya berkecai......

Angah salah seorang pelajar Asasi Penerapan,
cuma bezanya debaran Angah tidak sehebat rakan-rakan lain kerana
Angah berada dalam kumpulan yang selamat.
Angah antara pelajar yang
secara automatik diserapkan terus ke UiTM kerana
selama 1 tahun Angah dibawah tajaan  MARA.

Ibulah paling gembira kerana Angah pun ditempatkan agak dekat
dengan ibu.
Rasanya dari Muar ke Seremban tak sampai 2 jam.

Ibu tahu ramai family terkilan kerana Angah menolak
tawaran ke Australia.
Kak Long juga pernah meluahkan rasa terkilannya itu.
Tapi ada hikmah disebaliknya.
Kalau Angah terima tawaran itu pastinya saat ini Angah dan terbang ke sana.
Angah dah tidak sempat menatap wajah uminya (Kak Long) buat kali terakhir.

Hati ibu mana tak sedih bila melihat anak dengan berat hati
melepaskan peluang keemasan itu.
Peluang yang tidak semua orang dapat.
InsyaAllah, akan ada rezeki Angah dimasa akan datang untuk
menyambung belajar ke oversea.


Angah berada dibawah program sarjana muda
"Penerapan Pelajar Asasi/Trek Pantas UiTM.
So Angah tidak terlibat dengan UPU.
Terus diserap masuk secara automatik ke UiTM berdasarkan result akhir asasi.....

Alhamdulillah akhirnya Allah makbulkan doa ibu agar anak-anak ibu tidak
dipisahkan jauh daripada ibu.
Pelajar2 Asasi Law kebanyakan diserap ke sini kerana
di UiTM ini banyak kursusnya dalam bidang perundangan.

Ibu doakan moga anak-anak ibu terus cemerlang...InsyaAllah..

p/s: 
Saat ini terlalu RINDUkan Kak Long.
Al-Fatihah....

11 Mei 2014

Angah dan Result Asasi

Rutin awal pagi.
Celik mata dan check w.apps.
Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah.
perkataan yang keluar dari mulut ibu, bila ibu buka w.apps Farahs Family.
Itulah yang mampu ibu ucapkan tanda rasa syukur dan terima kasih yang tidak terhingga kerana
Allah sentiasa makbulkan doa-doa ibu.

Maklumlah result Asasi keluar berperingkat2 pada lewat malam 9.5.2014.
Result Angah keluar dah pukul 1 pagi.
Masa tu ibu dah dibuai mimpi.
Mungkin Angah tak sampai hati nak kejut ibu yang sedang lena beradu.
Mungkin Angah tak sabar nak berkongsi kegembiraan dia, so dia w.apps jelah.



TAHNIAH Angah kerana dapat keputusan Cemerlang dalam final exam asasi.
Tidak sia-sia pengorbanan ibu dan Ayah, 
juga tidak sia-sia di atas usha dan kegigihan Angah selama ini.
Ibu dan keluarga sangat2 bangga di atas kecemerlangan Angah.
Terima kasih Angah kerana membahagiakan kami.

Lepas ni Angah dah mampu tidur lena dan tersenyum bahagia di atas kejayaan ini.
Syabas.....

Terima Kasih ALLAH....

1 April 2014

Naurah dan Hari Anugerah Cemerlang.

Petang semalam (Isnin) ibu berkejar balik ke rumah dari sekolah.
Tak sempat makan berkejar pula ke sekolah Naurah.
Majlis Anugerah Cemerlang dan Mesyuarat Agung PIBG bermula pada pukul 2 petang...
Fuh!!!!memecut tak hinggat.
Nasib baik sempat tukar baju.....

Begitulah rutin setiap tahun ibu.
Saban tahun hadir menyaksikan anak-anak menerima hadiah kecemerlangan.
Hadiah terindah daripada anak-anak buat ibu dan ayah.
Syukur Alhamdulillah.......Terima Kasih Allah.

Ibu ni kalau ke majlis orang akan berubah laku jadi seorang sangat pemalu...hik.hik.hik.....
Boleh caya ke? tapi silalah percaya.....
Snap gambar dari tempat duduk jelah.
Dah la kakak Naurah tu kecik, bertambah kecik bila ibu snap dari jauh....huhuhu....

Alhamdulillah walaupun Naurah bersekolah di sekolah harian (menolak tawaran ke SBP)
namun dia tetap buktikan dia mampu kekal cemerlang.
Syukur Alhamdulillah kerana Naurah bersama 2 orang rakan menerima Anugerah Khas Emas
keseluruhan pelajar tingkatan satu pada tahun lepas.
Kalau tak silap ibu pelajar tingkatan 1/2013 tu seramai 270 orang.....

OTW balik ibu sempat interview Naurah.
"Kalau kakak cemerlang dalam PT3 tahun depan kakak masuk asrama penuh ye...."
(sekadar ingin menduga sebab kalau boleh ibu nak anak-anak sentiasa disisi ibu)
Naurah : Tengok la dulu ibu......

Ibu doakan agar Kakak terus cemerlang dan berjaya mengikut jejak langkah Along dan Angah
dan insyaAllah kak Nana (Beby) ke menara gading.
Buktikan pelajar sebuah sekolah harian yang terpinggir juga mampu bersaing dengan
pelajar-pelajar di sekolah ternama......aminn....
Terima kasih cikgu-cikgu yang terlalu banyak berjasa pada
anak-anak ibu.
Maklumlah, ibu ni nama je cikgu tapi tak rajin nak memantau homework anak-anak.
Dan anak-anak ibu juga tidak pernah tuisyen diluar kecuali di sekolah....
Sebab tu ibu sangat berterima kasih pada guru-guru 4Farah yang mencurahkan
ilmu tanpa jemu pada anak-anak ibu.
Hanya Allah saja yang mampu membalas jasa-jasa kalian.
Terima Kasih Kakak kerana membahagiakan ibu dan ayah!!!!!!

p/s:
2.40 pagi ibu menerima khabar sedih.
Pakcik ibu telah pergi buat selama-lama.
Amat sedih kerana tidak mampu menatap wajah terakhir pakcik.
Seorang pakcik yang paling rapat dalam hidup ibu.
Semua Allah tempatkan arwah dikalangan orang-orang yang soleh.
Al-Fatihah.

24 Mac 2014

Naurah dan Kecemerlangan

2-3 hari ini menyepi akibat kesibukan yang belum reda.
Terima kasih yang tidak terhingga kepada rakan-rakan yang memberi
ucapan tahniah di atas kecemerlangan Beby dalam SPM.....
Terima Kasih semua....

Hari ini kisah Naurah pula.
Minggu lepas ibu terima surat jemputan daripada 
pihak sekolah untuk Hari Kecemerlangan Akademik 2013.
Alhamdulillah Naurah tetap mantain cemerlang.
Naurah berada di rangking  3/260+ orang keseluruhan
pelajar Tingkatan 1/2013.
Syukur Alhamdulillah, itulah hadiah berganda yang kami terima.
Tidak terucap dengan kata-kata bila melihat kecemerlangan anak-anak.

Blur la pulak.......
Majlisnya akan berlangsung naik cuti sekolah nanti.....

 Naurah juga menerima sijil Tempat ke 2 dalam penyertaan
Program Bulan Sains dan Matematik 2014.

p/s:
Mungkin blog ibu akan sepi seketika kerana kami mula bercuti
selama beberapa hari......


18 September 2013

Oh My English dan Beby.

Tajuk tu ada berkaitan dengan ibu.
Sebab ibu memang broken abis Bahasa Inggeris...muhahaha..
Tapi nasib baik 4FARAH tidak mewarisi kelemahan ibu tu....
Farouk belum dapat dikesan sebab masih di sekolah rendah.....

N3 ni tiada kaitan langsung dengan diri ibu.
Kisahnya berkaitan dengan Beby a.k.a Farah Najdah.
Ini pun n3 yang ibu peram beberapa minggu....

Sijil Pelajaran Malaysia untuk 
Oral English Test Beby dah terima 2 minggu lepas,
tapi akibat kelemauan ibu maka baru nak tepek di sini.

 Sijil Oral English Test ni dah beberapa minggu Beby dapat 

Dan ibu tak nafikan Beby antara pelajar cemerlang dalam subjek Bahasa Inggeris di sekolah.
Dan Beby juga dah 2 tahun terpilih antara pelajar tajaan OUM
dalam subjek Bahasa Inggeris.
Kalau speaking, slang Beby mengalahkan "minah-minah salleh" tu...hahaha...

Ok ibu zoom sikit.
Maaf ye gambar blur sebab snap ditempat yang gelap dengan tab.....

Alhamdulillah 4 daripada 5 konstruk Beby dapat Level 6.
Level yang paling tinggi dan "speak coherently" Beby dapat level 5.
Tidak sia-sia Beby mendapat tajaan daripada Open University Malaysia

Ibu risau Beby ni sebab terlalu tumpukan pada subjek BI.
Dia sanggup bersengkang mata, sanggup masuk segala bagai pertandingan
yang dalam kategori BAHASA INGGERIS.
Bertapa taksubnya dia pada subjek itu.........

Beby mula memasang angan-angan mengikut jejak Angah memohon Asasi.
Cuma katanya pilihan pertama sudah pasti  Asasi TESL.

Tapi Beby kena ingat, nak minta Asasi perlu result SPM yang paling top,
cemerlang dan the best
dalam semua subjek-subjek lain terutama dalam
subjek Fizik, Add-Math, Biologi dan Kimia.....
Debaran ibu makin terasa saat-saat SPM makin menjelma.
Beby ni belajar tak struggle macam Along dan Angah
walaupun dia meraih pelajar cemerlang dalam PMR yang lepas.
Ibu tengok tuan empunya badan releks semacam je....aduyai..risau sangat-sangat.

Tepek Gambar Kenangan Beby.
Gambar kenangan semasa menerima Anugerah Pelajar Cemerlang PMR.

Beby bersama rakan yang sama-sama cemerlang....

Keratan Akhbar semasa Beby terpilih menjadi pelajar cemerlang Sijil Khas Agama. 
Gambar atas-kanan, Beby sedang menerima sijil penghargaan
daripada YB.

Harapan ibu agar Beby tidak sia-siakan
sisa-sisa waktu yang ada untuk buktikan kecemerlangan dalam SPM nanti...
InsyaAllah...



20 Mei 2013

Antara Matrik dan Asasi...

Pilihan dan cita-cita yang berbeza antara  ibu dan anak.
Si ibu ingin melihat salah seorang anaknya bergelar sebagai  doktor...
mengikut jejak langkah kedua orang pakciknya.
Si anak langsung tidak berminat.
Pernah si ibu memujuk si anak untuk melanjutkan pelajaran dalam  bidang dental
di luar negara kerana diberi peluang ke sana.
Si anak menolak dengan berhemah..
Si tuan badan lebih berminat
untuk menjadi seorang peguam yang berjaya atau seorang guru yang berdidikasi.....
Cita-cita yang dipendam sebegitu lama......

Apapun ibu redha dengan pilihan Angah kerana yang nak belajar adalah Angah.
Ibu bertindak sebagai penguat semangat dan memberi motivasi pada anak-anak.....
Sebagai seorang ibu, amat-amat bersyukur 
bila melihat cita-cita dan impian si anak semakin hampir....


Pada 7.5.2013 Angah ditawarkan ke program matrikulasi dalam bidang Sains di Gopeng Perak.
Daftar pada 27.5.2013
Gembiranya hati ibu kerana sekurang-kurangnya impian ibu
untuk melihat Angah bergelar seorang doktor dah mula menampakkan sinar.....
Dalam gembira ayah bersedih hati... bersedih kerana terpaksa berjauhan beratus batu dari angah.
Alahai ayah........terlebih  syahdu berbanding ibu..

Angah minta pendapat dan ibu beri pandangan dan sokongan.
Along turut memberi kata-kata semangat agar angah belajar bersungguh-sungguh...
Maklumlah Along bekas pelajar matrik....
Along lebih tahu keadaan dan situasi di sana..

Bersemangat si ayah dan angah membuat persediaan.
Keluar shopping bersama-sama dalam kesibukan ayah dengan urusan kerja.
85% sudah hampir siap......
2 buah beg besar penuh berisi kain baju.
Belum lagi barangan lain.
Agaknya kena booking sebuah lori nak angkut barang anak dara nie......
Dan yang paling ibu tak tahan bila Angah bertanya :
"Ibu, cukup tak Angah bawak 30 pasang baju kurung....?"
"Ke kena tambah 10 pasang lagi.....?"
(* di matrik, pelajar wajib berbaju kurung....)
Terbeliak biji mata ibu mendengarnya.
Dalam hati berkata-kata...
Alahai anak ibu..like mom like doter.....hehehe....

 Pada 17.5.2013 Angah membuat semakan pada UPU.
Alhamdulillah sekali lagi angah berjaya mendapat tawaran.
Kali ini angah ditawarkan ke Asasi Undang-undang di UiTM Kampus Kuantan.
Daftar pada 2.6.2013.

Terus menelefon ibu kerana masa tu ibu masih di sekolah....
Terpancar  kegembiraan pada suaranya.
Cita-cita dan impian angah dah mula cerah untuk menjadi seorang peguam.

Teruskanlah cita-cita Angah....Ibu tetap menyokong angah tanpa berbelah bagi
walaupun impian ibu belum menampakkan hasilnya.
Mungkin cita-cita ibu beralih kepada Beby dan Naurah pulak.
Tapi hampa kerana Beby awal-awal dah cakap nak buat tesl..InshaAllah.
Naurah menolak juga kerana cita-citanya menjadi seorang guru.
Farouk sudah ada cita-cita tersendiri..ingin menjadi seorang engineering dan ulamak tersohor....
Tak kisahlah...Asalkan anak-anak ibu berjaya dalam impian masing-masing....

TAHNIAH Angah.
Ibu amat bangga dengan kejayaan anak-anak ibu....
Kejayaan anak-anak adalah hadiah yang tidak ternilai buat ibu dan ayah.
Kalian sentiasa membuat ibu dan ayah tersenyum bahagia.....

Terima Kasih Allah di atas kurniaanMu pada keluarga ibu.
Amat-amat bersyukur kerana Allah permudahkan segala-galanya..
Mei 2013 banyak membawa berita-berita indah buat kami sekeluarga...
Syukur Alhamdulillah.......
Semoga Allah sentiasa permudahkan urusan kami sekeluarga....
Kisah Mei Yang Indah .

p/s:
2 Jun......Ibu dalam dilema.........

24 April 2013

Giliran Naurah Pulak...Anugerah Pelajar Cemerlang UPSR

2 minggu lepas Angah menerima hadiah kecemerlangan dalam SPM.
Kali ini giliran Naurah pula menerima ganjaran kecemerlangan dalam UPSR.
Walaupun dah lebih 4 bulan berlalu namun pelajar cemerlang tetap diraikan
sebagai tanda penghargaan daripada pihak sekolah dan PIBG....
Basi pun basilah........
Majlis ini pun dah berlalu minggu lepas......
Hari ini baru sempat ibu buat n3....
Kesibukan yang melanda membataskan rutin ibu.

 Angah dan Naurah.
Posing dulu sebelum ke sekolah.....

Bersama best friend yang sama-sama dapat 5A dalam UPSR 2012....
Naurah, Efa dan Nana.

 Blur pulak gambar nie.
Cuma ada sekeping ni je gambar yang sempat ibu snap sebab masa ni ibu sibuk
menguruskan bahagian hadiah.....
Naurah menerima cenderahati berupa wang sumbangan daripada PIBG.
Cenderahati di sampaikan oleh Tn Haji Mustafa Kamal B Dato' Hj Shamsudin 
(Ketua Penolong Pegawai Daerah Ledang).

Semoga Kakak terus cemerlang....ameen..ameen..ameen....

p/s:
Pagi ni ibu sibuk lagi...
Menghadirkan diri ke Karnival Matematik Peringkat Zon di SKBG pulak.....

p/s:
Doa buat Along yang sedang menduduki final exam....

Al-fatihah.....
Ya Allah,
Permudahkan segala urusan anaknda Farah Nabilah.
Berikanlah kesihatan yang baik, dada yang lapang, ketenangan buat anaknda.
Terangkan hatinya, mindanya, ingatannya....
agar anaknda dapat mengingati apa yang telah dipelajari, dibaca dan didengarnya.
Semoga anaknda Farah Nabilah dapat menjawab setiap soalan yang diberi
dan semoga anaknda memperolehi kecemerlangan.....
Ameen...ameen..ameen.......

15 April 2013

Anugerah Cemerlang SPM Kali ke 2 ???

Ini adalah n3 yang dah basi sebenarnya.
Ibu dah peram dalam draf agak lama.
Tak kisahlah baca n3 basi dari baca kisah fitnah memfitnah yang berleluasa di FB...huhuhu...

Beberapa minggu lepas ibu dah buat n3 tentang Hari Anugerah Cemerlang (siri1)Angah.
Masa tu ibu bapa dijemput hadir dan majlis dirasmikan oleh VIP.
Sempatlah ibu meluangkan sedikit masa untuk meraikan kejayaan Angah.
 Klik SINI.

Sekolah Angah adakan sekali lagi Hari Anugerah (siri 2) khusus untuk pelajar-pelajar pula.
Siri ke 2 Angah dan rakan-rakan dijemput untuk menerima Anugerah dan saguhati berupa wang. 
Klik SINI

Ibu baru dapat gambar-gambar ni FB sekolah Angah minggu lepas
so baru sempat tepek di sini sebagai kenang-kenangan......

 Angah berbaju + tudung biru bersama rakan-rakan yang cemerlang dalam SPM 2012.

 Setiap pelajar diberi peluang membuat ucapan dan beri tips kecemerlangan kepada semua pelajar-pelajar calon  SPM 2013.

 Giliran Angah pulak menyampaikan ucapan dan memberi motivasi kepada adik-adik yang bakal menduduki
SPM termasuk Beby.......
Macam nyanyi pulak ibu tengok...hehehe....jangan mare angah.

Menerima cenderahati berupa jam dan wang.
Bila tengok gambar nie, ibu akui Angah juga mewarisi ketinggian ibu....hehehe...
menyempat je ibu nie......Cit!!!!!!

p/s:
Moga tahun depan ibu dijemput lagi untuk menyaksikan kecemerlangan
Beby pulak....Boleh tak Beby...boleh tak???????

p/s:
Terima kasih di atas doa2 untuk ayah....
Sorry ye sebab ibu belum sempat nak balas komen2 tu....
Kesibukan melanda......huhuhu...

4 April 2013

Terima Kasih Angah...

Maaf ye sebab kebelakangan ni ibu dah makin kurang bw dan
update blog pun tak semeriah dulu.
Kengkang masa membataskan niat ibu untuk jadikan blog ini sebagai catatan dairy harian...huhuhu...

Hari ini pun n3 ringkas.
2 hari lepas ibu terima call daripada kaunselor sekolah angah.
Jemputan untuk terima anugerah cemerlang SPM bagi kali ke 2.
Majlis pertama KLIK SINI.

Pada Hari Anugerah yang pertama Angah menerima sijil penghargaan dan piala 
tapi kali ini Angah dapat wang dan cenderahati berupa jam.
Tak perlulah ibu catatkan berapa nilai wang yang angah dapat..
"Rahsia biarlah rashia"...cewah!!! macam la banyak sangatkan....
Tapi tetap bersyukur kerana itu adalah rezeki buat angah.

Pada majlis ini pelajar cemerlang juga diminta untuk memberi ucapan
sebagai motivasi kepada adik-adik yang bakal menduduki SPM 2013.
Hati ibu terus berdegup kencang lagi kerana tahun ini giliran Beby pula
menduduki SPM.
Terima kasih Angah kerana hadiahkan ibu kecemerlangan....

Moga Beby juga menghadiahkan ibu kecemerlangan seperti Along dan Angah
beri pada ibu dan ayah...InsyaAllah (risau sangat2...huhuhu...)

p/s:
Minggu depan kesibukan makin ketara kerana sekolah ibu
akan dikunjungi "orang2 atasan".
Harap agar jangan nak korek mencari kesalahan je tapi moga kedatang membawa
seribu ilmu untuk dikongsi bersama.........

21 Mac 2013

SPM dan Angah

Hari ini result SPM dah diumumkan.
Hilang segala debaran dijantung ibu sekeluarga.
Alhamdulillah, ibu amat bersyukur kerana Angah mampu memperolehi result cemerlang
walaupun dia tidak berjaya melepasi target meraih straight A.
Apapun itu tetap bangga dengan kejayaan Angah.

Ibu mohon maaf kerana ibu tidak dibenarkan mencatatkan keputusan sebenar
di atas permintaan tuan punya badan.
Ibu akur dengan permintaannya.
Katanya cukuplah hanya "kami" saja yang tahu .
Juga pesanan dari angah agar ibu sampaikan ucapan jutaan terima kasih
kepada rakan-rakan blog yang tidak putus-putus mendoakan dia.
Alhamdulillah Allah makbulkan doa-doa kita semua.....
Apapun perjalanan Angah masih jauh.

Petangnya ibu berkejar ke sekolah Angah kerana
 diadakan Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang pada hari yang sama.

Syukur Alhamdulillah....
Sesungguhnya ibu amat-amat bangga dan bersyukur dengan kejayaan anak-anak ibu.
Semoga Angah juga mampu melangkah lebih jauh lagi.......

Bersama rakan-rakan yang cemerlang dalam SPM 2012.....
Sedang menunggu giliran untuk naik ke pentas..........

Angah menerima Anugerah Cemerlang SPM 2012 daripada YB Ir Hamim Samuri

 Bergambar bersama pelajar cemerlang 2012

 Zoom sikit.....Angah bersama best friendnya juga anak seorang rakan guru....
serius je muka Angah masa nie.......

 Sekeping gambar kenangan bersama ibu...

Angah....

Cover sijil yang angah dapat.

 Sijil Anugerah Cemerlang.

 Plak 

YA ALLAH....Ibu amat bersyukur dengan setiap kurniaan yang diberikan
pada anak-anak ibu.
Kejayaan ke 2 yang anak hadiahkan pada ibu pada bulan ini....

Juga jutaan terima kasih di atas doa-doa yang tidak putus-putus buat kami sekeluarga.......
Hanya Allah yang akan membalasnya.....



18 Mac 2013

Tahniah Along!!!!

Tiada hadiah yang berharga buat seorang ibu selain dari melihat kejayaan anak-anak.
Alhamdulillah ibu amat bersyukur kerana dikurniakan anak-anak 
yang mampu buat ibu dan ayah bahagia.
Bukan niat untuk menunjuk-nunjuk malah jauh sekali untuk mendabik dada.
Dan ibu dah sering nyatakan di sini blog ibu adalah catatan harian kami
sebagai kenang-kenangan sampai bila-bila....

Minggu lepas Along dah dapat result examnya.
Dan minggu ni pelajar cemerlang menerima surat penghargaan daripada
Pengarah Kolej Matrikulasi secara individu.

Alhamdulillah setiap kali peperiksaan yang diduduki di kolej
Along mampu dapat kecemerlangan walaupun pada awalnya
dia sering mengadu agak sukar untuk mengejar setiap subjek
akibat persaingan dari rakan-rakan disana.......

Surat penghargaan daripada Pengarah Kolej di atas kecemerlangan Along
dalam Peperiksaan Pertengahan Semester..

Syukur Alhamdulillah, 
Along terus kekalkan kecemerlangannya hingga kini.
Along buktikan walaupun dia pegang jawatan Exco dan jawatan penting di kolej
tapi dia tetap mampu membahagikan masa antara ko-ku dan akademik.
Kerisauan ibu telah along rawat dengan kejayaan.

Ya Allah, ibu amat-amat bersyukur
 kerana Allah sering kabulkan doa-doa ibu
buat anak-anak tersayang.....Alhamdulillah.....

p/s:
Juga Tahniah untuk Naurah kerana mampu meraih straight A dalam exam PBS
pertama di sekolah menengah.
Juga untuk Beby Najdah yang mendapat markah tertinggi keseluruhan dalam BI.
Moga anak-anak ibu terus cemerlang...InsyaAllah.

20 November 2012

Hadiah dari Farah Naurah...

Result UPSR dah selamat keluar.
Syukur Alhamdulillah kerana Farah Naurah menghadiahkan kecemerlangan
buat ibu, ayah dan keluarga.
Farah Naurah juga jejaki langkah 3Farah.
Sentiasa membahagiakan hati ibu dan ayah...
Ibu bangga dengan semua anak-anak ibu.
Syukur..alhamdulillah.......

Seawal 7.30pagi Naurah ke Sekolah Agama untuk menduduki peperiksaan SDEA
(Sijil Darjah Enam Agama)
Hati si ibu berdebar-debar di rumah,
hati si anak berdebar-debar di dewan peperiksaan.
Apa yang dilakukan serba tidak kena.
Begitulah setiap kali anak nak exam atau result anak-anak nak keluar.
Ibu yang terlebih gabrah.....

Pukul 11 pagi ibu menerima sms dari rakan-rakan sekolah mengucapkan Tahniah!!!!!
Syukur Alhamdulillah, Allah mendengar setiap doa2 dari ibu dan semua.....
Pukul 12.15 tengahari baru kami tiba di sekolah.
Si tuan badan masih terpingga2 + gementar sebab si ibu masih merahsiakan dari pengetahuanya......

 Menerima slip peperiksaan daripada Guru Besar bersama ucapan tahniah...
Beg pun tak sempat nak letak sebab baru tiba....hehehe.....

Bergambar bersama rakan-rakan sekelas yang memperolehi 5A.

Walaupun anak-anak ibu bersekolah di sebuah sekolah kampung,
tanpa tuisyen di luar, namun ibu tetap yakin semua sekolah adalah sama.
Ibu dan ayah cuba buktikan, walaupun 3F menolak tawaran ke asrama terpilih/SBP dahulu,
Alhamdulillah anak-anak ibu mampu bersaing
dengan rakan-rakan mereka yang bersekolah di berasrama penuh.
(*Ibu dan ayah pernah dikutuk dan diperli kerana menolak tawaran itu).

Semua guru-guru mengajar mendapat latihan perguruan yang sama.
 Walau di mana pun anak-anak kita belajar, yang paling penting ialah diri mereka sendiri....
Biarlah mereka seimbang dunia dan akhirat.
Ibu bapa tidak perlu kecewa jika anak-anak mereka tidak mendapat tawaran ke SBP.

 Senyuman puas terukir dibibir Naurah.
6 tahun di sekolah rendah memberi kepuasan buat Naurah.
Tahniah Kakak.....
Namun perjalanan kakak Naurah masih jauh....

 Sempat bergambar bersama si ibu yang comot
akibat tergesa-gesa ke sekolah selepas masak...hehehe...
Ayah masih di KL.
Alhamdulillah anak memahami.
Naurah tak sabar menanti habuan 1K dari ayah seperti yang kakak2 telah perolehi...........


Terima kasih kepada rakan-rakan guru yang banyak membimbing
anak-anak ibu.
Merekalah harapan anak-anak ibu.
Anak-anak ibu bergantung sepenuhnya pada guru-guru disekolah
Mereka adalah insan terbaik untuk anak-anak ibu.
Terima kasih juga buat semua kaum keluarga, rakan-rakan blog dan FB yang 
tidak putus-putus mendoakan anak-anak ibu.
Hanya Allah yang mampu membalas jasa-jasa dan kebaikan kalian semua....aminn..


p/s:
Sama-sama kita berdoa untuk rakyat Palastin:
Ya ALLAH!!!!!!
Sebagaimana Engkau pernah menghantar burung2 ababil untuk menghancurkan tentera gajah Musyrikin,maka kami memohon kepadamu Ya ALLAH..
turunkan lah bantuan Mu kali ini kepada orang-orang Islam di Palestin.
Hancurkan lah rejim Zionis.....amin..amin..aminn...


25 Jun 2012

2F Berentap....

Jarang sangat ibu tulis n3 tentang 2F ni, 
Puteri ke 2 (Farah Nadiah-angah) dan ke 3(Farah Najdah-Beby).
Kisah ini pun dah lama sebenarnya.


Minggu lepas masing-masing pulang dengan membawa piala kemenangan.
Pertandingan ini sudah lama diadakan dan baru minggu lepas mereka berdua menerima piala.
Angah berjaya membolot 3 kategori piala dan Beby cuma masuk 1 acara sahaja.

Angah  Johan dalam pertandingan berbalas pantun dan telah mewakili sekolah ke peringkat daerah
Cuma piala pertandingan dalaman baru dapat....

Angah juga membuktikan dimampu meraih hadiah ke 2 dalam mengarang BM.
Angah menyahut cabaran cikgu dan rakan-rakannya kerana selama ini 3F lebih cemerlang dalam
Bahasa Inggeris berbanding bahasa ibunda.....
Angah sering menjadi mangsa usikan guru dan rakan-rakannya......

Semasa diusia 7-9 tahun kalau tak silap ibu, ayahlah yang
gigih mengajar mereka berinteraksi dalam Bahasa Inggeris.....
Siap mengajar ala-ala tuisyen lagi kat rumah......kelakar!!!!!
Maka dengan gigihnya 3F kena speaking dengan ayah....
Cuma yang ruginya ayah tak ajar 5F cakap Bahasa Jawa (ayah keturunan Jawa).
Sepatah haram 5F tak faham Bahasa Jawa........
sedangkan 5F boleh kuasai loghat Kelantan dengan agak baik....

Dan Angah juga menang dalam Essay writting.......

Beby juga menang dalam essay writting.

Dan semasa penyampaian hadiah sering berlaku kekeliruan dikalangan
cikgu-cikgu mereka terhadap 3F ni kerana nama mereka hampir sama.
Farah Nabilah (Along), Farah Nadiah (angah) dan Farah Najdah (Beby)....
Sekarang di SMKBG cuma tinggal 2F iaitu Farah Nadiah dan Farah Najdah.
Namun hari ini mereka masih buat cikgu-cikgu terkeliru....
Alahai....

TAHNIAH ANGAH DAN BEBY.....

About me