Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

21 Ogos 2011

Nasi Ambeng Versi Kelantan-Puasa ke 21

Hari Khamis malam Jumaat, surau taman ibu adakan
majlis khatam Al-Quran.

Ayah cadangkan agar ibu masak nasi ambeng untuk bawa ke surau.
Ambeng versi Kelantan.
Balik sekolah terus masuk dapur.
Masak nasi ambeng ni leceh sikit.
Banyak aksesori yang perlu dimasak.
Dan yang paling leceh nak masak sambal goreng tu.
Kentang, tempe, fish cake, tauhu dan 
macam-macam aksesori kena potong kecil-kecil dan nipis.
Kena pula goreng satu persatu sampai masak.
Sabar jelah.
Kena rendam sooun dan fucuk...
Cili kering kena gunting nipis-nipis...
Fucuk digunting.
Memang agak leceh.....

Dan inilah hasilnya ambeng versi Kelantan.
Dalam setiap bungkusan mesti ada lauk ayam.
Biasanya dimasak kicap atau gulai.
Ada sambal goreng,
Ada mee goreng,
Ada ikan kering goreng,
Ada serunding kelapa.
Itu yang asas jelah.
Sebenarnya banyak lagi bahan-bahan lain.
1 bungkusan boleh dimakan 3-4 orang.

Nasib baik masa nak masak nasi ambeng ni ibu dibantu oleh along dan angah.
Tapi tak tahan tengok along potong bahan-bahan untuk sambal goreng tu.
Sesuka hati je dia potong nipis tebal bahan-bahan tu...
Alahai tak ada seni la.....hu...

p/s:
Skrg ini ibu beroperasi "mendelete" dan edit gambar-gambar lama di blog2 ni, blog PSS dan PSV.....sedih tau.
Cadangan Lieya tu (klik sini) ibu masih study cara untuk selesaikan masalah ni.
Thanks Lieya!!!!

27 ulasan:

Dinas Aldi berkata...Reply To This Comment

Meriah rupa nasi ambeng tu na, saya belum pernah rasa lagi.

Takpalah, Along masih belajar tu. Dah lama esok sure dia cekap potong sama saiz semuanya :)

Puan Kutu berkata...Reply To This Comment

haha asaladaorg tolong tak kisahlah nak potong macam mana pun,sambal goreng memang leceh kan?senang ckp nasik ambeng mmg byk bahan.renyah nak buat..dok kedah dah tak merasa nasik ambeng la..:)

CikguAreefNaim berkata...Reply To This Comment

salam,

seronok mkn nasi ambang2 ni, in sya allah ada keberkatannya... tp skrg nasi ambang dah dikomersialkan, di mkn di dlm pinggan dn dijual di dlm polisterin, utk memudahkan...

psl masalah akak tu, sy pun tk tau nak komen... tp dulu pernah baca kat blog kak ina kl die pun hdpi mslh yg sm n die pun delete gambar... tp hrp2 adalah cara lain... sbb sy pun byk gak ltk gambar... huhuhu...

LiLy @ MaMaQiStInA berkata...Reply To This Comment

tak pernah lg mkn nasi ambeng..nmpk sedap tu kak..meriah..byk campuran dia..^_^

♥MAMASYAZA♥ berkata...Reply To This Comment

dari yg akak cerita tu, macam rumit aje nak masak, tapi hasilnya, mesti sedapkan+

NzA berkata...Reply To This Comment

to dinas
2lh, nk sound pn rasa xsmpai hati cz dia gigih menolong ibunya ttp sakit la mata tgk...hu...

NzA berkata...Reply To This Comment

to PK
mmg leceh nk masak nasi ni..byk sgt aksesori yg kena buat....

NzA berkata...Reply To This Comment

to areef
ttp mmg sedap kalau bungkus cara tradisional guna daun pisang..lain baunya....

2lh, akak dh cuba buat sprti yg areef ckp dlm sms tu...ok gak cdgnya tu ...tapikan, pic tu nmpk mcm pecah2 ckit....

NzA berkata...Reply To This Comment

to lily
sedap lily..cuba la cari kt param...

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamasyaza
mmg rumit gak nk buat ttp hasilnya mmg sedap...

anggunpesona berkata...Reply To This Comment

makanan seimbang ni. Semua nutrien ada dalam nasi ambeng. Kat Ipoh mmg tak de jual. Selalu saya tgk kat TV je. Teringin gak sesekali rasa nasi ambeng ni.

IMANSHAH berkata...Reply To This Comment

harap satu hri nanti akn tersesat ke johor dan merasai masakan nasi ambeng akak

NzA berkata...Reply To This Comment

to anggun
mmg seimbang cz semua dh ada kt dalam nasi tu.....

NzA berkata...Reply To This Comment

to imanshah
xsesat kt johor pn xpe ttp terus sesat ke Pasir Mas masa rayo nie..nnti akak buat....ok dok????

puanbee berkata...Reply To This Comment

aik bukan dh buat ritu ke ibu.. rajin ni

NzA berkata...Reply To This Comment

to Bee
kali ni utk antar surau Bee smbil utk family brbuka....

AHP Pie@Mohamad bin Wahid berkata...Reply To This Comment

eh, mana gambar si chef yang selalu tak pakai baju tu?

NzA berkata...Reply To This Comment

to AHP
hi.hi.hi...kali ni chef tu xtlg..tiduzzzzzzz.....

Lily@MamaZaraZareef berkata...Reply To This Comment

ape yg versi kelantan kak nza..same jek lauk ngan versi jawa..heheheh..rajin akak masak sndiri nasi ambang ni..slalu tim kenduri2 jek jumpe..itupon masak reramai kan..=p

p/s: psl gmbar over limit tu bukan leh create lebih dari sorang author ke kak nza..tk payah delete2..satu blog boleh ada ramai2 author..just sign in guna emel address yg baru..hope berjaya lah kak nza cube yek..syg delete gmbar2 lama..=)

Cikli berkata...Reply To This Comment

saya nasi ambeng tak tahu, nasi tumpang tahu

NzA berkata...Reply To This Comment

to lily
sbnarnya ni ambeng johor lily ttp dimasak oleh org kelate...hi...

Thanks lily krn beri cdgnan tu..Alhamdulillah misi brjaya...Thanks a lot.

NzA berkata...Reply To This Comment

to cikli
nasi tmpang pn best.....

Tanpa Nama berkata...Reply To This Comment

Assalamualaikum NZA,

Meriahnya lauk2 nasi Ambeng ni yer. Tak pernah makan. Tapi sambal goreng tempe tu pernah makan, memang sedap.

NzA berkata...Reply To This Comment

to kunang2
mmg meriah dgnlauk pauk nasi ambeng ni kak...sedap pn sedap...

ummuabdullahsyaakir berkata...Reply To This Comment

Meriah ye kak nasi ambeng ..tapi yg akk pnya nmpk sedap,cuma nak buat tu mmg renyah sikit.

NzA berkata...Reply To This Comment

to UAS
mmg agak renyah nk sediakan nasi ambeng ni..ttp hasilnya mmg xmengecewakan....

Ummi Hanie berkata...Reply To This Comment

nenek hanie mase mude2 dulu juara masak sambal goreng s'pore kak ... hehe..tumpang bangga...mmg sedap..raye ni xsabar nk mkn air tgn ennek !!! kami balik s'pore ini tahunn..yeahhh !

About me