Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

2 Ogos 2011

Hari ke 2 Ramadhan

Hari ini ibu masih bercuti.
Esok dah mula kerja balik.
Bila bulan puasa, setiap kali balik sekolah dah sibuk fikir nak masak apa.
Every day macam tu.
Dah jadi satu kerja pula kena berfikir dan perah otak....
Terkadang buntu juga memikirkan.
Maklumlah ibu ni masak sendiri.

Bazar Ramadhan memang jarang ibu jejak.
Tahun lepas sebulan puasa cuma 2 kali ke sana.
Wahal, jarak bazar beberapa langkah saja dari rumah ibu.
Anak-anak dan ayah lebih suka makan masakan ibu.
Hu.hu.hu....

Hari ini masak "versi Johor" dan "versi Kelantan".
Gabungan masakkan antara benua.
Benua la sangat......cit!!!!

gambar kidnap dr en.google...
Masak lemak "versi Kelantan"
Tak ada mood nak snap hari nie.
Penat meronda-ronda dan window shopping dengan Naurah...
Balik rumah dompet kempis semacam jer..
Tak pelah, minda terapi juga tu......

Siap masak "versi Kelantan", ibu masak mee bandung "versi Johor"
Gambar ini pun ibu kidnap dari en google juga......

Sampingan ibu goreng tempe, ikan goreng tepung ,ikan kering dan
sambal.

34 ulasan:

Mama QS berkata...Reply To This Comment

Ibu ... tak aci le semua ambik gambar dari google hehehehe.... hari ni mama pulak malas tul nak masak kalau bukan bulan puasa dah sure... pujuk Mr H makan luar....

Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil berkata...Reply To This Comment

lebih kurang le kite kak..hanie bangun2 pagi dah susah ati pikir nk masak ape... tp rasenye bulan pose ni lebih mudah kan..pikir nk masak ape utk berbuka jer..n sahur hanie mkn yg itu juga kecuali klu dah habis...goreng nasi jer jwb nyer..sng..ank2 hanie gulai2 ni x mkn sgt...

sedap hidangan dua benua tu kak..dua2 fevret hanie..mee bandung baru suke sejak setahun dua ni..msk lemak lama juge dah suke ;)

IMANSHAH berkata...Reply To This Comment

ambo make nasik kerabu ngan sira pise hari ni

Suhana Shahril berkata...Reply To This Comment

Salam Ramadan al mubarak buat akak sekeluarga

Puan Kutu berkata...Reply To This Comment

sy pun hari2 fikir nak msk apa..pening btul!bagus ank2 suka masakan ibu...ibu pulak suka msk..:)

kakyong berkata...Reply To This Comment

kak,
saya dah 2 hari berbuka dgn bubur nasi.. adat org sakit.. hihii

anak2 hari ni makan keteow goreng.. suami beli pecal.. & air mata kucing..

Mohamadazhan.com berkata...Reply To This Comment

sedap tu kak.hehe.mee bandung tu kawan rumah saya selalu juga masak...dia guna rempah apa ntah dari Muar...special katanya.hehe

bulan puasa ni saya berbuka di masjid ja..orang bujang.hehe

MulutPayau berkata...Reply To This Comment

woww...bnyaknya menu...mmng ibu seorang yg rajin...tapi berbaloikan kalau suami dan anak2 suka....

Cikli berkata...Reply To This Comment

waktu sahur makan lalu ke cikgu?

Dinas Aldi berkata...Reply To This Comment

sejak 2x kena food poisoning, terus takut dah nak beli kat pasar Ramadhan..masak jalah. kalau nak beli jugak, saya beli kat restoran yg dah biasa pegi.

jeBateja berkata...Reply To This Comment

banyak2...ikan masin jugak membuka selera....ahakz

ummiross berkata...Reply To This Comment

Ummi pun bukan peminat bazaar Ramadhan, sekali-sekala je pegi kalau ada food yang teringin sangat nak makan tp tak tau buat sendiri..

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamaQS
hi.hi.hi....hr ni xde mood nk snap pic la..

wah, syok juga tu sskali mkn luar....

NzA berkata...Reply To This Comment

to ummi hanie
ye hanie, kaum ibu camtulh....nk yg trbaik utk anak2 n suami w.pn penat.

anak2 akak pn xbrapa layan sgt msk lemak ni....waktu brbuka oklh ttp sahur kena masak lain la...

NzA berkata...Reply To This Comment

to imanshah
sedap tu weh.....

NzA berkata...Reply To This Comment

to suhana
thanks...Baby sihat????

NzA berkata...Reply To This Comment

to PK
trkdg jadi buntu juga nk fikirkan PK....

mrk dh trbiasa mknan masakan ibu..kami jrg mkn kt luar kecuali ke restaurant fastfood je...

NzA berkata...Reply To This Comment

to kak yong
alahai kesiannya k.yong...moga cpt sembuh la gigi tu...mmg bisa la....

anak2 suka mkn meetiew gorengkan....

NzA berkata...Reply To This Comment

to azhan
kt muar ni byk produk segera utk mee bandung...

wow..best tu dik..jimat blanje n dpt byk pahala tu....

NzA berkata...Reply To This Comment

to MP
semua msk kan tu simple je MP....trpaksa masak lebih cz rakyat jelata ramai...hi...

NzA berkata...Reply To This Comment

to cikli
sy xleh brsahur cikli..cuma minum air jerrr....

NzA berkata...Reply To This Comment

to dinas
2 yg risau kalau beli kt bazar...yelh trkdg mknan tu dh trdedah...kalau kt restauran yg kita biasa oklh..selamat sikitkan.....

NzA berkata...Reply To This Comment

to jebateja
betul tu.....hilangkan muak mkn lemak...

NzA berkata...Reply To This Comment

to ummi ross
yekan ummi..sy pn kalau tringin nk makan yong tau foo baru ke sana.....

Mama QS berkata...Reply To This Comment

Hari ni nak masak apa ye Ibu?

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...Reply To This Comment

byknye lauk akak..
hari ni msk apa kak..
lily selalu msk simple jer..
berbuka seorg2 jer kak..huhu sedih..hubby keja mlm..

mamalieyna berkata...Reply To This Comment

masak sndiri bestkan kak....tp eina skrg takde selera lg...hu~ balik pun sampai umah dh lewat, beli sajo..lgpun mkn berdua jer..hu~

selamat menunaikan ibadah puasa~

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamaQS
rasanya nk masak nasi ayam jelh...simple n xbyk lauk...hi...

NzA berkata...Reply To This Comment

to lily
xdelh byk lily..smpingan tu yg nmpk byk..rasanya nk masak nasi ayam la kot....

kesiannya..xpelh, bila Qis dh besar boleh temankan mummy berbuka....

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamalieyna
kalau ikutkan best gaklah kalau tgk anak2 brselera mkn.....cuma perlu fikir nk cari resepi...hu...

eina masih mabuk lagi ek????

anggunpesona berkata...Reply To This Comment

Sedap2 nampak menu yg cikgu masak. Saya kalau sempat masak kalau tak saya singgah je bazar Ramadan. Tapi kalu hari2 beli pun jemu gak. Masak sendiri simple2 pun sedap gak ye.

NzA berkata...Reply To This Comment

to anggun
anak ramai trpaksa la kena masak sndiri......mmg jrg kami brpeluang mkn kt luar..

Dilla Ady berkata...Reply To This Comment

byk jugak ye akak masak..beraneka jenis lauk..

dilla kalu pose, mesti nk buke kuih muih...nasik lepas maghrib biasenye baru layan..jadi singgah la ke bazar..huhuhu

NzA berkata...Reply To This Comment

to dilla
xdelh byk dilla..smpingan tu utk tekak akak n suami...hi..

biasanya anak2 akak mkn nasi terus kecuali farouk n ayah cz mrk solat maghrib dulu kt surau....

About me