Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

26 November 2014

Hanya Kerana Nama

Minggu lepas malam-malam ibu terima call dari Angah.
Sayu je suara dia.
Lepas tu dengar pulak teresak-esak dihujung talian
Hati ibu mula risau.
Bila anak-anak berjauhan hati ibu sentiasa dilanda kerisauan.

Laaaaaa...ini puncanya...Nama kad pelajar masa degree tercatat nama "Nadiah"....
sedangkan kad pelajar masa asasi dulu "Farah".
Angah paling tak suka bila orang panggil dia Nadiah or Nadia atau sewaktu dengannya.
Alahai anak.......Punyalah susah ayah nak cari nama tu. Farah Nadiah, kan sedap bunyinya.......
Katanya dia terpaksa "menderia" sepanjang pengajian di sana dengan menggunakan
nama itu pada kad....alahai...
Makin sukalah best friend Angah dok usik-usik dia.
Makin lajulah juraian airmata Angah......kih.kih.kih.....
Angah memang terkenal dengan gelaran 'bintang airmata'....
Apa saja yang mencuit hati kecilnya akan mengundang airmata....
Anak 'pramatang' ibu yang amat sensitif tapi berdikari.

Selingan :
Ni gambar yang Angah wassap.....
Bersedia untuk present  mooting  dan debate subjek Law......
Inilah pakaian rasminya...hitam putih.
Agak-agaknya bila peguam berpakaian "hitam putih" ada sesuatu mesej disebalik warna tu kot...
Bagi ibu itulah namanya"Hitam Putih Kehidupan"......he3x....

Bila tengok gambar ni teringat masa ibu sebaya Angah...kurus dan tinggi lampai.
Rasanya ibu lagi kurus dari Angah kot.
Kalau kat sekolah cikgu-cikgu dan kawan-kawan selalu usik ibu..
"Z, awak sesuai jadi model atau pramugari la...."
Entah cikgu perli ke apa masa tu...maklumlah ibu boleh tahan kuat berangan
dalam kelas.....hahaha.....

Masa tu sibuk nak gemukkan badan....
Sekarang dah kembang semacam walaupun berangan nak kurus semula........

Good luck Angah.
Ibu percaya Angah mampu lakukan yang terbaik kerana pengalaman 1 tahun bergelar
pelajar asasi law dulu banyak membantu.....
Semoga anak ibu terus cemerlang dan cemerlang.
Ibu sangat bangga dengan anak-anak ibu.

p/s:
Seawal pagi ibu memecut ke sekolah...
Dalam hati penuh debaran.
Walaupun  tak ada anak ibu mengambil UPSR tapi
debaran tetap sama walaupun anak-anak murid.
Kejayaan mereka kebahagian kami yang bergelar guru.
Good luck semua......
Emmmm neves.....

18 ulasan:

IeRA berkata...Reply To This Comment

salam perkenalan

debaran upsr mmg terasa..huhu

lieyalatif berkata...Reply To This Comment

smart bakal lowyer kite ni kak heheheheeh....husben lieya pun dulu lawyer sebelum join ptd.... penah gak le ikut die masuk court sekali tgk kes bicara heheehehe

nieda berkata...Reply To This Comment

cun sgt bakal lawyer ni..gud luck

nieda berkata...Reply To This Comment

cun sgt bakal lawyer ni..gud luck

Cik Aann berkata...Reply To This Comment

semoga berjaya dunia akhirat..insyaAllah..

Abah nak order BASIC H satu!

Murni Alfathunnisa berkata...Reply To This Comment

kenapa angah tak suka nama nadiah tu..?
alahai..segak berkot hitam gitu! good luck untuk angah..

sebelum terlambat..selamat datang ke penang kak...saya outstation ke perlis esok.

ayu Ismail berkata...Reply To This Comment

sedap nama penuh angah..mesti ada sebab tu...kalau org call rumah nak cakap dengan farah tentu susah sikit gak kan ...farah mana hehehe

LYAfrina berkata...Reply To This Comment

Kiranya angah ni jns jiwa y mudah tsentuh..xleh tgk citer sedih2 la ni kan.. owhh..angah baby pramatang ye kak? Tp alhamdulillah mbesar dgn shat n cantik jelita sekarang.. klo g rmh akak xleh pgil farah.. nnti semua farah keluar.. hehehe

NzA berkata...Reply To This Comment

@IeRA
Terima kasih sudi singgah...salam perkenalan jugak..
Fuh dh lega skrg.

NzA berkata...Reply To This Comment

@lieyalatif
he3x....TQSMlieya..
Wah bestnya...akak blm pernah lg tgk keadaan ktdlm mahkamah mcm mana.
Menurut angah masa asasi dulu setiap bln depa p berdebat ktsana....mayb lecture nk biasakan dgn suasana realiti di mahkamah...

NzA berkata...Reply To This Comment

@nieda
TQSM nida...Alhamdulillah dh selesai dgn jayanya.

NzA berkata...Reply To This Comment

@Cik Aann
InsyaAllah....amiin

NzA berkata...Reply To This Comment

@Murni Alfathunnisa
entahlah budak sorg tu...katanya nama dia mcm makcik2...adeh....
TQSm...akak pn suka tgk bila mrk brpakaian mcm ni..nmpk kemas je..

TQSM dik...take care ye...hari ni akak mulakan perjalanan....

NzA berkata...Reply To This Comment

@ayu Ismail
2lh, katanya nama dia mcm makcik2...ha3x....
kalau jumpa cg2 lama mesti akak confius bila mrk tnya ttg Farah...farah yg mana satu...cg2 pn confius nama mrk ber4 nie...adeh....

NzA berkata...Reply To This Comment

@LYAfrina
Aha lya...xkiralah saatsedih ke...gembirake....mesti airmata dia berjurai.....adeh...

Angah lahir masa kandungan akak 7bln 1 hari...masa pregnen angah akak mengidap kencing manis...Alhamdulillah dia jrg sakit n demam...antibody dia kuat...

itulah....cg2 depa confius dgn nama pangkal...selalu trsilap org...he3x....

Aziela berkata...Reply To This Comment

Nama tu sangat sensitif tu....tapi kalau jadi lawyer, hati kena tinggalkan kat rumah, kak...hehehehe

NzA berkata...Reply To This Comment

to aziela
He3x.....mmg sensitif orgnya...adeh...xtaulh camne kalau dh kerja nnti....

Mummydearie berkata...Reply To This Comment

Kak, cakap kat Angah kalau nak jadi lawyer tak boleh sedih selalu. Nanti kalau kalah kes mahkamah, takkan nak nangis telefon mama. Hehehe, itu bukan sebab nama tu. Dia rindu nak dengar suara mamanya ^_^

About me