Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

19 Februari 2013

Kenapa...Kenapa dan Kenapa?????

Adakah ibu sedang diuji atau teruji atau menguji???????
Bekas seorang pustakawaan semasa di sekolah menengah
dan dilantik menjadi guru Pusat Sumber 7 tahun yang lalu.
Allah menguji ibukah ini...??????
Wah, macam ujian yang dasyat je bunyinya.
Suka je ibu buat cerita gempak + sensasi.......

Ibu sebenarnya segan nak mengaku yang ibu seorang
bekas pustakawaan dan guru PSS tetapi langsung tak minat baca novel.
Letaklah novel apa depan ibu,
kempenlah macam-macam pada ibu.
cakaplah macam-macam tentang novel....
 tapi minat tetap tidak bercambah.
Kecoh orang berbicara tentang novel
Ombak Rindu,
Adam dan Hawa,
Setia Hujung Nyawa....bla..bla..bla
ibu langsung tak ada keinginan
untuk membacanya walaupun koleksinya ada depan mata.
Kalau terpacak depan TV memang ibulah orangnya.
Melopong dengan penuh kusyuk menonton cerita-cerita
yang diolah dari novel sambil mengunyah jajan dengan begitu tekun..........



Lihat dan saksikan lah timbunan novel ini.
Berselerak di ruang santai ibu.
Satu pun tak mampu menarik minat ibu.
Pandang tanpa nafsu.
Adakah ibu seorang yang poyo????????

Syyyhhhh!!!! jangan la pulak ada anak-anak murid baca n3 cikgunya ni.
Kempen kat anak-anak murid bukan main.
Diri sendiri cakap tak serupa bikin...
Memang cikgu ni nak kena rotan...Panggggggggg!!!!!!!

p/s: Wahai kandaku mamaijat ,ce bagi tip kat dinda ni macam mana nak golek2 atas katil sambil baca novel????????....huhuhu..

22 ulasan:

MulutPayau berkata...Reply To This Comment

Saya pulak tak suka tengok tv.....Rasanya lebih baik baca novel @ buKu..

NzA berkata...Reply To This Comment

to MP
2lh MP....suka tgk org yg minat baca novel nie....

mamaijat berkata...Reply To This Comment

...ha ha ha...
x dapek nak nolong eh!cos dah jadi REBUNG...
payah nak di lentur...

cam ni lah,x yah susah2 dinda...
pas ajer buku2 @ novel2 tu kat kanda...

....kanda ni memang sejak dari azali'hantu' membaca...
x kiralah apa ajer bahan yang boleh di baca...
rasa demam if x ada bahan nak di baca...
hu hu hu..
dapat lak dulu Mr J layan ajer..
so da terbiasa gitu...

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamaijat
REBUNG dh bertukar jadi BULUH BENTONG.....lagi dasyat!!!!!

xtaulh kenapa jd sgt2 alergik nk baca buku2 tu..sejak kecik smpai dh "tue" masih alergik....huhuhu..

Kalau dekat confirm dinda p antar rumah kanda..dok sebelah kanda n suruh kanda baca kuat2...biar dinda dengar cerita tu.....

mamaijat berkata...Reply To This Comment

...eh!!silap... bukan lagi REBUNG tapi memang dah jadi BULUH betung..
(kan anak buluh betung kih kih kih...)..

Dinas Aldi berkata...Reply To This Comment

Saya suka baca biografi, autobiografi & bila kawan suggest novel yg best, saya baca jugak.

Err kak Nza, kenapa kena rotan bunyi "pang"? Kehkehkeh!

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamaijat
Amboi2...ulat buku dtg lagi ye....Hahaha...mmg betul la yg mama ckp kan...dinda anak buluh betong.......huwaaaaaa.......

NzA berkata...Reply To This Comment

to dinas
wah lagi hebat nie...

rotan yg dh reput kot..nk sebat cikgu kena guna rotan special...hahaha...pangggggg....

ummiross berkata...Reply To This Comment

hehe..ummi lagi parah NzA, baca novel tak suka, tengok drama pun tak suka. Tapi ada juga certain buku , yang ummi suka sangat baca, sampai terguling-guling, tergolek-golek membacanya, hihi..

NzA berkata...Reply To This Comment

to ummiross
hehehe...comel je ummi nie.....ttp sekurg2nya ada la jugak kan..nza cuma minat baca majalah deko w.pn rumah asyik brsepah....

Nor Salmi berkata...Reply To This Comment

Akak tak suka tgk tv. Suka membaca tapi novel tolak tepi..

azieazah berkata...Reply To This Comment

Jika tak minat jangan dipaksa, nanti merana badan. hehhehe

LiLy @ MaMaQiStInA berkata...Reply To This Comment

Banyaknye kak...mari pos satu kat sini..hehe.. :)

Izan Ishak berkata...Reply To This Comment

kita samalah kak nza. kalau ada novel berlambak depan mata pun kompem ke akan dibaca...

NzA berkata...Reply To This Comment

to kak salmi
yah ni kak byk habiskan masa dengan menonton TV.....
Baguskan kalau minat membaca mcm kak mie, byk ilmu dapat..tgk blog kak mie pn yah tahu yg kak mie memang minat membaca...byk pembaharuan brlaku....

NzA berkata...Reply To This Comment

to azieazah
betul tu kak....hehehe....

NzA berkata...Reply To This Comment

@LiLy @ MaMaQiStInA
mmg banyak lily....meh sini...

lieyalatif berkata...Reply To This Comment

keh keh keh ...comel je entry akak...tapi mmg pun kak, ade gak yg mcm tu...tapi takpe kak, yg penting pusat sumbe di bawah jagaan akak akan menarik, bahan bacaan byk...kire dah sukses tu kak....

Yati berkata...Reply To This Comment

Kak Nza, Yati pun sama, tak minat baca novel. Lebih suka majalah atau buku jahit/kraf. Lagi banyak ilmu bole dapat. Hehe..

Aziela berkata...Reply To This Comment

Ahli2 dan pakar matematik macam akak nie, memang lain cabangnya. Transportkan kepada saya pun boleh novel2 tu kak..hahahahhaaha.

Kalaulah saya yang jadi guru pusat sumber, mesti saya berkampungg jer kat situ. Tak keluar2 gamaknya.

Muhammad Syahmi berkata...Reply To This Comment

Saya suka dua-dua, boleh tak...?

Puan Kutu berkata...Reply To This Comment

tu la habislah klu anak2 murid baca entry nie.hehe

sy zaman anak dara dulu minat gak feeling2 layan novel atas katil.skang dh jadi macam akk,suka baca majalah utk info,tp klu novel tu agak liat nak habiskan..nak start baca pun malas sebenarnya..:)

About me