Sejak semalam Farouk request nak makan sotong goreng celup tepung.
Pagi ni sibuk lagi tanya ibu bila nak masakkan untuk dia.
Hish3x....macam mengidam pulak budak sorang nie....
So awal-awal pagi ibu bersilat kat dapur bagi memenuhi selera anak-anak.
Itulah tanda kasih sayang ibu pada anak-anak........
Agaknya kalau ibu dah tua nanti sanggupkah anak-anak ibu berkorban untuk ibu???
InsyaAllah.......
Ibu biasa dengan kalau nak goreng sotong celup tepong ni ada macam-macam
masalah.
Yang paling utama tepung dan sotong tidak bersatu..
Tepung ke utara dan sotong ke selatan....hik.hik.hik....
PETUAnya
1. Bersihkan sotong.
2. Toskan.
3. Lepas tu panaskan kuali TANPA minyak.
4. Masukkan sotong yang ditoskan dalam kuali yang telah dipanaskan.
5. Tujuannya untuk keringkan air yang masih ada kat sotong.
6. Pastikan separuh masak je.
7. Lepas tu toskan lagi.
8. Masukkan ke dalam bekas.
9. Taburkan tepung kering ke atas sotong dan gaul sebati.
Tak kisahlah tepung segera KFC ke, tepung jagung ke, tepung gandumkan..
10. Kalau nak kuning boleh taburkan serbuk kunyit dan gaulkan sebati.
10. Kalau nak kuning boleh taburkan serbuk kunyit dan gaulkan sebati.
Panaskan minyak dan siap untuk digoreng......
12 ulasan:
biasanya saya toskan lama atas penapis bagi kering air sotong..
adakala lap2 dgn kitchen towel.
nenati saya cuba yang ini lak..tq
NzA..sekarang ni dirumah acik anak2 dengan ayahnya sekalu sedang suka sangat makan sotong celup tepung..kebetulan beli tepung segera tu sedap pulak..kita tambah sikit daun kari ngan cili mesin kalau nak pedas
tq kak share petua..saya klu wat sotong goreng tepung isu yg paling biasa tepungnya tak rangup..hahahaha
Saya suka makan je. Masak-memasak tak berapa reti sangat. Hehehe...
wuih, sedap tu
Sotong goreng tepung ni kesukaan akak.. Biasanya sotong akak tos dan lap bagi kering. Nanti bolehlah cuba petua ni..
sedapnya!ohh smp dua kali kena tos ekk..klu jamu org mkn kena buat ikut petua,klu mkn sendiri sotong ke utara tepung keselatan ke takde hal janji sedap.hehe
First time ayu buat semlm...alhamdulilah jadi tapi meletup2 gak wlpn dah tos lama...lepas ni boleh ikut tips akak lak
Ooo..baru tau caranya..kalo mkn kt kedai sedap je..buat sendiri tak pernah jadi..hihihi
sedaptu... tapi tuler susah nak menjadi ngat cam kat kedai...
Saya biasa toskan lama2 sikit jer. Celup dalam telur dan gaulkan dalam tepung jagung. So far, ok la juga..heheheheh
Suka sotong goreng tepung ni. Kali ni bila buat nak ikut cara ni, tos 2x sampai kering sotong tu. Tetiba rasa lapar pulak.
Catat Ulasan