Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

25 Julai 2011

Gandos????

Pernah dengar nama kuih GANDOS?
Dah berbelas tahun ibu kahwin dengan ayah yang berketurunan Jawa.
FIL yang memang datang dari seberang dan MIL memang
berketurunan Jawa juga.
Dan dah 10 tahun ibu tinggal di kampung ayah,
semalam 1st time ibu tengok rupa kuih gandos nie.
Itu pun setelah Tuan Pengarah Matrikulasi yang beria-ia
ingin menyediakan resepi kuih gandos.

 Ini rupa kuih gandos.
Kalau tak silap ibu, 
bahan yang digunakan ialah tepung , santan, air kelapa dan parutan kelapa.
Rasanya lebih kurang macam lempeng kelapa 
cuma dibakar dalam acuan berbentuk separuh bulatan.
Dari apa yang ibu dengar, ini kuih tradisi masyarakat Jawa dari seberang.
Lebih sedap dimakan bersama-sama sambal tumis.

Yang menariknya, kuih gandos ini disediakan oleh pelajar matrik semalam.
Memang unik nama kuih nie.
Berkali-kali ibu terpaksa menghafal untuk mengingati
namanya.....
Unikkan.......

41 ulasan:

Mama QS berkata...Reply To This Comment

macam pernah nampak le kak ibu.... tapi tengok gambar rasa terliur le pulak...sedap tak kak ibu....

NzA berkata...Reply To This Comment

to MamaQS
boleh thn gaklh rasanya bila cicah smbal tumis..kalau mkn camtu gitu je xbrapa la.....

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...Reply To This Comment

Tak pernah dgr nama kuih ni..1st timelah tgk ni..owh mcm ni ye.. ;)

anggunpesona berkata...Reply To This Comment

Sekali pandang mcm gentang goreng je. Kuih ni ada kat Johor aje ke. Sedap nampaknya. Nanti boleh cerita pada kawan2.

lieyalatif berkata...Reply To This Comment

tak penah!! e'eh unik la kak kuih ni.....tgk acuan pun dah pelik.....tu laaa byk lagi kuih2 tradisi yg tak dipopularkan......teringin plak nak rase bile tgk pic akak ni hah

ct N honey berkata...Reply To This Comment

rasanya kat pasar mlm ada jual..

♥MAMASYAZA♥ berkata...Reply To This Comment

yup betul, kat pasar mlm ada jual kuih camni, cume tak tau namanye aje. mesti sedapkan

aku HIV positif berkata...Reply To This Comment

rasanya kalau tak cicah sambal tumis pun sedap ni...
komersial namanya, gandos macam nandos pun ada :)

Cik Puan Zura berkata...Reply To This Comment

fes time tgk kuih ni...n fes time dengar nama gandos....ingat2 kan kendos (cekelat time kecik2 dulu)

Ape2 pun nampak menyelerakan...

NzA berkata...Reply To This Comment

to lily
akak pn 1st time tgk n dengar......oklh gak rasanya...

NzA berkata...Reply To This Comment

to anggun
rasanya kt johor pn dh jrg kita jumpa cz ni mknan tradisi.....

Ummiross berkata...Reply To This Comment

first time jugak dengar nama kuih ni, sedap ke NzA?

NzA berkata...Reply To This Comment

to lieya
mmg unik n acuannya pn pelik....org2 lama je tau ttg kuih nie..generasi skrg xprnh tgk pn...

NzA berkata...Reply To This Comment

to CT
rasanya kt pasar mlm tu jenis mcm apa tak CT..bntuknya lbh kurg sama....

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamasyaza
akak rasa kt pasar mlm tu mcm kuih apam tak su..rupanya mmg sama ttp xserupa..yg ni kena makan dgn smbal tumis n gula merah parut....

NzA berkata...Reply To This Comment

to AHP
kalau xcicah mcm rasa kita mkn lempeng kosong gitu cz adunannya mcm lempeng kelapa tu....

NzA berkata...Reply To This Comment

to zura
mmg unik namanya tukan......

NzA berkata...Reply To This Comment

to ummiross
kalau org suka mkn lempeng kelapa sukalh kuih nie ummi..rasanya camtulh cuma bntuknya je separuh bulatan.....

puanbee berkata...Reply To This Comment

oo tk pernah makan ni , tk pernah jumpa jugak .. teringat bengkang santan yg putih tu sedapnya tapi dh takde org buat , dah pupus agaknya

siti murni berkata...Reply To This Comment

memang unik dan nampak sedap! alahai...teringinnya nak cuba...

Teratak Hami berkata...Reply To This Comment

1st time saya dengar. Dulu kengkawan ramai Jawa tapi asyik promote tempe jer :-)

Tanpa Nama berkata...Reply To This Comment

mcm sedap jer.. yu

Dilla Ady berkata...Reply To This Comment

walaupun dilla org jawa jugak tp tak penah dgr la kak name kuih ni..

ni first time tgk, dan dgr name kuih nih..unik222...

NzA berkata...Reply To This Comment

to Bee
byk mknan lama n tradisional dh makin pupuskan....

NzA berkata...Reply To This Comment

to siti murni
mmg unik....ttp not bad lah rasanya...

NzA berkata...Reply To This Comment

to hami
tempe n Jawa xboleh dipisahkan....

NzA berkata...Reply To This Comment

to yu
boleh thn la rasanya...

NzA berkata...Reply To This Comment

to dilla
ni kuih tradisional dilla..kuih org dulu katanya...skrg dh susah nk dpt.

wahida berkata...Reply To This Comment

saya yg org jawa ni pun tak tau kuih ni kak..kehkeh...

teringin lak saya nak rasa...

IMANSHAH berkata...Reply To This Comment

apa maksud FIL n MIL??

NzA berkata...Reply To This Comment

to wahida
2lh, mknan tradisional yg dh trpinggir wahida....

NzA berkata...Reply To This Comment

to imanshah
org blm kawin xde FIL n MIL...he.he.he...

FIL= Father-in-law
MIL=Mother-in-law

Dinas Aldi berkata...Reply To This Comment

tengok gambar yg mula tu ingatkan terung bulat bakar, kihkihkih

Mohamadazhan.com berkata...Reply To This Comment

makanan jawa yang pernah saya makan hanyalah pecal.hehe.

Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil berkata...Reply To This Comment

aha ... ini lah kuih kegilaan hanie skrg kak !

baru pandai mkn juge sebenaunye...tp kat tmpt hanie ni bentuknye bulat ..lemak2 manis..sedap betul :p dan sini panggil kuih kandus @ seri kandus

NzA berkata...Reply To This Comment

to dinas
ha.ha.ha.....terung bakar?????? kha..kha..kha..dinas..dinas....

NzA berkata...Reply To This Comment

to azhan
pecal mmg sedap..salad org jawa tu....

NzA berkata...Reply To This Comment

to ummi hanie
ye ke???akak pn 1st time tgk n rasa....not bad....

Puan Kutu berkata...Reply To This Comment

br 1st time tahu rupa dan nama kuih nie..selama nie tak tahu pun kewujudannya..:)

kakyong berkata...Reply To This Comment

1st time juga dengor nama kuih ni...

ingatkan kuih dangai.. rupanya bukan... tp bahan2 tu mcm utk kuih dangai.. ;)

NzA berkata...Reply To This Comment

to PK
yelh, akak pn xtau kuih ni wujud....

About me