Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

25 Julai 2011

Gandos????

Pernah dengar nama kuih GANDOS?
Dah berbelas tahun ibu kahwin dengan ayah yang berketurunan Jawa.
FIL yang memang datang dari seberang dan MIL memang
berketurunan Jawa juga.
Dan dah 10 tahun ibu tinggal di kampung ayah,
semalam 1st time ibu tengok rupa kuih gandos nie.
Itu pun setelah Tuan Pengarah Matrikulasi yang beria-ia
ingin menyediakan resepi kuih gandos.

 Ini rupa kuih gandos.
Kalau tak silap ibu, 
bahan yang digunakan ialah tepung , santan, air kelapa dan parutan kelapa.
Rasanya lebih kurang macam lempeng kelapa 
cuma dibakar dalam acuan berbentuk separuh bulatan.
Dari apa yang ibu dengar, ini kuih tradisi masyarakat Jawa dari seberang.
Lebih sedap dimakan bersama-sama sambal tumis.

Yang menariknya, kuih gandos ini disediakan oleh pelajar matrik semalam.
Memang unik nama kuih nie.
Berkali-kali ibu terpaksa menghafal untuk mengingati
namanya.....
Unikkan.......

41 ulasan:

  1. macam pernah nampak le kak ibu.... tapi tengok gambar rasa terliur le pulak...sedap tak kak ibu....

    BalasPadam
  2. to MamaQS
    boleh thn gaklh rasanya bila cicah smbal tumis..kalau mkn camtu gitu je xbrapa la.....

    BalasPadam
  3. Tak pernah dgr nama kuih ni..1st timelah tgk ni..owh mcm ni ye.. ;)

    BalasPadam
  4. Sekali pandang mcm gentang goreng je. Kuih ni ada kat Johor aje ke. Sedap nampaknya. Nanti boleh cerita pada kawan2.

    BalasPadam
  5. tak penah!! e'eh unik la kak kuih ni.....tgk acuan pun dah pelik.....tu laaa byk lagi kuih2 tradisi yg tak dipopularkan......teringin plak nak rase bile tgk pic akak ni hah

    BalasPadam
  6. rasanya kat pasar mlm ada jual..

    BalasPadam
  7. yup betul, kat pasar mlm ada jual kuih camni, cume tak tau namanye aje. mesti sedapkan

    BalasPadam
  8. rasanya kalau tak cicah sambal tumis pun sedap ni...
    komersial namanya, gandos macam nandos pun ada :)

    BalasPadam
  9. fes time tgk kuih ni...n fes time dengar nama gandos....ingat2 kan kendos (cekelat time kecik2 dulu)

    Ape2 pun nampak menyelerakan...

    BalasPadam
  10. to lily
    akak pn 1st time tgk n dengar......oklh gak rasanya...

    BalasPadam
  11. to anggun
    rasanya kt johor pn dh jrg kita jumpa cz ni mknan tradisi.....

    BalasPadam
  12. first time jugak dengar nama kuih ni, sedap ke NzA?

    BalasPadam
  13. to lieya
    mmg unik n acuannya pn pelik....org2 lama je tau ttg kuih nie..generasi skrg xprnh tgk pn...

    BalasPadam
  14. to CT
    rasanya kt pasar mlm tu jenis mcm apa tak CT..bntuknya lbh kurg sama....

    BalasPadam
  15. to mamasyaza
    akak rasa kt pasar mlm tu mcm kuih apam tak su..rupanya mmg sama ttp xserupa..yg ni kena makan dgn smbal tumis n gula merah parut....

    BalasPadam
  16. to AHP
    kalau xcicah mcm rasa kita mkn lempeng kosong gitu cz adunannya mcm lempeng kelapa tu....

    BalasPadam
  17. to zura
    mmg unik namanya tukan......

    BalasPadam
  18. to ummiross
    kalau org suka mkn lempeng kelapa sukalh kuih nie ummi..rasanya camtulh cuma bntuknya je separuh bulatan.....

    BalasPadam
  19. oo tk pernah makan ni , tk pernah jumpa jugak .. teringat bengkang santan yg putih tu sedapnya tapi dh takde org buat , dah pupus agaknya

    BalasPadam
  20. memang unik dan nampak sedap! alahai...teringinnya nak cuba...

    BalasPadam
  21. 1st time saya dengar. Dulu kengkawan ramai Jawa tapi asyik promote tempe jer :-)

    BalasPadam
  22. mcm sedap jer.. yu

    BalasPadam
  23. walaupun dilla org jawa jugak tp tak penah dgr la kak name kuih ni..

    ni first time tgk, dan dgr name kuih nih..unik222...

    BalasPadam
  24. to Bee
    byk mknan lama n tradisional dh makin pupuskan....

    BalasPadam
  25. to siti murni
    mmg unik....ttp not bad lah rasanya...

    BalasPadam
  26. to hami
    tempe n Jawa xboleh dipisahkan....

    BalasPadam
  27. to yu
    boleh thn la rasanya...

    BalasPadam
  28. to dilla
    ni kuih tradisional dilla..kuih org dulu katanya...skrg dh susah nk dpt.

    BalasPadam
  29. saya yg org jawa ni pun tak tau kuih ni kak..kehkeh...

    teringin lak saya nak rasa...

    BalasPadam
  30. to wahida
    2lh, mknan tradisional yg dh trpinggir wahida....

    BalasPadam
  31. to imanshah
    org blm kawin xde FIL n MIL...he.he.he...

    FIL= Father-in-law
    MIL=Mother-in-law

    BalasPadam
  32. tengok gambar yg mula tu ingatkan terung bulat bakar, kihkihkih

    BalasPadam
  33. makanan jawa yang pernah saya makan hanyalah pecal.hehe.

    BalasPadam
  34. aha ... ini lah kuih kegilaan hanie skrg kak !

    baru pandai mkn juge sebenaunye...tp kat tmpt hanie ni bentuknye bulat ..lemak2 manis..sedap betul :p dan sini panggil kuih kandus @ seri kandus

    BalasPadam
  35. to dinas
    ha.ha.ha.....terung bakar?????? kha..kha..kha..dinas..dinas....

    BalasPadam
  36. to azhan
    pecal mmg sedap..salad org jawa tu....

    BalasPadam
  37. to ummi hanie
    ye ke???akak pn 1st time tgk n rasa....not bad....

    BalasPadam
  38. br 1st time tahu rupa dan nama kuih nie..selama nie tak tahu pun kewujudannya..:)

    BalasPadam
  39. 1st time juga dengor nama kuih ni...

    ingatkan kuih dangai.. rupanya bukan... tp bahan2 tu mcm utk kuih dangai.. ;)

    BalasPadam
  40. to PK
    yelh, akak pn xtau kuih ni wujud....

    BalasPadam

Setiap kunjungan didahului ucapan terima kasih...InsyaAllah akan dibalas kunjungan anda.

About me