Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

9 Januari 2015

Lokching Homemade

Kebelakangan ni ibu begitu gigih membuat lokching a.k.a satey ikan sendiri.
Makanan feveret ibu dan setiap kali balik kampung pasti ibu akan cari....
Rindu kampung punya pasal...ibu rajinkan diri.

Nilah benda alah yang menjadi kegilaan ibu...Lokching a.k.a satey ikan.

Maka dengan gigihnya ibu cuba buat sendiri.
Bukan susah sangat cuma kemalasan ditahap tertinggi buatkan
projek ibu terbengkalai.....
Dan sudah pastinya ayah jadi orang yang sedia berbakti mencari
bahan-bahan yang si isteri inginkan.......

 Bahan-bahan :
1/2kg tepung ubi/kanji
1 kg ikan selayang di buang tulang dan kisar(nak tumbuk pun boleh)
1 biji bawang besar di kisar
1 sudu besar soda bikarbonat
sedikit garam dan serbuk perasa.

Semua bahan digaul sebati serta diuli membentuk doh.
Bentukan bulat-bulat kecil.
Goreng sekejap dan kemudian di cucuk pada lidi satey.
Bakar sekejap....(sila rujuk gambar di atas)
dan celup dalam sos manis/sos pedas.

 Ini versi orang malas seperti ibu.
Goreng sampai tak hinggat dan campak dalam pinggan...
Menimbun.....
Lagipun stok lidi tak ada....
Tak sampai hati nak suruh ayah keluar lagi semata-mata  beli lidi satey....
Baikkan ibu...ha3x....

Anak-anak pun confius bila ibu kata tu lockhing...
Masing-masing diam...no komen.
Ibu tahu dalam hati masing-masing komen ibu......

Ni sosnya.
Cara-cara :
Tumis 3 ulas bawang putih yang telah diketuk.
Masukkan air, 2 sudu besar tepung ubi/kanji, pewarna merah dan gula.
Kalau nak pedas masukkan serbuk cili.
Masak hingga agak pekat.......

Dah penat gentel bulat-bulat.....tiba masanya ibu gentel panjang2.....
Ha2x......maka terhasilnya keropok lekor yang sangat sedap.
Bahan pun sama jekan....

Ok selamat mencuba....Cuma jangan jadi resepi "derhaka"
macam ibu ye......he3x....

p/s:
Semalaman ibu xdapat lena risaukan  penerbangan ayah kerana
cuaca semalam tidak begitu baik....Syukur Alhamdulillah ayah selamat tiba.

27 ulasan:

Nur Inani berkata...Reply To This Comment

sedapnyaa satey ikann :D

Mar Mansor berkata...Reply To This Comment

minggu lepas beli kat pasar malam..3 cucuk rm1, beli rm3, baru 9 cucuk..takde dapat extra pon..hehehe..
boleh la cuba resepi ni nanti

eima berkata...Reply To This Comment

haaaaaaaa sedapnye .... terer la buat sendrik

Ann Ishak berkata...Reply To This Comment

memang sedap ni...terus plan nak cuba buat pulak weekend ni ibu

Puan Kutu berkata...Reply To This Comment

peberet kami jugak ni kak nza..selalu jugak beli..10batang rm2 tak puas mkn sorg..nmpknya lepas ni kena buat sendiri la bila ada stok ikan.tq resepinya..:)

Aziela berkata...Reply To This Comment

Sedapnya Lokching ni kak.... Kat Rantau Panjang dan Pengkalan Kubor, banyak orang jual kan. Sedap. Rajin betul akak memprosesnya.

ayu Ismail berkata...Reply To This Comment

Tak pernah makan...rasa nak gi muar rasa air tangan akak hehhehe

Acik Erna berkata...Reply To This Comment

Acik tak pernak makan sate ikan ni NzA..bukan kata tak suka..tapi rasanya tak pernah jumpa

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed berkata...Reply To This Comment

saya baru tau org panggil lokching..ada jumpa kat kuantan ingat kopok lekor biasa jek tp cucuk lidi..hihi..aeppon, mmg sedap.saya suka, saya suka..=D

insan marhaen berkata...Reply To This Comment

Hu... Kalau cicah dengan sos cili thai ni lagi sedap. Saya boleh hadap satu besen, sorang-sorang jer ni...

Yati berkata...Reply To This Comment

Sedap lokcing ni. Rajin kak Nza buat. :)

Zefa NorAsmara berkata...Reply To This Comment

Rajin akak menguli. Buat sendiri mesti puas hatikan. Dapat makan byk sampai puas.. :D

Normaliza berkata...Reply To This Comment

Salam kak. Baru tau namanya lokcing. Biasa kat sini selalu tgk org jual atas motor. Tapi tak tau la itu makanan yang sama ke tak

NzA berkata...Reply To This Comment

@Nur Inani
sedapkan....

NzA berkata...Reply To This Comment

@Mar Mansor
kalau kt r.panjang masih dpt 6 cucuk Rm1...mmg mkn xsedarkan...sedap.

NzA berkata...Reply To This Comment

@eima
simple je nk buat eima...puas mkn.

NzA berkata...Reply To This Comment

@Ann Ishak
mmg puas hati kalau buat sendiri...cubalah....berbaloi.

NzA berkata...Reply To This Comment

@Puan Kutu
betul tu PK....leka mkn benda alah ni...cubalah buat...simple je n bhn2 pn senang dpt.

NzA berkata...Reply To This Comment

@Aziela
aha aziela..kalau p sana mmg akak akn cari lokching dulu....he3x...

NzA berkata...Reply To This Comment

@ayu Ismail
jom dtg muo..nnti akak buatkan.

NzA berkata...Reply To This Comment

@Acik Erna
sedap acik tapi area sini xde jual la..

NzA berkata...Reply To This Comment

@Lily Mama Zara|Zareef|Zayed
itulah lockhing lily....nama tu dr selatan thai....

NzA berkata...Reply To This Comment

@insan marhaen
Ha3x...betul tu IM...mkn ni mmg xsedar.....

NzA berkata...Reply To This Comment

@Yati
teringin sgt yati...sini xde jual.

NzA berkata...Reply To This Comment

@Zefa NorAsmara
uli manja2 je zefa tapi puas hati dpt mkn puas2...he3x

NzA berkata...Reply To This Comment

@Normaliza
betul la tu..biasanya mrk guna moto atau basikal jual ni serata tempat....

Mummydearie berkata...Reply To This Comment

Janji menjadi dan boleh makan sudahlah, kak. Bukan nak dijual kat kedai pun. Hahaha!

Kira bila time rajin sampai, macam-macam kejadian berlaku kat dapurlah ya, kak *_*

About me