Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

14 Januari 2013

Shopping Terkenal di Ho Chi Minh Vietnam

Motif ibu ke Vietnam semata-mata nak bershopping.
Dasar kaki shopping.
Itulah cara ibu dapat release tension.
Ayah pun dah faham sangat perangai ibu ni...so "Jangan Kata Apa2"....
Jom layan aktiviti ibu di sana yang tak puas-puas bershopping.

Ibu menginap kat Huang Gia Huy Hotel.
Sesiapa nak ke Vietnam, ibu syorkan menginap di sini.
Restauran halal dekat, bazar tempat membeli belah dekat, kedai runcit banyak.
Tak payah pening kepala nak naik pengangkutan lain sebab beberapa langkah pun dah sampai.
Lagi pun bayaran pengangkutan sangat mahal.
Kalau pergi dengan agensi travel macam ibu tak ada masalah sebab
semua dah diuruskan....

 Posing depan hotel sebelum ke Restaurant Kg Melayu yang terletak selang beberapa buah kedai je....
Makanan kat situ pun sedap-sedap cuma agak mahal....

 Lobi hotel....
Kat sini tak payah susah payah nak angkut beg bagai.
Semua pekerja hotel angkut sampai ke bilik.
Tips pun tak mahal....
Sekadar bagi sedikit saguhati dalam RM10+++ dh ok.

 Tandas......

BIlik untuk 2 orang...Selesa.....

Masa sampai ibu tukar duit sebanyak RM1500 dahulu  bersamaan 10.2 juta.
Kayo makcik.
Tiba-tiba rasa macam jutawaan la pulak.
Terpaksa usung kalkulator ke hulu ke hilir.
Kononnya cukup la pertukaran sebanyak itu tapi hampeh.
Bila ditambah + congak + tolak + bahagi, ibu habiskan untuk
bershopping semata-mata lebih kurang RM3500.....

Dah la mereka ni tak pandai speaking.
Cakap Melayu sekadar perkataan "kakak"...."murah"....."sini-sini".
Cakap org putih pun sekadar "less" ...."how much"....
Aduyai.....jadilah kami berinteraksi macam ayam dan itik.....

A. An Dong Plaza
Destinasi pertama kami di bawa ke An Dong Plaza.
Kat sinilah ibu melabur dah hampir RM1 000.
Dan di sini juga ibu tertipu kerana membeli kain dengan harga yang mahal......huhuhu...
Maklumlah tengah pening-pening lalat tengok ribuan motosikal kat jalan raya.
Dengan duit ditangan berjuta-juta dong....Walah.....
An Dong Plaza......

Muka orang yang dah tak sabar nak melabur di sini...


Pintu masuk ke plaza....

 Makcik Bangla yang dah lupa diri.
Tetiba je ambil alih kedai kain............hehehe....
Kalau ikutkan hati dengan kedai sekali ibu nak beli......

 Angah yang juga mewarisi minat ibu.....

 Setelah menghabiskan 1K di sini, muka ibu tersenyum puas....
Iman dan Qaisara dah stress menanti si ibu tak abis-abis bershopping....hehehe....

B. Saigon Square
Selesai bershopping kami di bawa pula ke sebuah pusat membeli belah.
Kalau tak silap ibu tempat tu ialah Saigon Square.
Kat sini semua dijual barangan import yang 
berjenama terkenal seperti polo, manggo, guess dan macam-macam.
Memang murah sangat.
Rambang mata dibuatnya.

Angahlah yang paling gembira kat sini.
Sempatlah dia sambar baju jenama polo dan adidas.....

C. Ben Thanh Market
Hari ke 2 barulah ibu pergi ke Ben Thanh Market.
Bazar ni beberapa meter je dari hotel penginapan ibu.
Dekat sangat-sangat..
Lagipun cuaca kat sana sekarang ni nyaman dan langsung tidak berpeluh.

Macam-macam ada dijual di sini.
Kat sinilah kainnya murah-murah.
Banyak beza daripada kain yang ibu beli di An Dong Plaza....huhuhu...
Kat sini ibu sempat beli lagi 6 pasang kain blink-blink......
Kalau nak tempah jubah pun boleh mereka siapkan dalam masa 1 hari je....
Kain + kos upah dalam RM120-RM180 sepasang.




 Kat kedai ni ibu beli baju kurung blink-blink untuk anak-anak.
Terlanjur ke Vietnam, ibu terus beli baju raya untuk kami sekeluarga.
Banyak juga ibu melabur kat kedai nie.
Lebih 1K jugak....
Ibu beli 4 pasang baju kurung blink2, 2 pasang jubah blink2, 
beberapa helai T-shirt dan souvineer untuk rakan-rakan..
Sempat bergambar dengan tuan kedai yang peramah.
Kami berinteraksi macam ayam dan itik.......
Kedai ni betul-betul di depan hotel penginapan ibu.....

D. Wy & Rine Butik

Butik ini kepunyaan keluarga Melayu Champa.
Kat sini lebih selesa ibu membeli belah sebab mereka sekeluarga fasih berbahasa Melayu.
Kat sini juga ibu beli lagi baju kurung blink-blink sebanyak 4 pasang untuk anak-anak dara ibu.
Telekong pun ibu beli di sini.
Banyak pilihan dan selesa......

Kesimpulannya ibu bukan sekadar shopping sampai lebam tapi shopping sampai muflis.....huhuhu....

p/s: Nanti ibu buat n3 tentang restauran halal yang terdapat di bandar nie.....
Ibu tahu rakan-rakan ibu di blog ni ramai yang ingin pergi ke Vietnam .....


19 ulasan:

Teratak Hami berkata...Reply To This Comment

Akak ... tak puas tengok gambar ...

Semua blink blink akak beli :-)

Kakcik Nur berkata...Reply To This Comment

Aduhai... kalau kakcik dapat pergi harus kakcik bawa RM500 je supaya tak terbabas membeli-belah. :)

Dinas Aldi berkata...Reply To This Comment

Tu dia bajet, takut saya baca, kak Nza..

mamaijat berkata...Reply To This Comment

....hamboiiiii...
boleh caya ke semua tu merangkumi untuk hari raya nanti...
he he he...

ummiross berkata...Reply To This Comment

Waa NzA..memang shopping sakan ni, mesti cantik2 baju bling2 NzA tu ye. Menggoda betul n3 ni, terus teruja nak pegi vietnam.

Murni Alfathunnisa berkata...Reply To This Comment

terkebil-kebil saya baca entri akak...seronok sungguh shopping. terasa kuat sangat godaan utk shopping sama..hehe

Puan Kutu berkata...Reply To This Comment

ini mmg shopping sakan.riban2 habis..selalunya kt tmpt orgmmg mudah kita tertipu..semoga lebih hati2 lepas nie..:)

azieazah berkata...Reply To This Comment

Lebih kurang macam shopping kat Bandung la juga kan?

mabuk mata dibuatnya, kan?

Jutawan pun boleh tukar duit lagi kan? Setakat 20 juta mana cukup. hehehe

Cho Zila berkata...Reply To This Comment

best bebenoler shopping yerk memang kalau dah bershopping orang pompuan ler gembira..
nak gi vietnam gak ni bulan april cepat2 update kedai makannyer pulak...

QA's ~ mamapapa berkata...Reply To This Comment

wahhhhh...bestnya!!!mcm nak pegi jgk je perabih duit kt vietnam..eheheh!!salam kenal,jmput follow kmbali :)

♥MAMASYAZA♥ berkata...Reply To This Comment

perghh akak, bershopping sakan. tapi mmg best kalau dpt shopping kat sana. en. abah pun ckp camtu. beli tak kain sutera vietnam ? mesti cantik2kan

yatd berkata...Reply To This Comment

jom shopping di shanghai pula....

♥ dak pink berkata...Reply To This Comment

Kat Ben than market ada pasar basah. Kalau lalu kat situ boleh nampak diorang siang katak hidup2 ;p

Aziela berkata...Reply To This Comment

Saya memang tak pandai shopping...sob..sob..

kasih Salina berkata...Reply To This Comment

tu dia akak shopping sakan yer..nape tak beli buat bisnes jugak..

QasehnyaRania berkata...Reply To This Comment

sakan shopping ye..sekejap je kan belanja..

Ummi Hanie berkata...Reply To This Comment

ibu bwk angah je ye... kira reward lah ni kot... best3x ;)

pehhh... mAsyuk betul akk... shopping ribu riban... puas rasenye kan ;)

Irfa berkata...Reply To This Comment

hai ;)
sesat kat sini tp ramai rupanya kengkawan saya kat sini..hehe

mmg pun..tukar USD mcm kecik je duit tu..pdhal,ribu riban abis.

Rinihafzah abdul rahim berkata...Reply To This Comment

As salam..nice blog..salam perkenalan..saya suka baca blog awak.. jom baca blog saya pula http://rinnran.blogspot.com/2013/06/vietnam.html

About me