Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

19 Januari 2013

Hotel Kurus dan Tinggi di Ho Chi Minh.

Salam sayang semua.
Maaf ye sejak kebelakangan ni ibu agak lemau meng"update" blog akibat masalah kesihatan.
Dah seminggu ibu di serang demam + athma attack + selsema + batuk......

N3 ini pun di atas permintaan rakan blog yang akan ke Vietnam cuti nanti.
Ibu dah buat n3 tentang restauran halal. di sana (atas permintaan rakan blog juga).
Harga penginapan tak semahal makanan di sana.
Sekali makan kita akan habis dalam RM100++ tapi sewa hotel
agak murah berbanding Malaysia.
Ibu menginap di hotel 3 bintang je..
Semalam dalam RM 115- RM 120 seorang.
Inilah hotel yang paling slim yang pernah ibu tengok.
Rupanya kat Vietnam ni, selain dari orang2nya yang kecil + slim,
reka bentuk rumah dan bangunannya pun lebih kurang sama jugak.
Kebanyakannya slim je dan bentuk kotak-kotak tapi kemas...
Walaupun kawasan pendalaman, rumah penduduknya tidak ada rumah yang uzur.
Semua dalam rekabentuk moden walaupun kecil.....

Memang ada hotel besar + mewah di sana tapi non mampu la ibu nak menginap di sana.
Sekadar untuk merehatkan diri setelah penat bershopping.....
Hotel 3 bintang pun dah cukup selesa untuk ibu....

Di kad ni tertera alamat dan no telefonnya.
Bila kita chek in, tak perlu susah-susah nak angkut beg bagai.
Semuanya pekerja hotel uruskan.
Bagilah tips sedikit untuk mereka.
Di sini juga terus diberi pw internet tanpa perlu kita minta...

Pemandangan depan hotel..
Ce tengok...slim jekan hotel tu tapi tinggi la jugak....
Area sini je ada 3-4 buah hotel dengan rekabentuk yang sama tapi harga berbeza.
Setiap hotel yang ibu jumpa memang tidak disediakan parking kereta.
Yang ada cuma parking motorsikal di bawah bangunan hotel.
Yellah, kat sana pengangkutan mereka kebanyakan menggunakan motosikal....


Ok, ibu zoom sikit gambar nie.
Inilah bahagian dalamnya.
Memang selesa......

Masa untuk check out....
Datang dengan 1 beg, balik dengan3 buah beg yang besar + sarat dengan kain + baju...

 Di airport Ho Chi Minh.
Sabar menanti check in.
Amat-amat lambat dan agak lembab pengurusannya...
Kawalan amat ketat di aiport Ho Chi Minh.
Nak bawa naik sebotol air mineral pun tak dibenarkan....huhuhu.....

Selamat tinggal Ho Chi Minh..InsyaAllah tahun depan ibu akan kembali lagi.....

Tiba di LCCT hari dah lewat petang.

p/s:
Akhir tahun ni ibu agak lapang sikit.
Tidak lagi terikat dengan peperiksaan awam setelah ibu kena lalui selama
beberapa tahun lepas.
Bermula along  dan angah dan Beby UPSR----->PMR----->SPM setiap tahun
tanpa henti.....
Fuh!!!!Minda ibu amat penat.....sudah lama ibu tidak mampu bercuti ke luar.....
InsyaAllah selepas Beby SPM hujung tahun nie, 
ibu dah tak terlalu terikat lagi dengan tuisyen dan program sekolah yang padat...

InsyaAllah akhir tahun ni  ibu dan anak-anak akan terbang ke 
Pulau Macau, Hong Kong (disneyland) , Shenzen dan Ghounzou.....
Tiket dah siap booking awal-awal.......
Cuma menghitung hari untuk ke sana.....InsyaAllah......

31 ulasan:

mamaijat berkata...Reply To This Comment

.....bestnya jalan sakan yea..
teringin kanda..kena pujuk yang tersayang camni...
x kan di kasik kanda gi tanpa mereka...
la la la la...

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamaijat
yelh anda, kalau n jln2 kena ada anaknda temankan...xleh p sorg2 dgn kwn2 je tau...Jom ikut dinda jln2...nnti dinda boleh jaga kanda....

ummiross berkata...Reply To This Comment

NzA..hotel 3 bintang tapi nampak cantik dan kemas. Betul kan, kalau berjalan, kita balik tido je kat hotel,3 bintang pun dah ok sangat, drp bayar hotel mahal2 baik kita guna duit utk soping kan, hehe.

Waa perancangan tahun depan tu bestnya. Nak ikut..!, hik!.

NzA berkata...Reply To This Comment

to ummiross
2lh, mmg selesa jugak ummi w.pn 3 bintang.....betul kata ummi tu...baik duit tu dihabiskn utk shopping...jomlh ummi kita p brfoya2 kt vietnam sama2...mesti bestkan....

Tanpa Nama berkata...Reply To This Comment

ayah yu~
wah bestnyer..itula kan kak,sebenarnya jalan2 ke negara org ni bukan sahaja untuk seronok2,tp pengalaman dan pembelajaran..banyak bende yg kita tahu,dan tentu catatan perjalanan kita akan menjadi rujukan untuk diri sendiri dan yg lain...

ariana berkata...Reply To This Comment

Bestnya yah...mmg, melancung ngan family ni baik sbnrnya sbb dpt merapatkan lg hubungan sesama..dan kenangan yg tercipta amat berharga kan..suami akak pun kalau dh penat keje, mmg dia suka ajk kami berjalan jg, utk release tention..

NzA berkata...Reply To This Comment

to yu
betul tu yu......byk juga kita dpt bila tgk tmpt org, budaya, mknan, pakaian n mcm2.......sekurg2nya kita dpt release tension jugak....

NzA berkata...Reply To This Comment

to kak zana
betul tu kak, suani yah pn mcm tu...w.pn sibuk ttp dia akn luangkn masa utk bawa kami brcuti w.pn dekat...plg kurg pn bwk kami ikut dia brseminar..ttp yg susahnya anak2 dara yah xgitu suka jln...ada je alasan mrk tu....huhuhu.....

jeBateja berkata...Reply To This Comment

Jadi cikgu...berapa kah kos yg cikgu habis masa di sana....bukan apa..nak buat bajet...lagik satu...bilik air hotel tu...cantik.....

NzA berkata...Reply To This Comment

to jebateja
sy pergi dgn travel so semua tmbang + makan + penginapan + jln2 dlm RM1K+++..biasanya RM1500 seorg....yg byk habis tang shopping....hehehe....

Dinas Aldi berkata...Reply To This Comment

Nampak cantik & selesa hotel tu, penting jugak tu walaupun cuma nak buat tempat tidoq ja lepas jalan2, hehe. Harga pun sangat berpatutan.
Semoga kak Nza cepat sembuh ya.

♥MAMASYAZA♥ berkata...Reply To This Comment

saya tak penah sampai vietnam lagi. tapi en. abah slalu pegi, so dia la yg byk bercerita pasal keadaan kat sini. bestnye kak nak pegi hongkong. nak ikut bolehhh ?

ibuintan berkata...Reply To This Comment

as salam Nza... moga cepat sembuh, makan ubat dan banyakkan rehat

penat tu sbb soping sakan di vtnam


wah... bestnye dah siap plan tuk akhir tahun

makchaq berkata...Reply To This Comment

Salam Nza

Ramai rupanya kawan2 maya yg jalan2 ke HCMC tahun lepas.. Seronok bila tengok orang pi jalan2, tapi bila sendiri nak pi, macam2 pikiaq.. Last2 tak jadi...

Nor Salmi berkata...Reply To This Comment

Wah bestnya Yah..
Hotel 3 bintang tapi nampak selesa. oklah tu sbg tempat rehat seketika..

NzA berkata...Reply To This Comment

@Dinas Aldi
mmg selesa dinas w.pn biliknya xsebesar mana...selesa la utk kami 2 branak.....
TQSM dinas...masih kurg sihat.

NzA berkata...Reply To This Comment

@♥MAMASYAZA♥
2lh, suami akak dh bbrapa kali p situ sbb tu akak tringin nk ke sana...mmg best trutama kaki shopping mcm kita ni su...
Jom, p cuti2 oversea lak....

NzA berkata...Reply To This Comment

@ibuintan
TQSM kak...hehehe....agaknya virus dr sana kot kak sbb kt sana byk sgt motosikal tu....kalah dgn udara kot....

NzA berkata...Reply To This Comment

@makchaq
jom la..mmg seronok p sana trutama tgk hrga kain baju murah 3X ganda dr Msia...rambang mata dibuatnya....

NzA berkata...Reply To This Comment

@Nor Salmi
mmg seronok kak mie trutama tang shopping tu...mmg murah sgt2 kain baju kt sana....

betul tu kak, w.pn 3 bintang rasa mcm dok kt hotel 5 bintang lak....

Puan Kutu berkata...Reply To This Comment

melancong sakanlah akk sekeluarga..Alhamdulillah rezeki dr Allah..:)

mamalieyna berkata...Reply To This Comment

Syoknye kak... ank2 dh besar, senng nk g melancong sana sini kn... :-) best jenjln tmpt org...

LiLy @ MaMaQiStInA berkata...Reply To This Comment

Bestnye kak..Hotel tu nampak cantik & selsa..toilet pun cantik & bersih..^^

Murni Alfathunnisa berkata...Reply To This Comment

walaupun 3 bintang tapi dah cukup kan..just utk rehatkan badan, mandi, tido..yang penting bersih, selesa.

mineral water kalau nak dibawa masuk flight cabin, akak tinggalkan air separuh botol..in shaa allah, diorang benarkan.

NzA berkata...Reply To This Comment

@Puan Kutu
Alhamdulillah rezeki anak2..lagipun masa mrk kecil kami sntiasa pergi brcuti ttp sejak dh sk prcutian jauh2 trpaksa ditangguhkan.....skrg misi dh boleh dimulakn .....

NzA berkata...Reply To This Comment

@mamalieyna
Masa anak kecik2 dulu agak leceh nk jln jauh2..naik flight kena angkut botol susu + pampers bagai...skrg mrk dh besar..mmg senang la kalau nk brjln....

NzA berkata...Reply To This Comment

@LiLy @ MaMaQiStInA
betul tu lily...w.pn namanya 3 bintang ttp selesa mcm kita dok kt hotel 4 bintang jugak..selesa + bersih.

NzA berkata...Reply To This Comment

@Murni Alfathunnisa
2lh, yg pnting selesa + bersih n dpt lynan yg baik...

Air tu sbnarnya akak dh minum tapi tetap xdibenarkan jugak..geram rasanya..

azieazah berkata...Reply To This Comment

Rasanya mana-mana flight pun tak dibenarkan bawa air, kan? Liquid spt pencuci muka or toner pun tak boleh. Sebab tu kena masukkan dalam luggage.

Saya pun tak tahu, sebab saya tak pernah lagi pegi Vietnam...

NzA berkata...Reply To This Comment

to azieazah
setakat yg saya naik flight mmg dibolehkan kalau kita masukkn dlm beg plastik trutama kalau bawa baby ttp kali ni xboleh pulak. lagipn masa nk pergi mmg kami bw air mineral cz toilet kt sana xde air.....

Ummi Hanie berkata...Reply To This Comment

bestnyeee... teringin nak gi vietnam shopping mopping kain... hehe

cantik hotel tu walopun slim ;)

kami pun baru blk bercuti ni... best juge... ;)

wah! nak gi disneyland! nak ikot !

About me