Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

15 Januari 2013

Jejak Kesan Sejarah di CuChi Tunnel, Vietnam

Salam semua.
Maaf ye sebab ibu belum berkesempatan nak bw.
Nak buat n3 pun memakan masa.
Ibu kurang sihat dan dengan kerja melambak perlu disiapkan.
Walaupun hari ini ibu dapat mc namun ibu tetap gagahkan jua kaki melangkah
ke sekolah.....

Ibu nak sambung kisah hari ke 2 di Vietnam.
Hari ke 2 di Ho Chi Minh, kami dibawa ke CuChi Tunnel.
Kesan peninggalan komunis di Vietnam.
Jarak perjalanan 70km mengambil masa lebih dari 1 jam 30 minit.
Fuh!!!! penat + letih berganda-ganda kerana terpaksa melalui kawasan pendalaman dan ladang getah.

Bertambah penat bila ibu nie bukan seorang peminat sejarah, 
walaupun abah ibu seorang pakar sejarah.
Alang-alang dah ke Vietnam, rugi kalau kita tak jejak ke tempat yang famos amos nie.
Lagipun termasuk ke dalam pakcage travel kami......redha jelah.....
Kalaulah ibu bawa abah ke sini mesti abah seronok......

Dipintu masuk 

Lagi seorang anak dara yang juga tidak minat sejarah.
Nak senyum pun tak de mood...

 Sebelum berjalan melalui terowong....
Terowong pejalan kaki menuju ke tempat bersejarah....


Pemandangan pertama yang kami jumpa.....

30 minit menonton movie berkaitan dengan tempat tersebut...

2 beranak yang dah mula bosannnnnnnnn............

Baby Balqis yang sporting....gud girl....

Lubang tempat persembunyian.....
Kalau badan besar jangan cuba-cuba masuk ke dalam lubang nie ye...
Tak pasal-asal tersangkut nanti....

Perangkap samar....Bahaya sebab kat dalam tu ada besi tajam terpacak....

Beria-ia si Ellan memberi penerangan tapi ibu tak begitu beri tumpuan...
Faham-faham jelah....
Kalau anak murid buat macam tu confirm dah kena piat telinga....

Posing entah apa-apa.
Ramai sangat pelancongan dari seluruh dunia datang sini.
Nak posing pun kena ikut giliran so kami main belasah jelah....hehehe....

Layan jelah gambar-gambar kat bawah nie.
Ibu nak tulis pun risau nanti tersalah penerangan.
Al-maklumlah si Ellan sibuk dok beri penerangan, ibu sibuk lepak sambil borak-borak......
Bak kata orang aktiviti bebas.......




Demontrasi membuat paper rice. Lebih kurang macam kulit popia dan merupakan makanan tradisi
orang-orang Vietnam.

Sebelum keluar kami di jamu dengan ubi rebus + kacang digaul dengan gula + air teh bunga....
Bukan main beria-ia si Iman tu makan....berlakon je tu....hihihi.....

Beberapa jam di sana begitu menyiksakan jiwa raga ibu.
Lega teramat bila melihat terowong untuk kami keluar dari sini....
Fuh!!!!!Lega........
Bye..bye..Cuchi Tunnel..
Rasanya inilah kali pertama dan terakhir ibu ke sini........

16 ulasan:

ummiross berkata...Reply To This Comment

Hehe..NzA, comel je muka boring dua beranak tu,ummi pun bukan peminat sejarah NzA.

Dinas Aldi berkata...Reply To This Comment

Bestnya! Saya suka!
Tapi konpem saya tak muat masuk dalam lubang tempat persembunyian tu, kehkehkeh!

NzA berkata...Reply To This Comment

to ummiross
hehehe...org sibuk tgk movie, kitaorg sibu dok posing.......

NzA berkata...Reply To This Comment

to dinas
kalau dinas p mesti snap pic yg cantik cz kt sini byk panorama yg menarik....

Jemarisuri berkata...Reply To This Comment

la gitu plak ekk sis...mmg tmpt ni dilawati kan kalau ikut pakej..kalau js nk p psr jual kain tu je...hikhik...

ibuintan berkata...Reply To This Comment

hehehe tobat tak pergi lagi ye

ye lah kaki soping, mana lah layan siri2 sejarah ni kan, kalau akak pun cepat je boringnya tu

lieyalatif berkata...Reply To This Comment

keh keh keh ...ayat kali ni pertama dan terakhir ke sini tu lawak kak....takpe kak lepas ni bercuti tempat2 leh soping2 lak hehheheeh...

eh tapi kat sane pun kain cotton die murah2 n cantik2 kan kak....mesti memborong ni akak...

azieazah berkata...Reply To This Comment

Hampir semua kawan saya yang pegi Vietnam mesti akan citer pasal terowong ni sebagai satu tempat lawatan dalam package. Tak best ker?

Saya macam suka jer tempat camni. Kalu saya kompom saya akan ralit tengok itu ini dan snap banyak-banyak.

Aziela berkata...Reply To This Comment

Samalah kita kak. Saya pun x minat sejarah.

Puan Kutu berkata...Reply To This Comment

seronok apa pergi tempat2 sejarah macam ni..apalah ibu n anak nie.tgok baby balqis tu sporting jer tau..hehe

kasih Salina berkata...Reply To This Comment

bestnya kak dapat tgk kesan sejarah camni..

Tanpa Nama berkata...Reply To This Comment

ayah yu~

wahhh,jauh sungguh berjalan si kecik balqis ngan si montel Iman tu yer...ahahaha....

bak kata org,jauh berjalan luas pengalaman,walaupun penat tapi mesti puas hati kan...

Muhammad Syahmi berkata...Reply To This Comment

sepatutnya kena bagi candy free setiap tempat dalam kawasan tu, baru tak boring... hehehe...

kalau saya pun boring walaupun saya suka sejarah. sebab, saya tak tau sejarah Komunis di Vietnam. Hehehe...

QasehnyaRania berkata...Reply To This Comment

seronoknya melawat tempat bersejarah.saya suka sejarah :D

Nor Salmi berkata...Reply To This Comment

Kalau akak pasti suka pergi tempat macam ni.. Masa sekolah menengah dulu kita pernah belajar tentang sejarah Vietnam kan?

Ummi Hanie berkata...Reply To This Comment

rasa mcm penah dgr/tgk tunnel ni kat tv... menarik ;)

About me