Semalam teringin nak makan kerang.
Tapi rasa dah bosan masak sambal kerang atau kerang rebus.
Ibu cuba kelainan.
Mencuba masak sambal hijau kerang...
Entah betul ke tidak sambal hijau camni.
Tapi percubaan yang tak sia-sia sebab anak-anak suka....
Yang paling dasyat, ibu yang over suka..
Makan tak ingat....
Sambal Hijau Kerang. Snap dari kuali je.....he....
Resepi suka suki ibu:
1 biji bawang besar di potong.
2 ulas bawang putih di ketuk.
5-6 biji lada hijau yang besar di potong nipis.
3-4 biji lada merah besar di potong nipis.
Kerang yang telah direbus
(ibu beli yang dah siap rebus...dasar orang yang malas...)
Sedikit gula dan garam.
Asam keping/asam jawa
minyak untuk menumis...
Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis bawang besar + bwg putih.
Biar naik bau dan masukan lada yang telah dipotong.
Masukkan garam + gula secukup rasa.
Masukkan asam keping/air asam jawa.
Akhir sekali masukkan kerang dan gaul sebati.
Pastikan semasa masukkan kerang tu jangan masak lama.
Dalam 5 minit cukuplah sebab kerang tu dah masak....
kalau lama nanti kerang jadi keras ye......
Malam tadi ibu mula tergaru-garu.
Gatal seluruh badan...hu.hu.hu....
Ibu memang kalah dengan makanan laut tetapi dah nak makan juga
kena tanggung la akibatnya.
Kalau ayah ada memang dia jadi mangsa
bedakkan seluruh badan ibu dan mengaru kegatalan ibu...ngee....
Pagi ni ibu bersarapan lempeng oat dengan sambal kerang yang masih berbaki.
Jom kita kerok gatal sama2...hu.hu.hu....
40 ulasan:
alahai NzA...siannya mnggru-garu pulak ya...tapi sedap punya pasal..tak pelah....
samalah dgn sy suka mkn seafood tp kalau byk2 pasti alahan cam ibu...huhu
Kerang ni kesukaan akak.. Tapi, biasanya buat sambal kerang atau rebus je..
sy suka gak kernag.tp tersangat jarang beli sbb malas kopek.bley camtu?hehe..
uish..kecur air liur tgk time mlm2 macam ni.
kat rumah kalau kerang, mesti buat sambal tumis...makan ngan nasi lemak...sedapppp!
ni pun menarik jgk resipi nya..
errmmm tgk aje pun dah cukup sedapp, kena cubalah resipi ni
sedap nye! resepi unik ~
tp sian akk alahan ye...
3T.....
Teringin Tapi Tak boleh...
kerang adalah pantang bagi mamaijat si penghidap batu karang dalam pundi hempedu..
hua hua hua..
kekadang langgar gak pantang tu bila teringain..
pas tu makanlah ubat......
dan tanggunglah kesakitan sendiri..
hehe NzA..rindu kat 'ayah'lah tu, bila gatal2 dek penangan kerang tu, terus ingatkan 'ayah'...
sedapnya, saya memang suke kerang
Saya pun tak boleh mkn seafood byk2....nnt asyik mengaru jer...tapi makan jugak mana boleh tengok jer....
to MP
2lh, org pntai timur katakan, mestilah xleh lupakn sea food...akibatnya terimalh akibatnya...hu.hu.hu...
to JS
2lh, kalau xmkn trliur la pulakkan....
to kak mie
feveret yah jugak...2lh kali ni cuba kelainan sikit...ttp sedap la....
terliur tgk..x pernah g mkn lempeng dgn smbal kerang gini.. nmpk sedap jgk tu
incik bakal suami adalah hantu kerangg
terliur2 tgk kerang yg kak nza buat ni! ni kalau ada depan mata mmg kompom izan pulun makan byk2...
KERANG TIDAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MAMA GATAL
sedapnya....kerang memang elok...untuk tambah darah...
Hadoi.. lapar tgk kerang hijau kak NzA ni... :D
lagi pedas lagi sedap
to PK
sbb tu akak beli yg dh siap rebus...ngee....
to siti murni
biasanya akak pn slalu masak smbal tumis ttp kali ni cuba sedikit kelainan...sedap tau....
to mamasyaza
cubalah su, sedap.
to ummihanie
2lh, akak suka mkan laut ttp alah lak..makan ttp makan....hu.hu.hu...
to mamaijat
gitulah juga dgn nza, kalau mkn confirm gatal2 seluruh bdn..ttp dh tringin trpaksa la tanggung akibatnya...hu.hu.hu....
to ummi ross
ngee.....dh trubat rindu cz ayah dh balik..yg peliknya gatal2 tu terus hilang.....
to aju
sedapkan.....ttp xboleh mkn selalu...
to ainnoraini
betul tu ain, mana tahan tgk je.....he...
to LYAfrina
sedap dik, cubalah mkn dgn lempeng....
to cheqna
sat lagi cheqna kena kumpul resepi masak kerang...ngee....
to izan
izan pn suka kerang ye......???sedapkan.
to mamaQS
ooooo..TIDAK...ibu pn gatal ttp nk makan jugak.....ngee....
to c.rosliza
mmg bagus utk tmbah darah ttp xelok utk akak yg alergik nie....hu.hu.hu...
to zefa
jom makan......ngee....
to cikli
betul tu.....smpai meleleh air hidung....
cara buat lempeng tu just tambah oat je ke?Menarik untuk dicuba coz tak penah buat lg.Sambal hijau kerang tu mmg mengancam.Nak buat nnt leh la rujuk ke sini balik.thank kongsi resepi sedap ni
to ina
ye ina, bncuh tepung mcm biasa n tmbahkan oat....cubalah, rasanya sedap juga mkn brsama smbal hijau kerang tu...
Sama2...sharing is caring....
@NzA
tp yg dh siap rebus tu tak berapa sedap.hehe..
to PK
2lh, mmg dh xfresh lagi ttp akibat kemalasan trpksa la jugak......
Catat Ulasan