Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

28 Jun 2012

Bila "Kegedikan" Melanda.

Minggu yang sibuk tetapi masih "gedik" nak pakai baju baru.
Itulah ibu, buat sesuatu mengikut gerak hati.
Bila nak sesuatu ibu nekad asalkan keinginan tercapai......

Minggu ini ibu amat-amat sibuk.
Malam tadi pun ibu ada xtra class.
Kelas tamat pukul 10 malam.
Sampai rumah dah pukul 10.15 malam.

Tiba-tiba teringin nak pakai baju baru.
Alahai, kenapa la keinginan tu tidak datang siang tadi.

Tanpa berlengah ibu mengadap mesin jahit.
Kain tu adalah batik Sarawak yang ibu order dari 
kekanda alam maya ibu  Ummiross.
Dah lama juga kain tu ibu peram.
Sebenarnya ada 4 pasang kain yang ibu dah siap gunting tetapi
mood menjahit masih ke laut.

Dengan gigihnya ibu mengadap mesin jahit.
Ayah pula dah terbang ke sebuah pulau selama 4 hari untuk berseminar..
Tinggal la ibu bersama 4F.
Dah nasib ibukan, asyik kena tinggal.....hu.hu.hu.....

Operasi bermula 10.20 malam dan siap pada pukul 12.10 malam.
Gara-gara berjaga malam, pagi ini ibu terlewat bangun.
Mak aiiii..kelam kabut ibu masak pagi nie.....
Akhirnya menu hari ini adalah.........ikan sardin...he.he.he....

Akhirnya misi dan visi ibu berjaya walaupun pagi ni ibu terlewat bangun.

Handbag tu adalah hadiah daripada adik ibu, atie.
Memang setiap tahun atie hadiahkan handbag untuk kakak kesayangannya nie.
Beg tu ori tau.......TQSM dik..sayang atie ketat2.....

Dan dalam kelam kabut hati berbunga riang bila rakan-rakan
memuji kecantikan baju daripada kain batik Sarawak tu..(bukan puji ibu yang cantik tau...hu.hu.hu...).

Zoom sikit...alahai makin hari badan ibu makin gemuk la...hu.hu.hu......
Baju tu ibu pakai dengan kain berwarna coklat gelap.
Kain coklat gelap tu pun hadiah daripada kak long tersayang ibu.
Lembut sangat kainnya..........

Ada sapa-sapa lagi nak bagi ibu hadiah?????he.he.he.....



42 ulasan:

mamyharraz berkata...Reply To This Comment

mmg cantik baju baru ibu :)

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamyharraz
TQSM.....he.he.he....

ShimaSalleh berkata...Reply To This Comment

Ya Allah! Sekelip mata je dah jadi baju... Jeles sungguh la ni ngan kak Nza buleh?
Bila la nak pandai jahit baju sendiri ni hu.hu.hu...
Cantik!

NzA berkata...Reply To This Comment

to shima
TQSM....akak ni kalau nk sesuatu mmg nekad shima....he.he.he.....

akak blajar jahit ni xformal shima..blajar basic je dr mama akak dulu....

lieyalatif berkata...Reply To This Comment

haih...untung betul kalo pandai menjahit.....senang kan kak....tak yah pening2 cari tailor...

mamaijat berkata...Reply To This Comment

.....wah,ada gaya lah...
sikit lagi boleh jadi modellah plak..
butik muslimah...
.....dialah tukang jahit dan dialah juga modelnya...
he he he..
gurau aje...

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamaijat
ni model syok sndiri la kanda...ha.ha.ha.....

NzA berkata...Reply To This Comment

to lieya
bab2 tu mmg untung ttp kalau xde mood mmg lama la nk siap....

Joanna Yunus berkata...Reply To This Comment

apalah tajuk n3 ni buat org suspen tau.... dlm hati tertanya bila pulaklah akak kita ni jadi gedik hehehe

kak ibu ctk le kak ibu berkenan nanti kak ibu hadiah utk kita ye hehehe

Teratak Hami berkata...Reply To This Comment

jeleslah tgk orang yang boleh jahit baju sendiri. Saya dari dulu tanam azam nak jahit baju... ke laut je perginya.

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamaQS
he.he.he..sskali buat suspen.....

boleh3X...he...

NzA berkata...Reply To This Comment

to TH
sama la dgn akak, lama juga alergik tgk mesin jahit tu......

♥MAMASYAZA♥ berkata...Reply To This Comment

amboi kak cantik berseri seri sungguh. beruntungkan kak, pandai jahit baju sendiri

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamasyaza
TQSm su.....jahit biasa2 je....

Dinas Aldi berkata...Reply To This Comment

Saya dari dulu tabik spring dengan kebolehan kak Nza menjahit nih. Seronok sungguh rasanya boleh terus ja jahit kain yg dibeli jadi baju, bestlah!

NzA berkata...Reply To This Comment

to dinas
TQSM dinas..akak ni spesis yg suka buat sesuatu tnpa ada perancangan...main tibai je....he.he.he....

ckLah @xiiinam berkata...Reply To This Comment

Serba bolehlah ibu 5f ni...
:-)

Norsalmi berkata...Reply To This Comment

Berkenan dgn kain2 yg ummiross jual tapi belum berkesempatan nak pilih..
Inilah bezanya kita.. Kalau teringin Yah terus buat sampai siap.. akak ni, jenis hangat2 tahi ayam..

jemarisuri berkata...Reply To This Comment

ada..tunggu plan arini tp tak smpt busy sgt ...insyaallah esk js pos...^^..surprise for you sis nza..

Ena berkata...Reply To This Comment

Best kan bila pandai menjahit sendiri... selalu leh tukar2 baju baru.. syokmya...

Lily@MamaZaraZareef berkata...Reply To This Comment

Wah..dua jam dah siap sehelai bj. Best tol org pandai menjahit ni. Sy bj utk raya pn ada sehelai lg yg x berantar. X tau lg mane nk jahit ni. Ramai dah tutup tempahan.huhu

ummiross berkata...Reply To This Comment

Alamak hari ni terlewat singgah, seharian keluar sebab ada urusan penting.

Pergh!!!,cantiknya, padan dengan sipemakainya. Memang tabiklah NzA sebab jahit dalam masa lebih kurang 2 jam, tak tercapai dek kemahiran ummiross, hik!

Tengok NzA pakai batik dari Salamborneo ni rasa seronok sangat, terima kasih atas sokongan yang tak pernah padam...MMMuahhh!!!

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...Reply To This Comment

Bestnye pandai menjahit ni kak..bila2 masa boleh jahit terus siap & boleh pakai..cantik baju tu kak..~

insan_marhaen berkata...Reply To This Comment

ibu_suri ada banyak tas tangan kulit. beli mahal tapi pakainya skejap jer... lepas tu..

beg duit juga yang dia bawa...

ariana berkata...Reply To This Comment

Beruntungnya pandai jahit sendiri..cantik..batik ke tu?
pendekata serba serbi pandai lah NZA ni..
Tak pe lah sesekali kena tinggal..balik nnti mesti ada ole2 kan..:)

NzA berkata...Reply To This Comment

to JS
suprise apa ni JS...JS ni mmg sgt2 pemurah.....TQSM dear.

NzA berkata...Reply To This Comment

to cklah
xdelh cklah.....sedikit basic menjahit yg dipelajari dr mama sndiri.....

NzA berkata...Reply To This Comment

to kak salmi
akak jenis teliti ttp yah jenis hentam semacam je....sbb tu terus jadi....he.he.he...
Mmg cantik n selesa utk dipakai.....

NzA berkata...Reply To This Comment

TO ENA
HE.HE.HE...SYOK JUGAK ..kalau kalau xde mood xmenjadi jugak ena...hu.hu.hu..

NzA berkata...Reply To This Comment

to lily
kalau dh tringin snggup brsengkang mata lily.....
ttp tmpahan mmg dh di tutupkan....kalau camtu kena beli yg ready made la lily....

NzA berkata...Reply To This Comment

to ummiross
sesiapa saja yg pakai baju dr kain batik tu akn kelihatan cantik cz corak kainnya yg cantik2 sgt tu ummi....

hnya ni je nza mampu lakukn utk membantu rakan2 blog....ngee...

NzA berkata...Reply To This Comment

to lily@mummyQIS
TQSM...itulh, boleh jahit bila2 masa je lily.....

NzA berkata...Reply To This Comment

to IM
org perempuan mmg mcm tu IM..kalau sy akn guna smpai rosak......

NzA berkata...Reply To This Comment

to ariana
kain tu mmg cantik kak...selesa dipakai...sy xdelh teror sgt menjahit cuma utk diri sndiri bolehlh....

Zefa NorAsmara berkata...Reply To This Comment

Akakkk.. hebatnya. Dan-dan nak baju baru, dan-dan siap, dan-dan terus boleh pakai. Inilah kelebihan org ada bakat menjahit. Cantik baju tu.. :D

NzA berkata...Reply To This Comment

to zefa
xdelh zefa, akak ni suka buat kerja ikut gerak hati...bila hati brdetik terus akak lakukan tnpa brtangguh..sbb tu kalau sampai seru mmg siaplah....he...

MulutPayau berkata...Reply To This Comment

cantiknya baju tu....bestkan kalau pndai jahit sndiri....nak pakai, bila2 masa jer boleh buat....

syiela berkata...Reply To This Comment

cantik.. bestnyerkan dapat jahit baju sendiri

inazamri berkata...Reply To This Comment

cantik corak baju tu.Saya pun suka dgn handbag tu...cute

NzA berkata...Reply To This Comment

to MP
orak kainnya mmg antik...w.pn simple ttp nmpk menarikkan....

NzA berkata...Reply To This Comment

to syiela
akak jahit baju utk diri sndiri je syiela....

NzA berkata...Reply To This Comment

to ina zamri
semua orak batik srwak tu cantik2...

About me