Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

26 Jun 2012

Alahai Ayah

Maaf ye kali ni nak buat n3 tentang TV LCD.
Bukan niat nak menunjuk-nunjuk , tetapi ada kisah tragis disebaliknya.

Peristiwa tragis yang berlaku berulang kali di rumah ibu.
Beberapa bulan lepas TV 32" (ruang tamu) dan 24" (dalam bilik tidur) ibu rosak.
Gara-gara hobi xtrem ayah....
Dengan gigihnya ibu bawa ke kedai elektrik.
Sayang sebab TV kat luar tu baru 2-3 tahun ayah beli.
Kalau ikutkan ayah, suruh ibu buang je TV tu semua.....

Dalam2 minggu  tokeh kedai call ibu suruh datang ambil.
Katanya TV 32" tu dah rosak + terbakar dan tak boleh dibaiki.
Malas ibu nak angkut so ibu tinggalkan je kat kedai tu.
Balik rumah ibu terpaksa korbankan TV 24" dalam bilik tu letak di ruang tamu.
Ibu dan 3F lebih suka layan TV di ruang belakang.
Cuma Ayah sorang yang suka lepak-lepak di ruang tamu dan melayan TV tu "24 jam"..

1 bulan kemudian TV kat luar buat hal lagi.
Rosak!!!!
Hantar lagi ke kedai.
Ibu pun pelik....
Dan kemuncaknya TV ke 4 meletup + keluar asap.
Hu.hu.hu...punyalah ayah gabra + terjerit kerana  terperanjat....

Dan 2 minggu ayah hidup tanpa TV + Astro Awani.
Malas dah ibu nak angkut TV lagi satu bawa keluar.
Kesian juga tengok ayah yang tepaksa layan samsung galaxy tab dia tu.

Macam mana TV tu semua tak rosak + meletup.
Sepanjang hari jika ayah berada di rumah ayah tak benarkan kami tutup TV tu.
Walaupun ayah dah bergengkur depan TV, tetapi remote tetap dalam pelukannya.
Pernah juga ibu dengkikan ayah.
Ibu cuma ambil remote tu perlahan2 dari pelukkan ayah.
Dan yang pastinya ayah akan terjaga....
Hu.hu.hu......

Dan 2 minggu lepas ayah beli lagi TV yang ke 5.
TV LCD 42".
Harap-harap jangka hayat TV ni bertahan lama.
Setakat ni ibu lihat,  masih terkawal lagi.
Tak tahulah kot2 lama-lama nanti habit ayah berulang lagi.
Entah berapa lama la jangka hayat TV ni bersama ayah......hu.hu.hu..

32 ulasan:

lieyalatif berkata...Reply To This Comment

alamak kak, takleh tak tutup2 tv tu...mau rosak jugak nanti tu heheeheh

tapi tv baru ni mungkin sayang die lain mcm skit kot so takde laa 24jam on jek kot heheeheheh

kakcik berkata...Reply To This Comment

Pelik juga hobi ayah tu... :)

Norsalmi berkata...Reply To This Comment

Habit di situ sama macam di sini..
Alhamdulillah setakat ini tv di sini masih bertahan.. hehe

ummiross berkata...Reply To This Comment

Ummi dengar kat TV hari tu, orang lelaki memang suka pegang remote TV dan tukar2 chanel, kira dialah yang control. Suami ummi pun kalau kelapangan dan menonoton TV, mesti dia yang pegang remote tu.

Iela Fazielah berkata...Reply To This Comment

bukak 24 jam kak???patutla....tp kelakar pun ada

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...Reply To This Comment

TV klu idup terus mmg cepat rosak..mcm TV ktorg dulu..dah tido pun TV main sendiri..skrg dah tukar baru..baru tau nak sayang TV... :)

wahida berkata...Reply To This Comment

senyum saya baca n3 ni kak..tak tutup2 patutlah meletup keluar asap bagai...hehe...

Teratak Hami berkata...Reply To This Comment

Perangai sama mcm suami saya kak. Alasannya, penat bekerja so balik rumah nak tgk TV jek wlpn tgk 5 minit, yg lain TV tengok dia. Nasib baik ada bini yg rajin tolong off kan. So far takde asap kluarlah .. hehe

mamaijat berkata...Reply To This Comment

..kat PH ni..perangai no 3 sikit lebih kurang ngan 'ayah' tu...

..kalau dia ada kat umah..jgn harap kami dapat pegang remote tu...

Aziela berkata...Reply To This Comment

Wah...Ayah obses tv...sama dengan hubby saya...hahahhaha. Kalau x dgr bunyi tv, susah betul dia nak lena tidur...

ShimaSalleh berkata...Reply To This Comment

Parahhh! Sama la cik abe sorang kat rumah ni kak oii. Lagi2 la musim bola. TV ditutup bila dia gi keje kul 5pg..Shima nya tv pun dah ala2 nak gilo dah hahaha.. Tp bleh dirunding lagi la. Nti nk pi hantar repair pun betulkan motor yg kat dpn tu je yg tmpt button picit2 tuh..

Owh lagi satu, konsep tv LCD ni konsep pakai buang... Mmg klu dh rosak xleh baiki dah... Wallahualam

NzA berkata...Reply To This Comment

to lieya
dasyatkan lieya..nasib baik la ayah jrg kt rumah ni ttp kalau mlm mmg layan smpai dia............zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...........

NzA berkata...Reply To This Comment

to kakcik
mmg pelik sgt kak cik.

NzA berkata...Reply To This Comment

to kak salmi
he.he.he.....pjg jangka hayat tu kak mie...

NzA berkata...Reply To This Comment

to ummiross
betul la ummi....kalau dh dpt remote, suka suki je dia main tukar2...syok gamaknya.....

NzA berkata...Reply To This Comment

to iela
2lh pasal ilah...maunya xmeletup.

NzA berkata...Reply To This Comment

to lily
yelh lily, TV pn penat jugak..maunya xrosak cz dh panaz......

NzA berkata...Reply To This Comment

to wahida
2lh pasal...trkdg geram gak dgn habit ayah tu..

NzA berkata...Reply To This Comment

to TH
agaknya la kot..bila dh blk rumah dia nk rehat puas2...nk lupakan pasal kerja ttp TV jadi mangsa pulak....hu.hu.hu....

NzA berkata...Reply To This Comment

to mamaijat
he.he.he......anak no 3 ni agaknya mmg unik la kanda...

NzA berkata...Reply To This Comment

to aziela
2lh,, agaknya xleh hidup tnpa TV kot...TV umpama teman setia.....

NzA berkata...Reply To This Comment

to shime
mmg parah shima..kalau ayah blm blk kerja amat la sikit rumah.......he.he.he...

Lambatkan nk abis bola ni..akak pn trkdg geram gak bila bunyi TV menganggu nk tidur....

Maiyah berkata...Reply To This Comment

salam..

xpe ayah beli je hehe.. ituhr ada org nk jual tv besar n murah tp sy xmo sbb nnti bilik penuh tv je sbb kecik

nn lylyn berkata...Reply To This Comment

wah smpai ke-5 =) nasib baik slalu dok rumah..drpd merewang kuar kan...

NzA berkata...Reply To This Comment

to maiyah
2lh..pakai buang skrg ni maiyah.....

NzA berkata...Reply To This Comment

to nn lylyn
dasyatkan....he.he.he..

Dinas Aldi berkata...Reply To This Comment

Rumah saya masih guna tv gemuk pesen lama tu kak Nza. Itupun takda sapa yg tengok, sejuk ja tv tu, kehkehkeh..

NzA berkata...Reply To This Comment

to dinas
alahai, TV tu lbh thn lasak kot dinas brbanding TV LCD nih...

Kt rumah ni xsmpt sejuk TV tu..panazzzz...sokmo.....

ariana berkata...Reply To This Comment

Ehh..x tau lh kebetulan atau..mmg org lelaki ni suka 'control' remote control tv ekkk..hubby akakk kat umh ni pun gitu...kdg bkn dia yg tgk tv tp tv yg tonton dia..hehe.sib baik kat umah pun ada tv lain kalau akak atau ank2 ada cerita feveret yg kami nk tgk...tp setakat ni blm ada yg rosak teruk even ada yg satu tu sjak ank kecil dh berpuluh thn betkhidmat...hehe

NzA berkata...Reply To This Comment

to ariana
he.he.he...agaknya kebykan org lelaki mcm tu tak kak...2lh, nasib baik kt rumah ada TV lain cz 3F ni punya citarasa yg sama dgn ibunya........

Zefa NorAsmara berkata...Reply To This Comment

Kat rumah kami tv di 'kawal rapi' oleh maryam. Ayah hanya boleh tgk tv lepas dia tidur.. :D

NzA berkata...Reply To This Comment

to zefa
he.he.he....comel je maryam.

About me