Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

22 Ogos 2014

Resepi Ringkas : Laksa Kelantan

Hari ini genap 9 hari pemergian Kak Long dan Abg Long.
Al-Fatihah.
Dan salam takziah kepada semua ahli keluarga MH17.
Juga terima kasih di atas ucapan TAHNIAH buat Angah.

Laksa/laksam Kelantan memang makanan kegemaran ibu dan Kak Long.
Kak Long merupakan pakar masak dalam family ibu.
Kak Longlah tempak rujukan ibu bila nak masak sesuatu resepi....
emmmmm...rindu Kak Long sangat-sangat.

Minggu lepas ibu rancang nak adakan 'open house'.
Rancangan ibu terpaksa dibatalkan disaat-saat akhir
walaupun pada sebelah malamnya ibu dah prepare hampir 70%.
Ikan dah rebus..
Ketupat segera dah siap direbus..
Satey siap ditempah (otw ibu call untuk batalkan tempahan).
Stok laksa dah siap ibu beli sehari sebelumnya.
Hari yang sama dengan tragedi meragut nyawa kak long dan Abg Long.
Kita hanya merancang Allah yang menentukan segalanya......

Sementara stok laksa banyak dalam peti ais, so ibu masakkan kuahnya.
Bukan main berselera anak-anak makan sampai licin kuahnya.
Ibu pun dah lama mengidam nak makan laksa Kelantan nie.

Ok, ibu share resepi simple kuah laksa/laksam.

Resepi 
A. Kuah Laksa/Laksam:
 1 kg ikan selayang yang direbus.
4-5 ulas bawang merah
 2 sudu serbuk lada hitam
asam keping
garam dan gula secukup rasa.
Santan pekat (1 biji kelapa)
*ada juga orang masukkan bawang putih,serai dan halia tapi
terkadang bahan-bahan tersebut hilangkan rasa asli kuah.

Kisar isi ikan yang telah direbus bersama bawang merah.
Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
Masak hingga mendidih.

B. Sambal garam
cili merah/cili kering ditumbuk bersama garam.
Bakar sedikit belacan dan potong kecil2.

C. Ulam-ulaman:
kacang panjang
kobis
tougeh
daum kesum
*ulam-ulaman ni terpulang nak masukkan apa.

Siap untuk dimakan.


2 ulasan:

Lily@MamaZaraZareef berkata...Reply To This Comment

kak nza..takziah sekali lagi atas pemergian kak long kak nza ye..sedihnya kan kehilangan org tersayang..huhu..apepon, tahniah jugak utk angah sbb dpt masuk ke uitm..teruskan kecemerlangan angah k..=)

Nafira usof berkata...Reply To This Comment

sedapnyeeee..
dh lama tingin nak makan laksa kuah putih nih.. nak try buat lah.. thanks kak atas resipi kuah laksa nih.

About me