Petang semalam tak ada aktiviti ke mana-mana.
Awal persekolahan sibuk yang teramat.
Masak pun cincai-cincai je....
Chef Najdah (15 thn 2 bulan) dan Chef Naurah ( 11 thn 10 bln)
Bila petang-petang perut mula rasa lapar.
Ibu sekarang sibuk dengan kerja-kerja sekolah.
Bukan anak-anak je ada HW ye , cikgu-cikgu pun sama.
Nasib baik la semalam kat rumah ibu ada 2 orang
Master Chef volunteer nak masak untuk minum petang.
Bestkan kalau setiap hari ada orang tolong masakkan......
Potato Wedgess Master Chef Naurah
Master Chef Naurah masak potato wedgess....
Resepi:
6-7 biji kentang di kopek + dipotong + rebus + garam
Toskan.
Gaul dengan serbuk lada hitam.
Kemudian masukkan kentang ke dalam tepung gandum
(jangan bancuh air ye aunty...guna tepung kering).
Goreng dalam minyak panas......
Orang pertama rasa mestilah ibu Naurah.
Ibu kata sedap.
Seronok sangat Naurah rasa....
Potato Stew Master Chef Farah Najdah
Sediakan dulu bahan ye aunty2....
Proses memasak bermula....
Tara....dah siap. Bila dah siap orang yang pertama rasa resepi ini semestinya beby sendiri.
Sebabnya Beby risau nanti ibu komen macam-macam.
Bila rasanya dah ok, baru Beby bagi ibu makan.
Resepi Potato Stew :
5 Biji ubi kentang
Sebatang lobak merah
2 batang saderi
2 bawang besar
2 bawang putih
Halia
Dada ayam
Serbuk cili / cili paste
Garam
Lada hitam
Serbuk perasa
Cara :
1. Potong ubi kentang, lobak merah, saderi, dada ayam dan bawang besar dalam potongan dadu. Jangan terlalu kecil.
2. Cincang bwang putih dan halia.
3. Tumis bawang putih dengan halia.
4. Masukkan ubi kentang dan lobak merah. Biarkan selama 5 minit dan kacau. Biarkan ubi kentang dan lobak merah empuk.
5. Seterusnya masukkan saderi dan bawang besar dan biarkan selama 5 minit lagi.
6. Masukkan dada ayam dan kacau.
7. Masukkan serbuk cili atau cili paste empat senduk kecil. Kacau sehingga sebati.
8. Masukkan air sebanyak 300ml dan biarkan mendidih.
9. Masukkan garam,serbuk perasa dan lada hitam secukup rasa.
10. Biarkan mendidih sehingga 10 minit dan sentiasa kacau.
11. SIAP ! ngehehe~
p/s : jangan letak terlalu banyak air.Resepi ni ditulis sendiri oleh Master Chef Farah Najdah.
Amboi-amboi bukan main lagi 2 beradik ni menceroboh blog ibu ye.
Gitulah bila datang kerajinan melampau anak-anak nie.
kalau la setiap hari tolong ibu masak macam ni kan bagus.
Tapi syarat kena bangun pagi-pagi buta.......