Bersua kembali.
Fuh......lama jugak ibu menyepi dan hari ni ibu nak berkongsi resepi.
Ni bukan 'botok' untuk kecantikkan ye tapi sejenis makanan tradisional.
Ibu pun tak pasti ni makanan tradisi orang Jawa ke negeri Johor....
Yang pasti sedap.
Meh kita intai resepi ibu.
Biasanya resepi ibu ni bukan 100% resepi asal.
Ibu lebih suka menggunakan bahan-bahan yang ada dipersekitaran je.
Kalau tak ada ibu abaikan.
Ulam-ulaman tu pun dari kebun mini belakang rumah ibu.....he3x
Bahan-bahan:
5 ekor ikan kembung ( dibuang kepalanya)
Daun pisang ( dilayur atas api untuk lembutkan)
Bahan A :(kisar hingga lumat)
Minyak masak
1 inci halia
3 hirisan lengkuas
2 batang serai
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering
3 sudu besar serbuk kari
Bahan B :
2 sudu kerisik
Santan kelapa
gula dan garam
asam keping/jawa
*semua dikisar dan tumis sampai naik minyak (Bahan A) dan masukkan bahan B.
Masak sampai kering.
Ulam-ulaman:
Apa2 saja yang sesuai mengikut citarasa.
Ibu guna pucuk ubi, pucuk betik, daun kunyit, daun cekur, pucuk cili
dan beberapa pucuk ulam.
Cara-cara :
Lapik daun pisang....
Masukkan lapisan ulam-ulaman.
Susun ikan.
Masukkan bahan tumis di atas.
Tutup daun pisang dengan kemas.
Kukus selama 30-40 minit.
Sedap dimakan dengan nasi panas.
12 ulasan:
Wah sedapnyaaaaa...makanan lama memang dihati..nak tryla nanti...
Tengok dah terliur NzA walaupun kata simple..
Nak juga mencuba resepi ni :)
ikan pais ke ni?
Aha..lebih kurang tu IM . Cuma nama je berbeza mengikut tempat.
Selera wa sama dgn akak. Suka mknan berasaskn kg n tradisional...cubalah dear. Simple je nk masak.
He3x....selera kita sama la kak. Cubalah. Pasti akak suka
Tak pernah makan tapi nampak sedaap :)
telan ailio tengok gambar botok2 akak.
tak pernah makan lagi. boleh cuba nanti. bahan pon x byk sgt.
Sedap ni..sy suka sebab baunya harum dengan resapan ulam ulaman tu kan..nk buatnya ni la bersajak mana nak cari daun pisang..mana nak cari ulam lg..adoii klu skip dua benda ni bukan botok2 dh la kan namanya.huhu
Sedap tau nani
Tapi pada gambar tu, kepalanya tak dibuang... rugi sebab kepala lah sedap...hik...
nampak sedap ni..
ala2 pais ikan lah kalo kat terengganu ni..maybe rsanya sedikit lain
Catat Ulasan