Bersua lagi hari ini.
Kali ni ibu nak share cara menyediakan sambal kicap versi ibu.
Kat rumah ibu stok sambal kicap memang
sentiasa ada dalam petiais.
Anak-anak suka makan cicah goreng pisang, tempe goreng dan masuk dalam kuah sup.
Meh intai bahan2nya dan cara membuatnya:
Bahan-bahan A ( digoreng):
Segengam cili padi..
(ibu campur dengan lada besar sebab kami jenis tak tahan pedas)
5 labu bawang putih..memang nak kena banyak.
Sepokok daun sup ( petua untuk tambah keenakkan)
Minyak untuk mengoreng,
*goreng semua bahan di atas dalam minyak panas sampai layu.
Bahan B:
Setengah botol kicap manis (botol besar)
Air asam jawa/cuka secukup rasa.
2 senduk kecil gula..(kena banyak untuk likatkan sambal)
Secubit garam,
Cara-cara2:
Masuk semua bahan A dan B ke dalam mesin pengisar.
Pastikan sebati dan tuangkan dalam bekas.
Boleh simpan dalam petiais untuk tahan lama.
*ada orang masukkan bawang merah tapi versi ibu takde bawang merah ye.
Terpulang pada citarasa masing2.
2 ulasan:
Ohh kena ada daun sip ye..sy biasa bust air asam pun tak guna..memang betul simpl punya..tq resepinya kak nti boleh cuba
Wahh lain dari yang lain ni
Catat Ulasan