Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

26 September 2015

Resepi Laksa Johor versi Ibu

Jumpa lagi semua. 
Makin tebal sawang kat blog ibu...huhuhu.

Kali ni nak tepek resepi ibu yang sangat simple
dan ibu ni masak main belasah je.
Maaf ye rakyat jelata Johor sebab resepi ibu ni dah bercampur aduk ala-ala rojak...ha3x


Meh intai resepi ibu :
1/2 kg ikan selayang direbus bersama asam keping dan garam...(syissss...orang Johor guna ikan parang/tenggiri).
3 sudu besar serbuk kari ikan
1 kotak santan
Asam keping
Gula dan garam secukup rasa

Bahan kisar:
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
1 inci halia
Sedikit lengkuas
Jintan dan ketumbar.

Ulam-ulaman dipotong halus:
Daun kaduk
Daun kesum
Bunga kantan
Bawang hollen
dan pelbagai lagi ulaman yang disukai mengikut citarasa.

Cara-cara:
1. Kisar isi ikan dengan air..masukkan ke dalam periuk.
2. Tulang dan kepala ikan juga dikisar dan tapis.
Masukkan sekali ke dalam periuk.
3. Tumis bahan kisar dan masukkan serbuk kari.
 4. Setelah ditumis, masukkan kesemua bahan2 tadi berserta santan.
Masak dalam api sederhana dan kacau supaya tidak berketul.
Siap untuk dihidangkan.

*Biasanya orNg Johor makan dengan spageti tapi ibu lebih suka laksa biasa.



5 ulasan:

Iela Fazielah berkata...Reply To This Comment

Senang je versi akak pubyer laksa johor ni

LYAfrina berkata...Reply To This Comment

yummmm...nampak sedap ni

Inani Hazwani berkata...Reply To This Comment

Sedapnyaa :D

Nafira usof berkata...Reply To This Comment

sedapnyeeee.. terliur plak. :)

Puan Kutu berkata...Reply To This Comment

Simple resepinya..sama macam laksa utara je bezanya boh santan serbuk kari lengkuas n herba..ehh macam byk juga beza ye.hahaha

About me