Jumpa lagi semua.
Makin tebal sawang kat blog ibu...huhuhu.
Kali ni nak tepek resepi ibu yang sangat simple
dan ibu ni masak main belasah je.
Maaf ye rakyat jelata Johor sebab resepi ibu ni dah bercampur aduk ala-ala rojak...ha3x
Meh intai resepi ibu :
1/2 kg ikan selayang direbus bersama asam keping dan garam...(syissss...orang Johor guna ikan parang/tenggiri).
3 sudu besar serbuk kari ikan
1 kotak santan
Asam keping
Gula dan garam secukup rasa
Bahan kisar:
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
1 inci halia
Sedikit lengkuas
Jintan dan ketumbar.
Ulam-ulaman dipotong halus:
Daun kaduk
Daun kesum
Bunga kantan
Bawang hollen
dan pelbagai lagi ulaman yang disukai mengikut citarasa.
Cara-cara:
1. Kisar isi ikan dengan air..masukkan ke dalam periuk.
2. Tulang dan kepala ikan juga dikisar dan tapis.
Masukkan sekali ke dalam periuk.
3. Tumis bahan kisar dan masukkan serbuk kari.
4. Setelah ditumis, masukkan kesemua bahan2 tadi berserta santan.
Masak dalam api sederhana dan kacau supaya tidak berketul.
Siap untuk dihidangkan.
*Biasanya orNg Johor makan dengan spageti tapi ibu lebih suka laksa biasa.
5 ulasan:
Senang je versi akak pubyer laksa johor ni
yummmm...nampak sedap ni
Sedapnyaa :D
sedapnyeeee.. terliur plak. :)
Simple resepinya..sama macam laksa utara je bezanya boh santan serbuk kari lengkuas n herba..ehh macam byk juga beza ye.hahaha
Catat Ulasan