Saja petang-petang ni nak layan gambar kuih.
Sebenarnya tak de mood nak update blog.
Idea melayang ke laut......
Kuih feveret ibu ni.
Orang Muar panggil abuk-abuk.
Ibu pun tak pasti dari mana dapat nama tu...
Yang penting sedappppp.......
Orang Muar panggil abuk-abuk.
Ibu pun tak pasti dari mana dapat nama tu...
Yang penting sedappppp.......
Kalau ada jual kat kantin mesti ibu beli.
Ibu suka sangat kuih berasaskan sagu......
Resepi di bawah ni ibu kidnap daripada en google....
Ada masa nanti teringin nak masak.....
Resepi di bawah ni ibu kidnap daripada en google....
Ada masa nanti teringin nak masak.....
BAHAN-BAHAN :
300 gram sagu biji
½ biji kelapa parut
1 cawan gula melaka (dipotong kecil)
Daun pisang (dipotong segi empat sama)
Garam
Lidi
2 helai daun pandan
CARA-CARA:
Siram sagu dengan air bersih dan toskan.
Campurkan sagu biji dengan kelapa dan garam.
Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong
Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh
Masukkan sesudu ketulan gula melaka atau gula merah
Masukkan campuran sagu biji tadi untuk penuhi kelonsong
Lipatkan kelonsong daun pisang dan cucuk batang lidi supaya kelongsong jadi kemas.
Kukus selama 30~40 minit
p/s:
Terima kasih di atas nasihat yang rakan2 berikan.
Terubat kesedihan hati.
Tapi bila dah terluka pasti akan ada parut yang tertinggal....
Moga ibu dan rakan-rakan mampu lakukan tugas kami tanpa gangguan....
26 ulasan:
serius... x pnh jumpa pon kuih ni..
CkLah suka ni....tercium aroma wanginya!
Orang Jawa pangil Iwel-iwel.
:-)
belajar dgn MIL akak la...dia pandai buat tau..hehe
to LYAfrina
kt area muar byk tau kuih nie...sedap!!!!
to cklah
mmg sedapkan cklah....
ni baru tau gelaran org2 Jawa....
to yana
Jom kita pakat2 p serang rumah mak....biar mak buatkn....
.....salam dinda.....
teringat zaman kanda skul dulu ,time SRT ada buat kuih 'abuk2'ni..
kanda pun like kuih ni....
sy suka gak kuih nie.tp jarang nak jumpa kuih ni.agaknya renyah sikit kot nak buat.hehe
to mamaijat
bila dok kt muar baru jumpa kuih spesis ni mamaijat...sedap sgt2...
Wah ni mesti kanda mahir buat kuih niekan....
to PK
rasanya cr nk buat simple je bila tgk resepi tu PK..mungkin nk cari daun tu sush sikit kot.....
Gini rupanya kuih abuk2 orang selatan na. Kalau kat utara, lain rupanya, memang penuh dengan tepung berabuk gitu, kihkih!
Kuih abuk2 inilah antara kuih yg akak buat masa belajar Sains Rumah Tangga dulu.. Akak pun suka kuih ni. Sesekali tu buat juga tapi resipinya lain sikit..
to dinas
sama ttp xserupa gitu...ttp sedap rasanya dinas...suke!!!
to kak salmi
best jugak masuk kelas ert tu kak mie cz boleh gak blajar asas memasak..yah dulu kelas prdagangan masa form 1-3...mmg xdelh blajar semua tu....
saya suka kuih ni..
sedapkan..
to ainnoraini
mmg sedap ain....
Sedapnya!,peberet ummi jugak tu, dah lama tak makan, meleleh airliur ni,hihi..
to ummiross
lain kali kalau p johor bagitau ok..nnti nza order khas utk ummi....
macam sedap je kuih ni.
to anisalya
mmg sedap.....
izan suka kuih abuk2 kak! tapi dah lama tak makan. nak buat sendiri tunggu balik umah mak sbb byk daun pisang...
sy x pernah mkn dan tengok lagi kuih ni kak..
to izan
sedapkan..akak suka sgt2 ttp masalahnya nk cari daun pisang tu xde....
to kasih salina
sedap tau..kalau dh rasa mmg nk lagi...
kak ibu nampak sedap le kak ibu,,..
nanti kalau buat kak ibu pos kan mama sikit ek...
Tak pernah makan dan jumpa...hihihi
Catat Ulasan