Menara???????
Kenapa "menara??????".
Saja tajuk nak buat gempak sikit.
Rumah ibu ni kalau masak apa-apa mesti akan jadi menara.
Maklumlah rakyat jelata ramai, jadi kalau masak mesti kena lebih.....
Petang semalam tiba-tiba ibu teringin nak makan kuih ketayap ni.
Kalau orang Kelantan panggil "kuih gulung".
Kebetulan dalam peti ais ada stok isi kelapa muda pemberian SIL sebelah rumah.
Dah beberapa hari terbiar sepi di situ......
Kebetulan gula merah tak ada pula dalam stok.
So sekarang ni ibu dah ada "kakak supir a.k.a Along".
Sekelip mata je suruh , dia terus pergi beli.
Alah, mini market pun sebenarnya dekat je dari rumah.
Orang tengah gian nak bawa kereta....
Kereta jugalah jadi mangsa Along......
Dengan gigihnya ibu masak inti kelapa tu.....
Along dengan gigihnya masak lempeng...
Naurah dengan gigih tukang gulung dan jadikan menara ketayap..........
Angah, Beby dan Farouk jadi tukang rasa.......
Taraaaa...menara ketayap ciptaan Naurah....he.he.he.....
Ni resepinya.....
- Untuk Lempeng :
- tepung gandum-sukatan ikut bilangan ahli keluarga la ye.....
- 2 biji telur
- 2 helai daun pandan-dikisar dengan air dan ditapis..kalau xde pun tak kisah........
- 1 1/2 cawan santan @ susu segar @ susu tepung @ susu cair.....
- 1 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu besar minyak masak
- Beberapa titik pewarna hijau
- Inti
- 1/2 biji kelapa parut
- 3/4 cawan gula merah -mengikut citarasa..kalau nak manis tambah lebih sikit....
- 1 helai daun pandan
Cara-cara
- Inti : kelapa parut + gula merah +daun pandan.
- Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti bertukar warna keperangan.
- Lempeng :tepung + secubit garam + santan . Kacau sehingga sebati .
- Kemudian masukkan telur + minyak + perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.
- Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan. masak seperti kita memasak lempeng.
- Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung.
27 ulasan:
sedap nya ketayap tu...hehe.
seronok sbb ank2 dh pandai bikin sendiri...mak cuma arah je...hehe
guna kelapa muda,sedap,kan..nyum nyum...
to JS
skrg ibu main order je kalau nk makan ttp syaratnya kena bagi resepi.....
to kamsiah
mmg sedap..lemak brkrim.....
teringin gak nak buat ni...nanti nak ikut resepi nza ni.Tk kongsi resepi - resepi turun temurun ka?
Ohhh sedap kak Nza! Tengok pun dah terasa2 kat lidah, yum!
to sonata
cubalh akak..kalau bhn dh ada senang jekan...
Sama2....
to dinas
lama dh xmkn kuih ni dinas..sedap pulak rasa....
kami panggil bate buruk
ramainya pembantu..macam ni sekejap dah siap masak ni.
Sedap sangat nampak tu NzA, inti dia tu bikin terliur..
wahhh...sedapnya kuih ketayap tu....
Peberet sy ni.. cuma nak buat tu bercinta la sikit.. kita tak ada assistant mcm akak.. huhu,,
aduhai cikgu...teringat kat my BONDA yg selalu rajin membuatnya...adehhhh
to cikli
gitu ko...kalu kt tmpt ambo bate buruk tu warno putih...
to ummiross
masih meriah dgn pembantu ummi....habis pn sekejap......hi..
meh sini ummi..kita makan sama2...
to MP
lama xmkn MP...rasa sedap pulak.....
to zefa
sama la dgn akak..kalau xde stok bhn mmg malas nk buat....
to jebateja
he.he.he...ni kuih tradisional org dulu2....
izan suka makan ketayap ni kak nza. tapi kalau buat yg ada inti kelapa ni kurang laku... makan sorang2 ajelah. anak2 cicah ngan gula gitu je.
Ini kuih kegemaran qayyum dan sumaiyyah...mereka panggil kuih hijau... Mamaqs x pandai buat inti tapi tq kak ibu bagi cara nak buat.... Lepas ni boleh cubalah
untung ada ank dara ramai kan kak !
Ptg2 tgk kuih ni terliur pulak. Kebetulan dah lama tak makan..
to izan
akak n anak2 suka cuma farouk xbegitu suka..mungkin budak2 suka makan dgn gula je kot....
to mamaQS
ye ke???? nnti bolehlah mamaQS buat utk Q n S tu..mesti mrk suka.....
to ummihanie
2lh, bila dh besar rasa ringan sikit....
to k.mie
mmg sedap layan kuih ni ptg2 k.mie....yah pn lama dh xmkn....
hari tu makan kt rumah SIL kuih ketayap nie.sedap..nak buat sendiri selalu tak menjadi.hehe..
Catat Ulasan