Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

14 Februari 2015

Resepi Perencah Ikan Bakar

Selamat berhujung minggu.
Sekarang ni weekend je ibu masak sejak Along ambil alih
 tugas memasak untuk lunch.
Sementara anak-anak dara ibu bercuti, 
bolehlah ibu goyang-goyang kaki..

Ok, jom kita tengok resepi perencah ikan bakar versi ibu.

Kali ni ibu bakar ikan tongkol 

Bahan :
Ikan tongkol / ikan kembung/ ikan cencaru.

Bahan-bahan kisar:
Segengam cili kering @ cili boh
1 biji bawang besar hollan
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
sepotong halia, lengkuas (jika ada)
2 batang serai dipotong
1sudu pes tomyam-jika ada
*kisar kesemua bahan di atas

gula dan garam
air asam jawa
hirisan daun limau purut

daun kesum.

1. Tumis bahan yang dikisar dalam minyak panas.
2. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
3. Sedikit air asam jawa/ asam keping.
4. Tumis hingga naik minyak.
5. Curahkan perencah ke atas ikan yang sedang dibakar.

p/s:
Tahniah Angah kerana dapat Anugerah Dekan dalam
exam sem lepas....*nnti ibu buat n3.

Hari ni banyak pulak jemputan kawin hingga ke Melaka

6 ulasan:

insan marhaen berkata...Reply To This Comment

saya tak berapa gemar ikan bakar tapi ikan tumis... orait!

Unknown berkata...Reply To This Comment

boleh cuba perencah ikan bakar ni . mudah saja membuatnya ... tahniah buat angah ya ... minggu depan lagi banyak majlis kahwin sbb cuti CNY .

Wa berkata...Reply To This Comment

Belum pernah buat lagi ikan bakar ikan tongkol...selalu singgang je..hehehe...tahniah Angah...

Unknown berkata...Reply To This Comment

nampak pun dah tau sedap, fav ikan bakar ni, makan macam ni mesti terlajak nasikkk

Puan Kutu berkata...Reply To This Comment

Rajin kak nza soap perencan ikan bakar lagi..guns pes tomyam ye..nti sy Cuba ikut resepi..

Nur berkata...Reply To This Comment

Sedapnya kak Nza, ikan bakor. Bestnye makan dengan nasi panas. :)

About me