Secret resepi angah dah tak jadi rahsia.
Sejak bercuti panjang dah banyak kali Angah masakkan Shepherd Pai ni.
Memang jadi kegemaran 5F ni.
Seloyang tu akan habis tanpa pembaziran.
Meh kita intai resepi Angah...
Bahan-bahan:
Bahan A
10-15 biji
kentang
4-5 sudu besar
butter atau yang sewaktu dengannya
2 sudu besar lada hitam/Lada sulah
garam secukup rasa
1 tin susu cair/susu segar
Bahan B
1 paket ayam
cincang/daging
1 -2 biji bawang besar-kisar
5 ulas bawang putih-kisar
1 tin sos spaggethi original prego
1 tin cendawan butang-kalau ada
2 sudu sos cili
Garam dan kuib ayam
Cara-cara:
Bahan A
1. Kupas kulit kentang, belah kecik-kecik pastu rebus
sampai betul-betul empuk.
2. Lenyek kentang dan tuangkan susu cair/segar sedikit
demi sedikit.
3. Pastikan kentang yang dilenyek betul-betul sebati
dan lembut ( bentuknya macam kentang putar tu)
Bahan B (inti)
1. Cairkan butter
2. Tumis bawang besar dan bawang putih
3. Masukkan daging/ayam cincang
4. Masukkan sos spagethi prego dan gaulkan sehingga
sebati
5. Masukkan garam dan kuib ayam.
Cara-cara membentuk lapisan:
1. Bahagikan
kentang yang dilenyek kepada 2 bahagian.
2. Letak
lapisan kentang kat dasar loyang.
3. Diikuti
lapisan ke 2 dengan Bahan B (inti)
4. Lapisan atas
ditutup dengan baki kentang lenyek.
5. Taburkan
cheese mozarela dibahagian atas.
6. Bakar dalam
ketuhar dengan suhu 150 drjah celcius dalam masa 20-30 min.
12 ulasan:
sy ingt kalau pai kena ade tepung..huhu
wahhhh..sedapnya shepard pai..pndai angah buat..lenkali lehlah try resipi nih...^_^
Kak nza kalau kentang tu dah rebus blender je boleh tak
nampak sedap sgt
LIEYA PENAH mkn kak...mmg sedap...tgk versi angah pun nampak sedap nie...creamy nampaknye tu kak...nanti leh laa try buat versi angah plak...
Oooo...ada lapis lapis rupanya yer kak. Wah...sedap2...
Pantang saya kalau ada kentang ni. Saya kan minah kentang. So, rasa macam nak jumpa secret recipe Shepherd Pie Angah ni. Meleleh dah air liur ni, kak!
Hah, terliur sampai typo error jadinya. Nak cuba, bukan nak jumpa :)
Wahhhhhhhh..
yum yum..
Pandainya!!
Rasa teruja pula..
anak2 akak ni bukan setakat pandai dalam akademik, malah blh jd Master chef juga.. seronoknya.. Alhamdulillah..
hehehehe.. boleh cuba buat jugak nanti.. tapi anak2 zura x tahu lah makan ke tidak nih.. hehehe
ohh senang ni boleh cuba nanti..tq angah n ibu atas resepinya.hehe
Shepard pie ni mmg lm dh nak buat tp malas. Hehe... Anak2 dh bsr dh blh msk sng skt keje mak.
Catat Ulasan