Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

22 Mei 2009

Resepi kegemaran anak-anak ibu

a.Ayam masak Yummyyy....
Bahan :
- 1 ekor ayam di potong 8
- selabu bawang besar dipotong nipis-nipis
- daun bawang dipotong.
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- 2 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar tepung jagung/gandum
- garam secukup rasa
- sedikit minyak masak.

Cara-cara :
1. Ayam diperap bersama lada hitam, sos tiram, kicap, garam.
2. Panaskan sedikit minyak masak dan masukkan ayam yang telah diperap.
3. Balik-balikkan ayam supaya tidak hangus.
4. Bancuhkan tepung jagung/gandum dengan air dan baki sos yang digunakan tadi dan
masukkan ke dalam ayam.
5. Akhir sekali masukkan bawang besar dan daun bawang.
6. kacau hingga sebati.


b. Ayam masak rose ( resepi dari mama kesayangan)
Bahan :
- Seekor ayam dipotong lapan
- 1 sudu besar serbuk lada hitam
- garam dan serbuk perasa secukup rasa.
- 10 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- minyak untuk menumis
- air.


Cara-cara :
1. Perapkan ayam bersama lada hitam, garam dan serbuk perasa ( 1-2 jam)
2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah & putih sehingga garing.
3. Masukkan ayam yang telah diperap.
4. Masukkan sedikit air dan tutup periuk.
5. Tambah air dan biar ayam masak.
6. Semasa menghidang, masukkan bawang besa(dipotong nipis), daun bawang dan bawang
goreng.


c. Ayam sweet sour 4F (resepi ciptaan ibu)
Bahan:
- Sebiji bawang besar - dikisar
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- 5 sudu besar sos cili
- 5 sudu besar cili boh
- 3 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar kacang tanah yang telah dikisar
- garam dan gula secukup rasa
- minyak masak

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan sehingga naik minyak.
2. Masukkan ayam dan kacau sehingga masak.
3. Hidang dan hiaskan dengan daun bawang.


d. Murtabak Maggie (resepi dari kak long)
Bahan:
- 3 bungkus maggie perasa kari(direbus dan toskan)
- 2 peket perencahkari maggie( 1 peket simpanlah ye....)
- 2 biji telur( lebih lagi sedapp...)
- daging cincang/burger/sosej/apa-apa jerrr...
- sebiji bawang besar dicincang
- minyak masak
- daun bawang/bawang goreng atau apa-apa aje stok yang ada kat rumah.
- lada besar dipotong kecil.

Cara-cara:
1. Pukul telur bersama perencah kari maggie, bawang , cili, daging yang telah dicincang.
2. Masukkan maggie yang ditos.
3. Panaskan ceper dan letakkan sedikit minyak/majerin...ratakan.
4. Cedukkan bahan yang telah dicampur tadi dan letakkan di atas ceper .
5. Biar seketika dan balikkan setelah agak garing kemudian angkat.
6. Hidangkan bersama sos cili.

p/s : sesuai untuk ibu-ibu yang bekerja kerana senang dan cepat dimasak....

7 ulasan:

Roha berkata...Reply To This Comment

Nyum! Nyum! Mmg yummy nampaknya. Boleh cuba tu....

Dr Airul berkata...Reply To This Comment

wah,yu all semua berhubung melalui blog ker?aduh,bestnyerrrrrrr....along.angah.bb.naurah.fayut...rindu nyerrrr kat u all................ni ayah u nih...jgn tak kenal plakkkkk...follow la blog ayah u....sebarkan2 kat family kita plz...sedapnyer resepi...nanti nak cuba laaaa...rindu kat malaysia......cik ta pun ada eaaa.....rindu gak kat alya tu...

Dr Airul berkata...Reply To This Comment

kejap2....u all ni kan...mcm2 tau jer ayah u nak mintak buat resepi murtabak maggie dengan ayam masak yummmmyyyy..ingat..nanti ayah u balik malaysia buatkan tau masakan nih

nza berkata...Reply To This Comment

cubalah cta....mmg yummyy.....itu semua makanan kegemaran kanak-kanak ribena...he.

nza berkata...Reply To This Comment

Kami dah cuba buka blog ayah u ttp xdapat..kenapa ye.. kami pn teramaattt rindu kat ayah u. Rindu sangat-sangat...Nnti bagi address yang kami boleh buka ye..Dah search sana sini xdpt ttp.... dpt lak yang kawan ayah u..he... MISS U SO MUCH....Nanti kami masak untuk ayah u yerrr...

iman berkata...Reply To This Comment

nak jugak

nza berkata...Reply To This Comment

eh...gigi dah penuh ke... nnti tercekek lak..susah!!!!..emmm, sayang ibuu....

About me