Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

26 September 2015

Resepi Laksa Johor versi Ibu

Jumpa lagi semua. 
Makin tebal sawang kat blog ibu...huhuhu.

Kali ni nak tepek resepi ibu yang sangat simple
dan ibu ni masak main belasah je.
Maaf ye rakyat jelata Johor sebab resepi ibu ni dah bercampur aduk ala-ala rojak...ha3x


Meh intai resepi ibu :
1/2 kg ikan selayang direbus bersama asam keping dan garam...(syissss...orang Johor guna ikan parang/tenggiri).
3 sudu besar serbuk kari ikan
1 kotak santan
Asam keping
Gula dan garam secukup rasa

Bahan kisar:
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
1 inci halia
Sedikit lengkuas
Jintan dan ketumbar.

Ulam-ulaman dipotong halus:
Daun kaduk
Daun kesum
Bunga kantan
Bawang hollen
dan pelbagai lagi ulaman yang disukai mengikut citarasa.

Cara-cara:
1. Kisar isi ikan dengan air..masukkan ke dalam periuk.
2. Tulang dan kepala ikan juga dikisar dan tapis.
Masukkan sekali ke dalam periuk.
3. Tumis bahan kisar dan masukkan serbuk kari.
 4. Setelah ditumis, masukkan kesemua bahan2 tadi berserta santan.
Masak dalam api sederhana dan kacau supaya tidak berketul.
Siap untuk dihidangkan.

*Biasanya orNg Johor makan dengan spageti tapi ibu lebih suka laksa biasa.



23 September 2015

Angah dan Anugerah Dekan

Alhamdulillah...terima kasih Allah
di atas kurniaanMu pada
kami sekeluarga.
Kehidupan yang sederhana tapi bahagia...
Dikelilingi anak2 yang menjadi penyejuk hati.

Tahniah Angah kerana terus kekalkan
kecemerlangan walaupun dah bergelar siswazah.
Setelah lalui peperiksaan 2 sem di universiti  dan kedua2nya Angah meraih anugerah dekan.
Syabas Angah. Ibu dan ayah sangat bangga.

Jangan sia2kan peluang yang ada.
Doa sentiasa mengiringi setiap langkah anak2 ibu.
Ibu bangga dan bersyukur memiliki kalian.
Alhamdulillah.



21 September 2015

Resepi Sambal Kicap versi ibu.

Bersua lagi hari ini.
Kali ni ibu nak share cara menyediakan sambal kicap versi ibu.
Kat rumah ibu stok sambal kicap memang
sentiasa ada dalam petiais.
Anak-anak suka makan cicah goreng pisang, tempe goreng dan masuk dalam kuah sup.

Meh intai bahan2nya dan cara membuatnya:

Bahan-bahan A ( digoreng):
Segengam cili padi..
(ibu campur dengan lada besar sebab kami jenis tak tahan pedas)
5 labu bawang putih..memang nak kena banyak.
Sepokok daun sup ( petua untuk tambah keenakkan)
Minyak untuk mengoreng,
*goreng semua bahan di atas dalam minyak panas sampai layu.

Bahan B:
Setengah botol kicap manis (botol besar)
Air asam jawa/cuka secukup rasa.
2 senduk kecil gula..(kena banyak untuk likatkan sambal)
Secubit garam,

Cara-cara2:
Masuk semua bahan A dan B ke dalam mesin pengisar.
Pastikan sebati dan tuangkan dalam bekas.
Boleh simpan dalam petiais untuk tahan lama.

*ada orang masukkan bawang merah tapi versi ibu takde bawang merah ye. 
Terpulang pada citarasa masing2. 


About me