
Saja petang-petang ni nak layan gambar kuih.
Sebenarnya tak de mood nak update blog.
Idea melayang ke laut......
Kuih feveret ibu ni.
Orang Muar panggil abuk-abuk.
Ibu pun tak pasti dari mana dapat nama tu...
Yang penting sedappppp.......
Orang Muar panggil abuk-abuk.
Ibu pun tak pasti dari mana dapat nama tu...
Yang penting sedappppp.......
Kalau ada jual kat kantin mesti ibu beli.
Ibu suka sangat kuih berasaskan sagu......
Resepi di bawah ni ibu kidnap daripada en google....
Ada masa nanti teringin nak masak.....
Resepi di bawah ni ibu kidnap daripada en google....
Ada masa nanti teringin nak masak.....
BAHAN-BAHAN :
300 gram sagu biji
½ biji kelapa parut
1 cawan gula melaka (dipotong kecil)
Daun pisang (dipotong segi empat sama)
Garam
Lidi
2 helai daun pandan
CARA-CARA:
Siram sagu dengan air bersih dan toskan.
Campurkan sagu biji dengan kelapa dan garam.
Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong
Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh
Masukkan sesudu ketulan gula melaka atau gula merah
Masukkan campuran sagu biji tadi untuk penuhi kelonsong
Lipatkan kelonsong daun pisang dan cucuk batang lidi supaya kelongsong jadi kemas.
Kukus selama 30~40 minit
p/s:
Terima kasih di atas nasihat yang rakan2 berikan.
Terubat kesedihan hati.
Tapi bila dah terluka pasti akan ada parut yang tertinggal....
Moga ibu dan rakan-rakan mampu lakukan tugas kami tanpa gangguan....