
Mood nak berblog makin pudar ibu rasa akibat
kesibukkan yang melanda.
Hari Jumaat ni sekolah ibu akan dikunjungi Menteri Besar Johor pula.
Faham-faham ajalah bila tetamu VVIP nak berkunjung.....
Nantilah ibu cerita lain kali.....
Oklah kali ni ibu nak cerita kisah yang dah agak lama terperam.
Kisah 1st time mencuba sata ikan home made....
5F peminat sata ikan....
kesibukkan yang melanda.
Hari Jumaat ni sekolah ibu akan dikunjungi Menteri Besar Johor pula.
Faham-faham ajalah bila tetamu VVIP nak berkunjung.....
Nantilah ibu cerita lain kali.....
Oklah kali ni ibu nak cerita kisah yang dah agak lama terperam.
Kisah 1st time mencuba sata ikan home made....
5F peminat sata ikan....
Kalau pergi pasar malam confirm kena beli sata dan otak2.
Bila anak-anak dah suka ibu mulalah intai-intai resepi kat internet.
Dan biasanya Beby yang selalu volunteer untuk masak.......
Isi ikan bersama bahan-bahan digaul sebati.
Sata yang telah siap dimasak.
Alahai Beby, ada yang gemuk,
Ada yang kurus,
ada yang panjang dan ada yang pendek.
Hentam jelah Beby........
Alahai Beby, ada yang gemuk,
Ada yang kurus,
ada yang panjang dan ada yang pendek.
Hentam jelah Beby........
Percubaan yang pertama.
Buruk sungguh rupa sata ikan kami.
Kalau jual agaknya tak siapa yang berkenan.
Tapi rasanya lebih kurang sama seperti yang dibeli di
pasar malam tu...cit!!!! perasan + syok sendiri......
Buruk sungguh rupa sata ikan kami.
Kalau jual agaknya tak siapa yang berkenan.
Tapi rasanya lebih kurang sama seperti yang dibeli di
pasar malam tu...cit!!!! perasan + syok sendiri......
Jemput makan.....
RESEPI SATA IKAN
BAHAN – BAHAN :
1 kg isi ikan kembung
1 biji kelapa parut – diambil patinya saja
500 gm cili merah – dihiris
500 gm bawang merah – dihiris
100 gm halia – dihiris
garam ,gula, dan sedikit serbuk perasa
BAHAN UNTUK MEMBUNGKUS
Daun pisang yang dilayur atas api
CARA MEMBUATNYA :
-Tumbuk isi ikan dan kelapa parut
-Campurkan dengan bahan – bahan yang dihiris
-Bungkus seperti bentuk kon
-Bakar hingga masak dengan api yang sederhana.
*Beby masak atas ceper je.....