Salam rindu semua.
Alahai sekarang ni kesibukan makin mejadi-jadi.
Bersawang dah blog ibu.
1 minggu cuma sempat update 2-3 entri je....huhuhu.....
Petang-petang ni nak cerita tentang makan dan makan.....
Lama dah tak masak ayam percik versi mama.
Alahai sekarang ni kesibukan makin mejadi-jadi.
Bersawang dah blog ibu.
1 minggu cuma sempat update 2-3 entri je....huhuhu.....
Petang-petang ni nak cerita tentang makan dan makan.....
Lama dah tak masak ayam percik versi mama.
Rindu masakan mama.
Sejak mama sakit dan tidak boleh berjalan ibu dah tak dapat rasai lagi air tangan mama...huhuhu...
Meh kita intai2 resepi :
Resepi Percik Ayam:
Bahan:
1 ekor ayam di potong 4
1 kotak santan ( ibu ni seorang yang teramat tak rajin nak perah santan)
1 inci halia-kisar
3biji bawang merah-kisar
1 ulas bawang putih-kisar
2-3 sudu besar tepung beras/tepung jagung/tepung gandum ( untuk pekatkan kuah)
serbuk cili
asam keping
garam dan gula secukup rasa.
Cara:
rebus potongan ayam, letakkan sedikit garam
biarkan separuh masak dan toskan.
Kuah/sos:
1. Masukkan semua bahan-bahan diatas kecuali ayam.
2. kacau hingga pekat.
3. Panggang ayam..balik2kan.
4. Celup ayam ke dalam kuah dan panggang lagi.
5. Semasa menghidang, curahkan baki kuah ke atas ayam.
Selamat mencuba.
p/s:
tak sempat lagi nak siri jelajah ke blog rakan2....huhuhu.....