Bila tekak teringin makan maka dengan gigihnya ibu bersilat kat dapur....
Meh intai resepi ibu yang simple....
Bahan2:
1/2 kg Belimbing Buluh
5-6 biji Bawang merah kecil
5 ulas Bawang putih
10 tangkai Cili padi (kalau suka pedas lebihkan)
Segengam Ikan bilis yang telah kopek
1 cawan minyak untuk menumis
Sedikit kicap lemak manis
Garam dan gula secukup rasa.
Cara-cara.
1. Belimbing buluh-dibersihkan dan direbus dalam periuk tanpa air hingga hampir kering dan bewarna hitam
1. Belimbing buluh-dibersihkan dan direbus dalam periuk tanpa air hingga hampir kering dan bewarna hitam
2. Gunakan api yang kecil dan kacau sekali sekala.
3. Seelok nya gunakan periuk yang dah lama dan tak guna lagi sebab periuk tu nanti akan jadi hitam dan sukar bersihkan.
4. Masukkan sedikit garam sehingga bertukar warna kehitaman dan belimbing jadi lembik.
(lebih kurang 2-3 jam)
5. Cili api,ikan bilis,bawang besar ditumbuk kasar atau dikisar
4. Masukkan sedikit garam sehingga bertukar warna kehitaman dan belimbing jadi lembik.
(lebih kurang 2-3 jam)
5. Cili api,ikan bilis,bawang besar ditumbuk kasar atau dikisar
( blender kering/ food processor)
6. Kemudian kisar belimbing buluh dalam pengisar.
7. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumbuk/kisar no 6.
6. Kemudian kisar belimbing buluh dalam pengisar.
7. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumbuk/kisar no 6.
8. Kacau hingga separuh masak dan masukkan belimbing kisar.
9. Masukkan garam dan gula serta sedikit kicap secukup rasa.
9. Masukkan garam dan gula serta sedikit kicap secukup rasa.
Sedap dimakan bersama nasi panas.....
Ibu simpan buat stok dalam petiais.
Memang tahan lama.
2 ulasan:
Tak banyak bahannya, cuma bab nak 'masak' belimbing berjam-jam tu macam tak sanggup je... :)
sedapnyaaa..feberet ni..biasa beli y dh siap..
mkn dgn nasi panas2..fuhh...
Catat Ulasan