Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

22 Disember 2010

Pokok Lada Hitam idaman kalbu....

Ibu nie peminat ulam.
Kalu blk kg mmg seronok sgt cz jika tringin nak makan ulam
pergi saja petik di blakang rumah,
tepi rumah,
dan depan rumah abah.
Mcm2 ulam yg ada n semua tu abah yg tanam.
Kalu kt sini jengah blakang simen, jengah dpn pokok2 bunga.
Nk wat camne dok rumah taman.
Redha jelh.

Kalu kt kg, pot yg selalu ibu jengah ialah pokok lada hitam.
Mmg confirm xmengecewakan.
Mmg ada je buah lada hitam yg masih muda n kehijauan.
Xputus berbuah..lebat pulak tu.
Dan ibu la tukang petik buah2 tu every day.....

Sedap dibuat ulam.
Rasa pedas2 ckit n lemak2 n ranggup.
Cicah lak dgn budu + cili + perahan asam limau nipis....
Fuh!!!!nikmat xtrkata.

Dan atas permintaan ibu,
abah siap semai benih pokok lada hitam nie sedari awal thn lg.
Blk kg asyik lupa je nk bw kemari.
Blk hr tu awal2 abah dh ingatkn cz pokok tu dh mkn membesar.
Mana la tau kot2 nnti dh xleh masuk kereta.
Jauh prjlnan pokok tu merentasi 3 buah negeri....

Dan smlm mula la operasi ibu bercucuk tanam.
Yelh tu...Hnya sebtg pokok dh bercucuk tanam ke????
Dgn gigihnya ibu tanam pokok lada hitam tu dlm

V

V

V

V

V


pasu!!!!!
Agak2 hidup ke pokok tu dok dlm pasu.
Minta2 pokok lada hitam tu terima la seadanya lokasi br.


ni pokok lada hitam kt belakang rumah abah....
renek je pokoknya ttp lebat berbuah......


ni daunnya seiras daun sirih.....

ni la buah lada hitam yg muda...mmg sedap dibuat ulam.....


tara......pokok lada hitam yg ibu tanam semalam di belakang rumah..
Alahai dok la kamu dlm pasu tu ye...

Kalu nk tahu khasiatnya klik sini...

20 ulasan:

Normaliza berkata...Reply To This Comment

Oo..boleh makan yek buah yang muda. baru tau nih..untung kan duk kampung, macam2 boleh tanam

nza berkata...Reply To This Comment

to normaliza
akak dok kt taman, abah akak yg dok kg n tanahnya luas...mcm2 boleh tanam....

Yati berkata...Reply To This Comment

Yati pun tak tau lada hitam muda pun boleh makan. Guna pasu besor la sikit, kak. Yati pokok kari pun Yati tanam dalam pasu juga. :)

Iela Fazielah berkata...Reply To This Comment

mcm2 kegunaan pokok lada hitam ye kak.. xtau pulak boleh mkn buah lada hitam muda tu... harap2 pokok akak membesar dgn lebatnyer... aminn

nza berkata...Reply To This Comment

to yati
akak pn xtau asalnya ttp slalu tgk abah mkn wat ulam
pokok kari n limau purut pn akak tanam dlm pasu n alhamdulillah hidup subur,,,,,

nza berkata...Reply To This Comment

to iela
insyallah moga hidup subur la pokok tu..

mmg sedap ilah wat ulam...

mamalieyna berkata...Reply To This Comment

alahai ni yg eina jeles ni, umah atas tanah,leh tanam menaman, umah tinggi ni kebrangkalian pkok nak subur sikit jer percent nye..huhu..

Ummi Hanie berkata...Reply To This Comment

ooo..xtau pule Hanie yg buahnye buleh dibuat ulam...alamak kak..hanie tringin la nk mkn budu...dah jatuh chenta ;p

h4ni3 berkata...Reply To This Comment

bila pokok tu dah besar, k.nza boleh la jadi pengedar lada hitam segar.. hehe.. bisnes tu! =)

HASNAH berkata...Reply To This Comment

waa..sedapnya, sy mmg penggemar lada itam muda tuss...selalu jugak balik pm, mesti cari ni, kt umah mak pun ada tanam ni...dan saya dah cuba tanam, dpt sekali kutip hasil..pokoknya dah mati..sebab kena hujan yg teruk baru ni..huhu..sedih!!

~Siti Hajar~ berkata...Reply To This Comment

ni first time br tau buah lada itam blh bt ulam, ingatkan bila dah kering & jd lada gitu je blh mkn...hehe..sedikit heran sy..

tp klu buah lada tu ada dpn mata pun sy xmkn, sbb sy xmkn pedas..huhu

nza berkata...Reply To This Comment

to mamalieyna
eina rumah tinggi nun di sana n akak lak dh xde tanah so sama2 la kita brcucuk tanam dlm pasu...hi

nza berkata...Reply To This Comment

to ummi hanie
hanie suka budu gak ke???? 3-4 thn lepas tiba2 akak alergik dgn budu ttp skrg dh ok blk...mayb akak mkn pil garlic tu....

nza berkata...Reply To This Comment

to h4ni3
wakaka..nnti hanie org yg pertama kena beli ok....kayo mokcik!!!

nza berkata...Reply To This Comment

to hasnah
yo la, rama ore xtau lada hitae putik sedak wat ulae ni....agaknyo tanoh kt pmas sesuai dgn spesis nie dok.....

nza berkata...Reply To This Comment

to siti hajar
dulu pn akak ingat camtu...ttp bila tgk abah akak mkn akak cuba la n mmg sedap...hajar xthn pedas ek????

bintangku berkata...Reply To This Comment

Blom penah tgk lagi pokok lada itam secara live. Yg muda tu leh mkn erk? Per rasanya?

nza berkata...Reply To This Comment

to bintangku
sejenis pokok renek je sha..rasanya agak pedas2, ranggup..mmg sedap....

tapak_kasut2020 berkata...Reply To This Comment

salam.. mintak maaf.. nak tumpang tanya.. tuan punya blog ni org mana yer?? klu saya nak dptkan buah lada hitam muda bleh x???

dinda.teJa berkata...Reply To This Comment

Salam.. Bestnya.. Nk beli boleh x.. Mengidam lah.. Huhu kalau boleh, cntct sy ye.. elleezawati@yahoo.com.my
Tq..

About me