
Hari ni pagi2 dah bersilat kat dapur.
Lama dh rasanya xmakan asam pedas ikan pari.
Yang penting semua anak2 suka makan kecuali Naurah.
So hati ni Naurah terpaksa la makan telur goreng....hi.hi.hi..
Ok, jemput makan!!!!!!!.
Resepi :
1 ekor Ikan pari yang besar
(apa2 jenis ikan pn boleh @ ayam)
4 ulas bwg merah-tumbuk/kisar
2 ulas bwg putih-tumbuk/kisar
1 inci halia-tumbuk/kisar
3 btg serai-dititik.
sedikit belacan
6 sudu besar cili boh/ cili kering yg dikisar.
Daun kesum @ 3 kpg daun limau purut
jus asam jawa@asam keping @ 3 biji buah tomato
garam n serbuk perasa.
minyak utk menumis.
Cara:
Tumis bahan yg dikisar sampai naik bau.
masukkan serai.
masukkan cili boh n tumis hingga naik minyak.
masukkan air,daun kesum @ daun limau purut.
masukkan ikan, jus asam jawa dan serbuk perasa.
Pastikan kuahnya agak pekat.
p/s:
hari ni berbengkel lagi kt PKG Serom lak....
1 ekor Ikan pari yang besar
(apa2 jenis ikan pn boleh @ ayam)
4 ulas bwg merah-tumbuk/kisar
2 ulas bwg putih-tumbuk/kisar
1 inci halia-tumbuk/kisar
3 btg serai-dititik.
sedikit belacan
6 sudu besar cili boh/ cili kering yg dikisar.
Daun kesum @ 3 kpg daun limau purut
jus asam jawa@asam keping @ 3 biji buah tomato
garam n serbuk perasa.
minyak utk menumis.
Cara:
Tumis bahan yg dikisar sampai naik bau.
masukkan serai.
masukkan cili boh n tumis hingga naik minyak.
masukkan air,daun kesum @ daun limau purut.
masukkan ikan, jus asam jawa dan serbuk perasa.
Pastikan kuahnya agak pekat.
p/s:
hari ni berbengkel lagi kt PKG Serom lak....