Eeeee.....xdelh, acah2 je tu.
Tetiba tringin sgt nk mkn pecal ni.
MIL rajin sgt buat benda alah ni.
Ttp dh bbrapa minggu MIL xbuat.
Xtau knapa, smpai meleleh air liur ibu tringatkn ni.
Trlanjur ada kacang pjg, pucuk ubi n jantung pisang yg ayah beli hr tu.
So dgn penuh semangat ibu watlh kuah pecalnya.
Ibu blajar dr MIL....
sayur yg siap di celur n tempe goreng.....
kuah pecal....ibu suka yg agak cair..senang nk cicah sayur tu......
Bahan :
3-4 biji ubi cekur
4 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
cili padi (kalu nk pedas boleh lla letak byk2..)
belacan (ttp ibu xbubuh cz alergik)
Segengam kacang tanah
air asam jawa
sedikit minyak masak
garam dan gula secukup rasa.
Sayuran :
pucuk ubi, jantung pisang, kacang panjang, tougeh (dicelur)
Tempe n tauhu goreng.
p/s: sayuran mengikut cita rasa masing2.
Cara :
1. Panaskn sedikit minyak n goreng cekur, bwg merah, bwg putih, belacan n cili padi
(awas nnti meletup)
2. Goreng kacang tanah (dlm minyak).
3. Kisar semua bhn yg digoreng brsama gula n garam.
4. Masukkn air asam jawa. Gaul sebati.
Kepekatan mengikut cita rasa.
Cara makan:
Ewah, siap ada cara mkn....mkn le camne pn asal puas hati. Nk tuang ke dlm sayuran tu ke, nk cicah ke....asal masuk ke dlm mulut....enak!!!
"ibu2, bapak2 siapa yg punya...????"
Ni saja ibu letak pic pokok cekur yg ibu tanam kt belakang umah.
Sebelum kawin ibu xtau yg pokok cekur ni byk digunakn dlm masakkn masyarakat Jawa.
Masa kecik2 dulu, ibu main masak2 guna ubi cekur ni.....
Rupanya byk kegunaannya....
MIL rajin sgt buat benda alah ni.
Ttp dh bbrapa minggu MIL xbuat.
Xtau knapa, smpai meleleh air liur ibu tringatkn ni.
Trlanjur ada kacang pjg, pucuk ubi n jantung pisang yg ayah beli hr tu.
So dgn penuh semangat ibu watlh kuah pecalnya.
Ibu blajar dr MIL....
sayur yg siap di celur n tempe goreng.....
kuah pecal....ibu suka yg agak cair..senang nk cicah sayur tu......
Bahan :
3-4 biji ubi cekur
4 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
cili padi (kalu nk pedas boleh lla letak byk2..)
belacan (ttp ibu xbubuh cz alergik)
Segengam kacang tanah
air asam jawa
sedikit minyak masak
garam dan gula secukup rasa.
Sayuran :
pucuk ubi, jantung pisang, kacang panjang, tougeh (dicelur)
Tempe n tauhu goreng.
p/s: sayuran mengikut cita rasa masing2.
Cara :
1. Panaskn sedikit minyak n goreng cekur, bwg merah, bwg putih, belacan n cili padi
(awas nnti meletup)
2. Goreng kacang tanah (dlm minyak).
3. Kisar semua bhn yg digoreng brsama gula n garam.
4. Masukkn air asam jawa. Gaul sebati.
Kepekatan mengikut cita rasa.
Cara makan:
Ewah, siap ada cara mkn....mkn le camne pn asal puas hati. Nk tuang ke dlm sayuran tu ke, nk cicah ke....asal masuk ke dlm mulut....enak!!!
"ibu2, bapak2 siapa yg punya...????"
Ni saja ibu letak pic pokok cekur yg ibu tanam kt belakang umah.
Sebelum kawin ibu xtau yg pokok cekur ni byk digunakn dlm masakkn masyarakat Jawa.
Masa kecik2 dulu, ibu main masak2 guna ubi cekur ni.....
Rupanya byk kegunaannya....