Eeeee.....xdelh, acah2 je tu.
Tetiba tringin sgt nk mkn pecal ni.
MIL rajin sgt buat benda alah ni.
Ttp dh bbrapa minggu MIL xbuat.
Xtau knapa, smpai meleleh air liur ibu tringatkn ni.
Trlanjur ada kacang pjg, pucuk ubi n jantung pisang yg ayah beli hr tu.
So dgn penuh semangat ibu watlh kuah pecalnya.
Ibu blajar dr MIL....
sayur yg siap di celur n tempe goreng.....
kuah pecal....ibu suka yg agak cair..senang nk cicah sayur tu......
Bahan :
3-4 biji ubi cekur
4 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
cili padi (kalu nk pedas boleh lla letak byk2..)
belacan (ttp ibu xbubuh cz alergik)
Segengam kacang tanah
air asam jawa
sedikit minyak masak
garam dan gula secukup rasa.
Sayuran :
pucuk ubi, jantung pisang, kacang panjang, tougeh (dicelur)
Tempe n tauhu goreng.
p/s: sayuran mengikut cita rasa masing2.
Cara :
1. Panaskn sedikit minyak n goreng cekur, bwg merah, bwg putih, belacan n cili padi
(awas nnti meletup)
2. Goreng kacang tanah (dlm minyak).
3. Kisar semua bhn yg digoreng brsama gula n garam.
4. Masukkn air asam jawa. Gaul sebati.
Kepekatan mengikut cita rasa.
Cara makan:
Ewah, siap ada cara mkn....mkn le camne pn asal puas hati. Nk tuang ke dlm sayuran tu ke, nk cicah ke....asal masuk ke dlm mulut....enak!!!
"ibu2, bapak2 siapa yg punya...????"
Ni saja ibu letak pic pokok cekur yg ibu tanam kt belakang umah.
Sebelum kawin ibu xtau yg pokok cekur ni byk digunakn dlm masakkn masyarakat Jawa.
Masa kecik2 dulu, ibu main masak2 guna ubi cekur ni.....
Rupanya byk kegunaannya....
MIL rajin sgt buat benda alah ni.
Ttp dh bbrapa minggu MIL xbuat.
Xtau knapa, smpai meleleh air liur ibu tringatkn ni.
Trlanjur ada kacang pjg, pucuk ubi n jantung pisang yg ayah beli hr tu.
So dgn penuh semangat ibu watlh kuah pecalnya.
Ibu blajar dr MIL....
sayur yg siap di celur n tempe goreng.....
kuah pecal....ibu suka yg agak cair..senang nk cicah sayur tu......
Bahan :
3-4 biji ubi cekur
4 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
cili padi (kalu nk pedas boleh lla letak byk2..)
belacan (ttp ibu xbubuh cz alergik)
Segengam kacang tanah
air asam jawa
sedikit minyak masak
garam dan gula secukup rasa.
Sayuran :
pucuk ubi, jantung pisang, kacang panjang, tougeh (dicelur)
Tempe n tauhu goreng.
p/s: sayuran mengikut cita rasa masing2.
Cara :
1. Panaskn sedikit minyak n goreng cekur, bwg merah, bwg putih, belacan n cili padi
(awas nnti meletup)
2. Goreng kacang tanah (dlm minyak).
3. Kisar semua bhn yg digoreng brsama gula n garam.
4. Masukkn air asam jawa. Gaul sebati.
Kepekatan mengikut cita rasa.
Cara makan:
Ewah, siap ada cara mkn....mkn le camne pn asal puas hati. Nk tuang ke dlm sayuran tu ke, nk cicah ke....asal masuk ke dlm mulut....enak!!!
"ibu2, bapak2 siapa yg punya...????"
Ni saja ibu letak pic pokok cekur yg ibu tanam kt belakang umah.
Sebelum kawin ibu xtau yg pokok cekur ni byk digunakn dlm masakkn masyarakat Jawa.
Masa kecik2 dulu, ibu main masak2 guna ubi cekur ni.....
Rupanya byk kegunaannya....
32 ulasan:
hikhikhik kak mati2 tgk pokok bunga hiasan
sodap nya .. makan ngan nasi panas . Aduhh !! tergoda dengan tempe goreng itu . Shikeen kalau ngan tempe ni memang bestfriend . Lagi2 lah kalau buat sambal goreng . hmmmm heaven
sy sgt suke mkn pecal yg mak buat !!
mak ade drh jawe sikit..
hmm..pecal jawa gak sedap kan kak nza ?
hanie dh lme x buat,rasenye baru2 kawin dulu je buat..opsss! :p
to mummy dasy
hua,hua,hua....trkeliru rupanya....
to cybermummy
mmg sedap..mkn gitu jer pn sedap..
Bagus tu kalu suka mkn tempe....cz baik utk otak.
to ummi hanie
kak nza kenal pecal ni masa dh kawin dgn abg. MIL yg ajarkn...hi.hi.hi...
sedapnya pecal
kuah kacang tu menggoda tul
*drools* hihi
to h4ni
mmg sedap kalu MIL yg buat ttp yg kak nza wat kureng la ckit...hi.
mmg sedap pecel jawa nie... nur setiap kali balik kg kalu tak umah mak mesti mak mertua buatkan khas tuk menantu dia nie hehehhe ...
mmg best pecal kak..aduhaii!!
kalau mkn cam gitupun best jugak
Salam kak nza ....aper tu..umi lom dengar agiiipecal gitu..best tak??ni mesti makanan jawa ekk
t'ingat masa berpantang... mak soh mkn daun & isi cekur tu, buat cam ulam... tak leh nak telan mkn gitu jer.... tapi kalo dibuat kuah pecal.... sedap!
sedapnye kak!..cam nk meleleh dah air liur ni..hehe..sy pun dah lama tak mkn pecal coz da jrg pg pasar mlm coz bnyk jual kat sana (pasar mlm kwsn ramai org jawa)..tetiba rase nk mkn lak nih..hehe
sedapnya tgk tempe goreng n kuah kacang tu. pasal pokok cekur tu mmg byk khasiatnya..kat umah mak su dulu byk pokok tu..tpi bila dah renovate umah...pokok tu pun meninggal dunia...byk khasiatnya kalo mkn cekur tu...mak su slalu soh mkn time berpantang kat si abg n siratu
alamak ibu.. leleh airlioq nih.. pergh
to nur
mmg sedap n membuka selera...kg nur kt area mana??
to syahadah
kak nza lebih suka mkn begitu je...mm sedap.
to mamasyaza
pembuka selera la su..
Alahai kesiannya pokok tu..ttp mmg byk khasiatnya....
to umi liya
kt pantai timur rasanya jrg sgt jupe bnde alah ni....ni mknan org2 pntai barat trutama masy. Jawa.
to bintangku
mmg baik utk ibu2 dlm pantang.....ttp kekdg ada org xsuka rasanya n bau yg kuat tu.
to maiyah
alahai kesiannya....
to syuhada
2lh, bila lama xmkn tringin lak tu yg kak nza buat sndiri...nk ckp kt MIL segan lak....
akak, suami saya sgt suka ni..saya belajar buat ni dr dia lah!tp time mintak resepi calling2 MIL.. agak leceh eh, kalo mula2 belajar nak buat ni..tp bila dh biasa, ok jer.. ^_^! orang johor mmg suka ni eh!
wahh mentang2 dah jd org johor.. makanan semua jawa-jawa-jawa,,, hehe
aahaaakksss... pecal.. memang best kan..
to mama lieyna
mmg nilh salad org Johor...
to perfect love
saja nk lwn kaklong Fida tu...sejak jd org klate, kalah akak nie..dia lg pndai masak nasi dagang...jelous weh!!!
to cutemiut
mmg best....
gini ropenya pokok cekur ya kak....
adik akak nie memang tak pernah tengok tau...huhuhu....
to ain
gitulh rupanya
mmg betul tu ain, kt pntai timur jrg sgt kita guna bnde alah ni....
Nk try buat la pecal nie nnt Akak..Nmpk sedap gilos nie wlupun hanya Sayur & Tempe!
Salam Kak Nza
Ya Allah,sedapnya pecel ni
erm winduuu dengan masakan mak saya.
hubby tak suka pecel ni lagi2 ada cekor,dia kata macam orang lepas bersalin.tapi cekor ni memang bagus kan kak untuk orang lepas bersalin..
akak Ummu copy paste ya resipi akak ni dan gambar ini...boleh tak kak?
Catat Ulasan