Semalam teringin nak makan kerang.
Tapi rasa dah bosan masak sambal kerang atau kerang rebus.
Ibu cuba kelainan.
Mencuba masak sambal hijau kerang...
Entah betul ke tidak sambal hijau camni.
Tapi percubaan yang tak sia-sia sebab anak-anak suka....
Yang paling dasyat, ibu yang over suka..
Makan tak ingat....
Sambal Hijau Kerang. Snap dari kuali je.....he....
Resepi suka suki ibu:
1 biji bawang besar di potong.
2 ulas bawang putih di ketuk.
5-6 biji lada hijau yang besar di potong nipis.
3-4 biji lada merah besar di potong nipis.
Kerang yang telah direbus
(ibu beli yang dah siap rebus...dasar orang yang malas...)
Sedikit gula dan garam.
Asam keping/asam jawa
minyak untuk menumis...
Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis bawang besar + bwg putih.
Biar naik bau dan masukan lada yang telah dipotong.
Masukkan garam + gula secukup rasa.
Masukkan asam keping/air asam jawa.
Akhir sekali masukkan kerang dan gaul sebati.
Pastikan semasa masukkan kerang tu jangan masak lama.
Dalam 5 minit cukuplah sebab kerang tu dah masak....
kalau lama nanti kerang jadi keras ye......
Malam tadi ibu mula tergaru-garu.
Gatal seluruh badan...hu.hu.hu....
Ibu memang kalah dengan makanan laut tetapi dah nak makan juga
kena tanggung la akibatnya.
Kalau ayah ada memang dia jadi mangsa
bedakkan seluruh badan ibu dan mengaru kegatalan ibu...ngee....
Pagi ni ibu bersarapan lempeng oat dengan sambal kerang yang masih berbaki.
Jom kita kerok gatal sama2...hu.hu.hu....