Assalamulaikum.
Hari ini ibu nak share 1 resepi unik.
Kebetulan musim buah cempedak jadi ibu cubalah buat "mandai" yang menggunakan kulit cempedak.
Cara jeruk mandai :
Kulit cempedak ( anggaran 1 biji buah sederhana )
3 sudu besar garam
Air suam secukupnya.
1. Buang kulit cempedak yang berwarna hijau kekuningan.
2. Potong kuib atau ikut kesukaan.
3. Gaul bersama garam
4. Masukkan ke dalam balang.
5. Isi air suam separas kulit cempedak.
6. Jeruk selama 14 hari. Simpan di dalam kabinet.
Maksudnya tempat gelap gitu.
Setelah 14 hari maka siapalah kejadian "mandai".
Ibu masak ikut suka hati jelah.
Biasalah resepi "derhaka" ibu ikut citarasa sendiri.
Resepi ibu :
1. Keluarkan "mandai".
2. Basuh bersih-bersih.
3. Potong nipis-nipis dan goreng garing.
4. Potong bawang hollen, bawang putih, lada besar,
5. Tumis bahan no 4.
6. Bolehlah masukkan alternatif lain seperti bilis @ udang @ sotong dan sewaktu dengannya.
7. Masukkan sedikit perisa dan mandai yang siap di goreng.
8. Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.
Selamat mencuba.
Ni mandai yang ibu order dari jiran sekampung.
0 ulasan:
Catat Ulasan