Bila kerinduan melanda,
mcm2 boleh terjadi.
Konon2nya sebelum cuti ibu dh berangan,
bila balik kg, menu pertama yg ingin ibu nikmati untuk sarapan ialah
"Nasi Berlauk".
Tapi cuma tinggal angan-angan.
So hari ni ibu terpaksalh masak sendiri utk melepaskan kerinduan pd kg..
Ye ke dpt lepaskan rindu tu......
Sekurg2nya lepas la kempunan......
Sekurg2nya lepas la kempunan......
Ni resepinya:
1 ekor ikan tongkol
( kalu nk sedap rebus dahulu ikan).
( kalu nk sedap rebus dahulu ikan).
2 biji cili besar
santan pekat
sedikit garam n gula.
Asam keping
Bahan A-dikisar
3 hiris lengkuas
4 ulas bwg merah
1 inci kunyit hidup/serbuk
Cara-cara:
Masukkan santan, bahan A, asam keping, garam, gula ke dalam periuk.
Kemudian masukkan ikan yg telah direbus (pastikan tos airnya)
Setelah hampir masak, masukkan cili besar/terung/ timun / kacang panjang-(jika suka)
Pastikan kuahnya pekat.
Sedap dimakan ketika nasi panas n bersama sambal.
16 ulasan:
assalamu 'alaikum kak,
wah, terliur ni... tp klu sy mensti ada sambal tu kak, baru kick... sambal nasi berlauk kelate tu yg istimewa... mak sy pun suka...
sedapnye kak..
kita mmg x retilah nk masak cam ni..
masak yg simple2 jer.. :)
erm.. yela kan kak..ena pon kalo balik ganu mak selalu gak buat.. tp ena pelik sikt sbb pagi2 tak suka makan nasi berlauk keculai nasi dagang or nasi lemak yg mak buat.. kalo beli kat kedai tu lebih suka makan nasi kerabu.. :D
tak pernah makan lagi, nampak sedap..sampai timbul keinginan nak merasa...hehe
akk..hanie tgh sgt lapor ni....huk3x....
to areef
mmg maching la kalu mkn dgn sambalnya tu....sedap....
to lily@mummyQis
sskali akak ubah selera bila kerinduan melanda....
to ena
kt klate mmg femes la nasi berlauk tu ena trmasuk nasi kerabu + nasi dagang jugak utk b.fast....
to siti murni
cuba lh sskali ubah selera..manalh tau kot2 sedap...
to ummi hanie
kesiannya adik akak sorg nie..meh sini kita mkn sama2....
kak...sedapnyer...
to iela
hi.hi.hi...sskali sedap gak..lepaskan kempunan...
ooo la, dia tak yah tumis ke... sekali masuk je ye, macam masak masak lemak. Hehhe, patut la Yati buat selama ni tak pernah sama rasa macam kat kampung Abe. Yati salin resepinya kak. :)
Yati suka makan nasi berlauk pagi-pagi. Abe bawak breakfast kat kb, depan kedai kopi, ada orang jual nasi. Yati suka yang gulai ayam. Next time boleh tak akak share camana nak buat yang gulai ayam pula? :)
tak penah makan lagi lauk camni..nmpk menyelerakan la kak..
to yati
mmg xpyh tumis yati...mcm masak lemak..campak2 n pastu masak..hi.hi.hi..kalu tumis dh lain rasanya..
gulai ayam tu depa guna perencah gulai kluaran sana la yati..sbb tu rasanya lain...ttp sedapkan..
to dilla
cuba lah masak dilla..mana tau kt2 suka..gulai ni org sana makan dgn nasi pagi2...
Catat Ulasan