Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

14 April 2016

Selamat Ulang Tahun En Ayah

Malam baru sempat update n3.
Taip laju-laju......tercunggap2.....huhuhu...

Selamat ulang tahun En Ayah.
Terima kasih Allah kerana kurniakan kami sekeluarga
seorang suami dan ayah yang hebat.

Kami doakan semoga en ayah sentiasa dibawah lindungan dan kasih sayang Allah,
dimurahkan rezeki,
dipermudahkan segala urusan,
dikurniakan kesihatan yang baik.....Aminn.
Kek sponser dr BFF ayah, Sir Lee.
Tqsm Sir kerana sentiasa berkongsi rezeki dengan kami sekeluarga.

Juga terima kasih ayah kerana sering memberi kejutan buat kami diulang tahun kelahiran Ayah.
Jika orang lain menerima hadiah dihari lahir tetapi ayah memberi hadiah buat kami sekeluarga.
Segala kejutan yang en ayah beri membuat kami hilang kata-kata.
Biarlah ianya menjadi rahsia kami sekeluarga.
Dan sesungguhnya kami amat bersyukur Ya Allah....
Alhamdulillah.

12 April 2016

Anugerah Cemerlang PT3/2015

Kisah berlapuk minggu lepas dan ibu baru terheggeh nak
update kat sini.

Ibu dan ayah terima surat ni.
Kebetulan Farah Naurah a.k.a Kakak pun ada program pada tarikh yang sama.
Naurah terpilih mewakili sekolah ke Program Pandu Puteri Peringkat Negeri
di Johor Bahru.
Serba salah dan terkilan juga Kakak sebab masa
PT3 diumumkan last year pun Naurah tak hadir naik ke pentas untuk menerima
slip kerana masa tu kami masih bercuti di kampung......
Atas nasihat ibu, Naurah pergi juga ke JB kerana sijil tu
dapat membantu dia untuk ke IPTA nanti.....InsyaAllah.
So tak merasalah Naurah memakai JUBAH KONVO kali ni...he3x..
Lagi dia terkilan melihat lg kawan2 yang mengusik dia.....

Ni ig kawan Kakak Naurah...
dengan status " Kosong tu utk nau..."
(nau=Naurah)
Sorry ye Anis...acik kidnap pic ni kat ig.
Apappun Tahniah buat kawan2  Naurah yang sama-sama cemerlang dalam PT3.

InsyaAllah..semoga masih ada peluang untuk Naurah menyarung JUBAH KONVO
itu nanti.....
Hampir 1 minggu Hari Anugerah Kecemerlangan ,Naurah baru terima
benda alah ni.
Lagipun kebelakangan ni Naurah tak begitu sihat.

Gambar selingan:
gambar ni semasa penyampaian anugerah dalaman.
Kakak dan rakan2 yang cemerlang menerima 'hadiah berupa wang tunai'.

Alhamdulillah Naurah terus buktikan kecemerlangan dalam peperiksaan UPPM 1-2016.
Klik SINI.

Alhamdulillah....alhamdulillah....alhamdulillah.
Terima Kasih Ya ALLAH kerana terlalu banyak nikmat yang dikurniakan
buat kami sekeluarga.
Pertama yang paling indah ALLAH kurniakan permata hati yang sangat baik,
 tidak pernah melawan cakap dan mendengar kata...
menjadi penyejuk hati ibu dan ayah....
Dan bonusnya..ALLAH kurniakan ank2 yang cemerlang buat kami...

Terima kasih tidak terhingga buat cikgu-cikgu 5F yang mendidik
anak-anak ibu sejak di PraSekolah, Taj (Tadika Agama Johor), KEMASdan  ABIM,
SABG, SKPK dan SMKBG.....
Jasa-jasa cikgu mendidik tidak mampu ibu balas.
Walaupun ibu seorang guru namun ibu tidak mampu mendidik anak-anak
sebaik ini tanpa cikgu-cikgu semua......
Hanya ALLAH yang mampu membalasnya.

9 April 2016

Resepi Sambal Hitam Versi Ibu

Bila tekak teringin makan maka dengan gigihnya ibu bersilat kat dapur....
Meh intai resepi ibu yang simple....
Bahan2:

1/2 kg Belimbing Buluh
5-6 biji Bawang merah kecil
5 ulas Bawang putih
10 tangkai Cili padi (kalau suka pedas lebihkan)
Segengam Ikan bilis yang telah kopek
1 cawan minyak untuk menumis
Sedikit kicap lemak manis
Garam dan gula secukup rasa.


Cara-cara.
1. Belimbing buluh-dibersihkan dan direbus dalam periuk tanpa air hingga hampir kering dan bewarna hitam
2. Gunakan api yang kecil dan kacau sekali sekala.
3. Seelok nya gunakan periuk yang dah lama dan tak guna lagi sebab periuk tu nanti akan jadi hitam dan sukar bersihkan.
4. Masukkan sedikit garam sehingga bertukar warna kehitaman dan belimbing jadi lembik.
(lebih kurang 2-3 jam)
5. Cili api,ikan bilis,bawang besar ditumbuk kasar atau dikisar
 ( blender kering/ food processor)
6. Kemudian kisar belimbing buluh dalam pengisar.
7. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumbuk/kisar no 6.
8. Kacau hingga separuh masak dan masukkan belimbing kisar.
9. Masukkan garam dan gula serta sedikit kicap secukup rasa.

Sedap dimakan bersama nasi panas.....
Ibu simpan buat stok dalam petiais.
Memang tahan lama.

About me