
Ayah paling suka beli jantung pisang.
Pantang jumpa mesti beli.
pelbagai resepi ibu dah cuba...
dari celur, masak lemak cekur, lemak putih, kerabu dan goreng.
JOm kita jengah resepi.....
dari celur, masak lemak cekur, lemak putih, kerabu dan goreng.
JOm kita jengah resepi.....
A. Goreng Jantung Pisang
Goreng simple je.
Jantung tu rebus seketika dan toskan.
Pastu potong nipis-nipis.
Tumis bawang besar, bawang putih, cili.
Kalau ada fish cake ke...fish ball ke, campak jelah dalam tu.
Masukkan garam dan perasa.
Gaul sebati dan siap untuk dimakan bersama nasi panas.
B. Kerabu Jantung Pisang
Sedap juga dimakan dengan nasi atau
diratah begitu saja.
Bahan:
Jantung pisang (rebus dan dipotong melintang nipis2)
1/2 biji kelapa parut (disangai hingga perang )
1biji bawang besar
1 ekor ikan kembung dibakar/panggang
cili padi dipotong nipis-nipis
1/2 sudu serbuk lada hitam
Asam limau
garam
Cara2
1. Tumbuk bawang + kelapa + isi ikan
2. Masukkan ke dalam bekas yang berisi jantung.
3. Masukkan cili padi + serbuk lada hitam + perah asam limau + garam.
4. Gaul sebati dan siap untuk dimakan.
4. Gaul sebati dan siap untuk dimakan.
C. Masak Lemak Cekur Jantung Pisang
Resepi ni dari MIL ibu.
Ibu suka sangat terutama kalau MIL yang masak....hehehe....
Resepi ni dari MIL ibu.
Ibu suka sangat terutama kalau MIL yang masak....hehehe....
Bahan:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 biji cekur
4 biji cili padi ( kalau suka pedah boleh lebihkan )
*ditumbuk/kisar bersama
Jantung pisang ( dicelur sebiji hingga empuk)
Minyak masak
Santan pekat
Garam dan gula secukup rasa.
Asam keping.
Cara:
Panaskan minyak.
TUmis bahan kisar hingga naik bau.
Masukan santan, asam keping dan perasa.
Masukan jantung pisang yang telah dibelah dua.
Sentiasa dikacau agar tak pecah minyak.
*kalau ada daun cekur bolehlah dihiris nipis-nipis dan masukan
ke dalam kuah nie.....bertambah sedap rasanya.
Ada beberapa lagi resepi yang biasa kita masak
jantung pisang.
Kalau ada resepi yang best, share dengan ibu ye.
p/s:
Kalau nak jantung pisang tu lembut masa merebus,pastikan masukkan secubit garam
dan masukkan air secukupnya.
Jantung pisang tu jangan dipotong dulu dan rebus sebiji.
Tutup periuk dan pastikan dimasak hingga lembut.
Bila masak barulah dipotong.
Jantung pisang ( dicelur sebiji hingga empuk)
Minyak masak
Santan pekat
Garam dan gula secukup rasa.
Asam keping.
Cara:
Panaskan minyak.
TUmis bahan kisar hingga naik bau.
Masukan santan, asam keping dan perasa.
Masukan jantung pisang yang telah dibelah dua.
Sentiasa dikacau agar tak pecah minyak.
*kalau ada daun cekur bolehlah dihiris nipis-nipis dan masukan
ke dalam kuah nie.....bertambah sedap rasanya.
Ada beberapa lagi resepi yang biasa kita masak
jantung pisang.
Kalau ada resepi yang best, share dengan ibu ye.
p/s:
Kalau nak jantung pisang tu lembut masa merebus,pastikan masukkan secubit garam
dan masukkan air secukupnya.
Jantung pisang tu jangan dipotong dulu dan rebus sebiji.
Tutup periuk dan pastikan dimasak hingga lembut.
Bila masak barulah dipotong.