Klik2

‎"Kadang2 Allah Sembunyikan Matahari..Dia turunkan Hujan,ribut & petir..Kita menangis dan bersedih. Kita tertanya-tanya kemana hilangnya Matahari?? rupa rupanya ALLAH ingin menghadiahkan pelangi yang amat INDAH utk KIta"

23 Ogos 2011

Resepi Nasi Arab + Seri Kaya Pisang-Puasa ke 23

Semalam dengan gigih kat dapur menyediakan juadah
yang dah  dirancang  beberapa  hari lepas.
Yelah tu..
Tapi memang ibu teringin nak masak nasi arab ni bila call mama di kg.
Menurut mama, dah 3 kali abah dan adik atie masakan nasi arab untuk berbuka..
maklumlah sekarang mama dah tidak macam dulu.
Mama dah tidak boleh bangun dan berjalan sejak keluar ICU
lebih kurang 1 tahun yang lepas....
So sekarang abah dan atie ambil alih tugas memasak..

Sementara tu ibu sediakan seri kaya ni.
ni seri kaya yang tidak berseri pun.
Tapi rasanya sedap jugalah walaupun buruk je rupanya tu..
Abaikan je bentuknya ok...
Sebabnya ibu kata sedap, habis licin dimakan anak-anak.
Kalau nak cuba meh salin resepinya:

Seri Kaya Pisang:
5 biji telur ayam
pisang
1 senduk gula..ikut citarasa.
sedikit gula merah
daun pandan
2 cawan air.

Cara-cara:
Pukul telur dan masukkan pisang yang telah dipotong kecil2.
Panaskan air dan masukkan gula + gula merah dan daun pandan.
Bila mendidih, curahkan adunan telur + pisang ke dalam.
Tutup periuk sekejap dan biarkan selama 10 minit.
Siap untuk dimakan.....


ni acar mentah makan bersama nasi arab...

Ini nasi arab.
Tapi yang tak syoknya nampak leher ayam lak dalam gambar tu...
Rosak gambar jerr...hu.hu.hu....

Resepinya:
1 ekor ayam
5 sudu besar minyak sapi
6 ulas bawang merah-dikisar
4 ulas bawang putih-kisar
1 inci halia-kisar
rempah menumis (kulit kayu manis n the geng)

2 sudu rempah kari + 1 sudu rempah kurma  + 3 sudu sos tomato
(kalau ada perencah bukhari abaikan perencah ibu tu)
1 tin susu cair
kuib ayam
garam secukup rasa.
kismis.

Cara-cara:
Panaskan minyak sapi.
Tumis bahan yang dikisar.
Masukkan rempah menumis
Masukkan bahan-bahan yang dibancuh tadi.
Tumis hingga naik bau.
Masukkan ayam .
Masukkan susu cair dan air secukupnya.
Biarkan ayam mendidih seketika.
Masukkan beras dan masak macam biasa.
Pastikan nasi dan ayam digaul semasa proses memasak.

Setelah masak, taburkan bawang goreng, daun ketumbar.
Hidangkan bersama acar mentah.

Roselle-Puasa ke 23

Sejak bulan puasa ini, pokok roselle ibu bukan main lebat lagi berbunga.
Dalam seminggu dapatlah petik 2 kali.
Orang yang sangat rajin mengendap bunga roselle ni
Naurah dan Farouk.
Pantang tengok bunga dah mekar dan besar, mulailah dituai hasilnya.
He.he.he....macamlah tanam kat ladang rupanya.
Ibu nak simpan untuk buat benih baru pun tak ada peluang.
Habis dikerjakan dua beradik ni.

nilah bunga roselle yang masih dipokok dan jap lagi akan
jadi mangsa Naurah untuk dipetik.

 Bunga-bunga roselle yang telah selamat jadi mangsa Naurah dan Farouk.

jus roselle yang telah siap diproses.
Tak de la susah mana pun.
Cuma buang biji ditengah-tengah bunga dan bersihkan.
Lepas itu rebus bersama gula.
Rasanya hampir menyamai air rebina.



Khasiat Jus Roselle:
*Menghilangkan selsema & sakit tekak
* Meredakan batuk & mencairkan kahak
* Menyihatkan & mencerdaskan minda
*Mengurangkan stress & sukar tidur
* Mencegah kanser & penyakit kronik 
*Menstabilkan tekanan darah tinggi
* Meningkatkan daya tahan tubuh
*Membantu proses pencernaan
* Mencantikkan kulit & awet muda
*Mengurangkan kolesterol yang berlebihan NUTRISI ROSELLE

22 Ogos 2011

Testing!!!!!-Puasa ke 22

Testing!!!!!!My new account google!!!!!
Ibu dah cuba buka akaun baru dan menjadi
salah seorang author blog ni seperti yang
telah dicadangkan oleh lieya dan Lily@mamaZaraZareef.
Alhamdulillah percubaan berjaya.
Moga selepas ini tidak ada masalah lagi untuk
masukkan gambar-gambar...
Thanks My friend.
Terima kasih juga utk Areef yang bersusah payah
sms ibu pagi2 weekend untuk membantu.
Juga untuk rakan-rakan blog yang banyak memberi
sekongan dan cadangan pada ibu.
Banyak ilmu yang ibu dapat.
Kalian semua kawan2 yang terbaik dan terhebat!!!

About me